LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Obilježavanje Valentinova

Evo kako se dan zaljubljenih slavi diljem svijeta, ali i kod naših studenata

Valentinovo je jedan od najromantičnijih dana u godini koji mnoge zemlje obilježavaju na specifičan način, a od studenata smo saznali što oni misle o ovom blagdanu i kako ga slave.

Valentinovo je jedan od najromantičnijih dana u godini koji mnoge zemlje obilježavaju na specifičan način, a od studenata smo saznali što oni misle o ovom blagdanu i kako ga slave.

Dan zaljubljenih praznik je koji se stoljećima obilježava u većini zemalja diljem svijeta. Dakako, svaka kultura poštuje specifičan način proslave Valentinova pa tako dok ga neke zemlje vide kao dan ljubavi, druge ga posvećuju prijateljstvu, a neke ga slave čak dva puta godišnje. Istražili smo kakvi su običaji proslave u pojedinim zemljama svijeta te kako ga slave studenti u Hrvatskoj. 

Japan

U zapadnim kulturama običaj je da muškarci kupuju poklone ženama, dok je u Japanu obrnuta priča. Naime, u ovoj zemlji Valentinovo se slavi tako da žene daruju muškarcima specifičan poklon – domaću čokoladu (honmei choco). Točno mjesec dana poslije, na dan poznat u japanskoj kulturi kao Bijeli dan, muškarci uzvraćaju poklonom darujući bijelu čokoladu ili neki drugi znak pažnje. 

Južna Koreja

Južna Koreja slijedi primjer japanske kulture, obilježavajući Valentinovo i Bijeli dan. Međutim, ovdje postoji još jedan zanimljiv običaj koji se slavi 14. travnja, a zove se Crni dan. Radi se o danu kada se svi slobodni prijatelji okupe te zajedno slave činjenicu što nisu u vezi. Crni dan dobio je ime po rezancima u crnom umaku koje se konzumira u čast proslave ovog dana. 

Kina

Valentinovo se danas u Kini obilježava po uzoru na zapadnu kulturu, no stoljećima je ova zemlja štovala posebnu tradiciju dana zaljubljenih. Ono se, prema kineskom kalendaru, slavilo, odnosno još uvijek se slavi sedmi dan sedmog lunarnog mjeseca, što je obično osmi mjesec. Kinezi su taj događaj zovu Qixi festival, dan kada se žene mole božici ljubavi Zhinu, u nadi da će im podariti dobre muževe. 

Tajvan

Na Tajvanu se Valentinovo obilježava dva puta godišnje – 14. veljače i 7. srpnja. Simbolizira ga poklanjanje buketa cvijeća koji muškarac daje svojoj voljenoj osobi. Ono što je najzanimljivije je da boja i broj ruža puno govori o poruci koja se želi prenijeti darivanjem. Crvene ruže označavaju jedinu ljubav, 99 ruža znače vječnu ljubav, dok 108 ruža simbolizira pitanje: Hoćeš li se udati za mene?.
 
Njemačka

Dan zaljubljenih u Njemačkoj slave izričito odrasli. U obilježavanju toga dana, ljubavni parovi daruju jedno drugome različite poklone. Međutim, ondje je za proslavu Valentinova posebno značajna jedna životina – svinja. Smatra se simbolom sreće i požude, stoga se brojni parovi daruju figuricama i fotografijama ove životinje te čokoladicama u njenom obliku.

Estonija i Finska

Ove dvije zemlje Valentinovo slave 14. veljače na nešto drugačiji način. Uz proslavu ljubavi prema partnerima, slavi se dan prijateljstva. Osim toga, to je popularan datum prosidbe. 

Francuska

Grad ljubavi i romantike, Pariz, omiljena je destinacija mnogim turistima, a posebice u veljači kada parovi slave svoju ljubav. Iz tog razloga nosi naziv glavni grad Valentinova. U Francuskoj je posebna tradicija razmjena ljubavnih čestitki i pisama, što se prakticira još od 15. stoljeća. 

U našoj kulturi ovaj se blagdan obično iskazuje malim znakom pažnje voljenoj osobi – cvijećem, čokoladom ili odlaskom na romantičnu večeru. Dok ga neki smatraju prigodnim načinom za proslavu svoje ljubavi, drugi izbjegavaju Valentinovo smatrajući ga potpuno nebitnim. Pitali smo studente što oni misle te obilježavaju li ga sa svojim partnerima ili prijateljima
– Valentinovo mi je simpa blagdan, ali ne volim pretjerivanje oko poklona. Ne volim skupe poklone, više mi se sviđa da to bude neka sitnica – čokolada ili cvijeće. Osim toga, ne shvaćam one koji ne slave Valentinovo zato što se vole svaki dan i Valentinovo im je glupost jer mislim da većina ne slavi i njeguje baš svaki dan svoju ljubav i da bi trebali iskoristiti Valentinovo kao podsjetnik na ljubav i proslaviti povodom toga. Ja ga obično proslavim odlaskom na večeru, dok sam u srednjoj imala običaj  najboljoj frendici darovati neki mali znak pažnje. 
Pretjerivanje oko poklona često zna biti slučaj u ovo vrijeme. Zbog toga ga neki smatraju isključivo materijalnim blagdanom:

– Mislim da je Valentino precijenjeni blagdan koji danas ujedno gubi svoju primarnu vrijednost. Zbog toga ga smatram samo formalnošću; danom kada se previše novaca potroši na poklone, a parovi jedni druge daruju zato što smatraju da moraju jer isto radi većina ljudi. U fokusu Valentinova više nije proslava ljubavi nego samo materijalna vrijednost. 

Valentinovo ne mora nužno biti dan kada se daruju samo ljubavni parovi, već i dan kada se slavi ljubav prema prijateljima, obitelji i svim bližnjima. Kako kaže ova studentica: ...ljubav je svuda oko nas i u različitim oblicima.

 – Svake godine na neki način obilježim Valentinovo i volim ga slaviti makar nemam trenutno dečka. Smatram Valentinovo kao dan kada se ne moraš nužno darivati samo s dečkom/curom već s bilo kojom osobom koja ti nešto znači u životu. Zato frendicama poklonim neki cvijet kao mali znak pažnje i podsjetnik da je ljubav svugdje oko nas i u različitim oblicima. Također mi je jako slatko vidjeti ljude na ulicama kako na Valentinovo nose ruže ili bombonjere; mislim da nema ništa loše u slavljenju i pokazivanju ljudima da ti je stalo do njih. 

Mnogima je običaj obilježiti Valentinovo odlaskom na romantičnu večeru, no ove godine to se neće moći. Stoga, potrebno je potražiti neku alternativu. 

 – Vjerujem da ima studenata obilježava Valentinovo, posebno oni koji su u vezi, ali s druge strane sigurno veliki broj smatra taj dan kao i svaki drugi i ne obilježava ga na neki poseban način. Također, smatram da se Valentinovo ne slavi kod nas kao što je to običaj u nekim drugim zemljama. Iako volim Valentinovo, mislim da ga ne bi trebali koristi kao jedini dan kada slavimo ljubav, već konstantno iskazivati jedno drugome ljubav i pažnju. Inače slavim Valentinovo odlaskom u restoran na večeru, ali ove godine proslavit ću ga doma na kauču sa dečkom, uz film i dostavu.

FOTO: PIXABAY