LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Šesti Bloomsday Croatia

Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ponovno u Puli

Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike željne lutanja da svrate u Pulu, ovjekovječe svoje doživljaje u društvu krumpirastog suputnika, kušaju koktele inspirirane Joyceom i u veselom raspoloženju proslave Bloomsday.

Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike željne lutanja da svrate u Pulu, ovjekovječe svoje doživljaje u društvu krumpirastog suputnika, kušaju koktele inspirirane Joyceom i u veselom raspoloženju proslave Bloomsday.

Ljubitelji književnosti i obožavatelji Irske 16. lipnja slave Bloomsday – dan kad se odvija radnja romana Uliks Jamesa Joycea, po uzoru na datum prvog susreta Joycea s Norom Barnacle, ljubavlju njegovog života. Već šestu godinu zaredom, Pula se prisjeća Joycea, irskog književnog genija koji je u tom gradu živio upravo 1904., godine u kojoj se odvija radnja Uliksa. Šesto hrvatsko izdanje ove godine istražuje Joyceovu ideju putovanja.

Putovanja i knjiženost diskurzivno su povezani u dvadesetom stoljeću pa je upravo Joyceova potreba za istraživanjem i lutanjem u središtu interesa šestog izdanja festivala Bloomsday Croatia. Bavit će se najzagonetnijom epizodom Joyceova epohalnog Uliksa, Kirkom. Ta halucinantna epizoda predstavlja metaforu kognitivnog putovanja koje za Blooma predstavlja junakovo putovanje u dubine uma, subliminalnog i nesvjesnog, njegovo zalaženje u nepoznato, ne posve različito od onoga s kojim se suočio Joyce 1904. dok je živio u Puli, austrougarskoj vojnoj luci i simbolu kretanja i promjene.

Sličan lutajući junak može se pronaći u Stephenu Dedalusu, arhetipskom joyceovskom heroju čije je sazrijevanje opisano u fascinantnom putovanju u romanu Portret umjetnika u mladosti. Njegovih prvih sto godina proslavit će se upravo u Puli, paralelno s obilježavanjem stogodišnjice slavnog Uskršnjeg ustanka iz 1916. godine Tema lutanja i promjene kao pokretača duhovne i intelektualne preobrazbe vizualno je predstavljena pulskim tramvajem koji je, prema nekim stručnjacima, inspirirao scenu javnog prijevoza u kratkoj priči Ilovača te hodajućim krumpirom, Joyceovim, odnosno Bloomovim satiričnim talismanom. On je najvidljiviji simbol Velike krumpirove gladi, nacionalne tragedije koja je ostavila neizbrisiv trag u irskom kolektivnom sjećanju. Krumpir kao sredstvo razmjene u Uliksu postaje pronicljiv politički alat, odražavajući tako društvenopolitičku situaciju na hrvatskim otocima kako u Joyceovo vrijeme, tako i danas, njihovu duhovnu pustoš i glad.

Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ugostit će akademika, književnika i drugog hrvatskog prevoditelja Uliksa, akademika Luku Paljetka, koji je ispravio preko 5000 prijevodnih pogrešaka iz prvog hrvatskog prijevoda iz 1957. Paljetak, veliki ljubitelj Joycea, govorit će o kulturnim razlikama i poteškoćama u prenošenju onoga što je Irac htio reći, kao i hvatanju u koštac s turbulentnom romantičnom epizodom s ljubavlju njegova života, te o tome kako je pulska epizoda dovela ne samo do začeća njihova prvorođenca Giorgia, već i oblikovala erotske teksture Uliksa. Jedan pak drugi akademik, profesor Boris Senker, čiji je djed živio u Puli te je uz Jimmyja Joycea protagonist u predstavi Pulisej pristupit će Uliksu iz osobnijeg, biografskog kuta.

Spomenute osobe, združene u fikciji, prolaze slično unutarnje i fizičko putovanje te postaju zrcalni odrazi jedan drugoga. Čangrizavi irski bard također je cjeloživotna inspiracija mantovskog umjetnika Andree Jorija. Njegov su unutarnji krajolik naselili joyceovski duhovi koje je on istjerao izrađujući složene i pomalo psihodelične portrete višeslojnog bračnog para Joyce.  

Tema čežnje za putovanjima obrađuje se i u scenskoj verziji Mačka i vraga, Joyceove ljupke kratke priče iz pisma unuku Stephenu. Iz te će priče u interaktivnoj scenskoj izvedbi na otvorenom Teatra Naranča najmlađi žitelji Pule nešto doznati putovanju i čežnji za putovanjima, kao i o samom Joyceu.

Ove godine događanja ne završavaju na sam Bloomsday, nego se protežu i na nekoliko sljedećih dana, a Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike željne lutanja da svoje joyceovske i odisejske doživljaje ovjekovječe u društvu krumpirastog suputnika. Selfiejem s krumpirom možete osvojiti izlet u Nacionalni park Brijuni, gdje su Jimmy i Nora uz istarski kozji sir proslavili piščev dvadeset i treći rođendan. Navratite i u Cafe Uliks te kušajte jedan od tri koktela inspiriranih Joyceom (Molly, Poldy, Stephen) ili joyceovsku irsku kavu. Zgrabite krumpir, okinite taj selfie i dočepajte se karte za otoke. Festival zaokružuje velika hrvatska glazbena nada, zagrebački duo Side Project koji su albumom prvijencom Things Which No One Else Should Know About osvojili publiku i kritiku u žanru graveyard-pop koji savršeno odgovara Joyceovoj epizodi Had.

Sva događanja su besplatna i otvorena za javnost. Detalje pronađite na službenim Facebook stranicama

FOTO: BLOOMSDAY CROATIA