LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prva epizoda osme sezone „Igre prijestolja"

Duga noć konačno je gotova, a evo što je donio dan u premijeri televizijskog fenomena

Prva epizoda posljednje sezone „Igre prijestolja" protekla je mirno, bez previše uzbuđenja i smrti. I dok svijet živih trpi emocionalne trzavice, vojska mrtvih već im lagano kuca na vrata. Izdvajamo najupečatljivije trenutke koji su obilježili dugo iščekivani početak sezone i upozoravamo, spoileri vrebaju iza svakog zareza.

Prva epizoda posljednje sezone „Igre prijestolja" protekla je mirno, bez previše uzbuđenja i smrti. I dok svijet živih trpi emocionalne trzavice, vojska mrtvih već im lagano kuca na vrata. Izdvajamo najupečatljivije trenutke koji su obilježili dugo iščekivani početak sezone i upozoravamo, spoileri vrebaju iza svakog zareza.

Nakon 595 dugih noći konačno smo dočekali posljednju sezonu jednog od najvećih televizijskih fenomena u povijesti. U noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije u 3:00 po hrvatskom vremenu, emitirana je prva epizoda osme sezone dramske serije Igra prijestolja. Kako je ovo za sve obožavatelje povijesni trenutak pomiješanih emocija, mi smo ga odlučili ovjekovječiti jednim malim osvrtom na početna zbivanja i scene. S obzirom na to da će u nastavku biti riječi o radnji i događanjima emitirane epizode, pa i najavi naredne, napominjemo da neupućenima ne želimo kvariti život spoilerima koji slijede.  

Sam početak epizode koja nosi naslov Winterfell, a i dobar dio ostatka, posvećen je radosnim i nespretnim susretima likova. I onih čiji su se putevi već ukrstili tijekom serijala, i onih koji se licem u lice susreću prvi put. Na pročelje svakako treba staviti ponovno okupljanje preživjelih članova obitelji Stark, Arye i Brana s Jonom, dok se, pomalo nespretno te uz par otrovnih pogleda i riječi, mnogima omiljena silver-white Daenerys napokon susrela s plašljivo-vatrenom Sansom i ostatkom introvertnih sjevernjaka. 

Foto: Printscreen

Aryin ponovni susret s kovačem Gendryjem pomalo je neugodan, ali sladak. Očito je da je još zaljubljena u njega, ali to bezuspješno pokušava sakriti. Kao i činjenicu da je postala hladnokrvni ubojica s vrećom punom para, pardon, ukradenih lica. Nasuprot slatkoći susreta ovog dvojca stoji hladni susret navedene junakinje s The Houndom (Sandor Clegane) u kojem je rječiti Hound naziva malom hladnom kujom. Također, kroz cijelu epizodu ponavlja se velik broj elemenata s početka serije kao što je marširanje vojnika u Winterfell popraćeno znatiželjnim, ali sumnjivim pogledima okupljene mase ili prizor u kojem vidimo simbol White Walkersa kao u prvoj sezoni. Iako već viđene scene, koje razlikuju jedino likovi koji se u njima pojavljuju, scenariju Davea Hilla treba odati priznanje zbog činjenice da ništa ne izgleda prisiljeno.  

Odmaknut ćemo se na trenutak sa sjevera i odjahati na jug. Kakav bi to prazan tekst bio da se u njemu ne spominje Cersei Lannister, prvakinja u pijuckanju vina. Dočekala je dolazak vojske plaćenika s istoka, a istu joj je pred vrata doveo Euron Greyjoy, trenutni gospodar Željeznog otočja kojeg smo imali prilike upoznati u sedmoj sezoni. I dok još samo možemo nagađati je li Cersei svjesna njegovih namjera o zauzimanju Željeznog prijestolja ili nije, počastila nas je dobrom starom lakoćom stupanja u spolni odnos. No, kada je u pitanju trenutna posjednica prijestolja, bitno je istaknuti trenutak u kojem saznajemo kako je unajmila Bronna da ubije svoja dva brata. Cersei nikad nije bila teške ruke kada su u pitanju smaknuća onih koje smatra izdajnicima. I dok je Tyrion, njezin mlađi brat, odavno na spisku za odstrel zbog ubojstva njihovog oca, sada joj se zamjerio i drugi brat Jaime, znan kao bivši ljubavnik, napuštajući zajedničko ljubavno gnijezdo i odlazeći na sjever kako bi podržao borbu protiv Night Kinga. 

Foto: Printscreen

Dvije zanimljive i velike stvari vrijedno je izdvojiti za premijernu epizodu. Prije svega, ispunile su se prognoze zagovornika da će Jon Snow biti taj koji će uz Daenerys jahati zmaja. Moramo priznati, mrtva se trka odvijala između Jona i Tyriona, a na kraju je grah pao na "kraljičinog" novog dečka. Drugi veliki trenutak bilo je nešto što je u jednu ruku bilo očekivano, a opet toliko i nije. Pred sam kraj epizode Bran i Samwell Tarly odlučuju da je vrijeme otkriti Jonu istinu o njegovom podrijetlu. Otkriću je kumovao Samwell koji u kriptama dvorca govori Jonu da je on zapravo Aegon Targaryen, sin Rhaegara Targaryena i Lyanne Stark te da ima prednost u svojatanju Željeznog prijestolja.

Kao šećer na kraju, Jaime Lannister nakon sedam sezona ponovno stiže u Winterfell, ovaj put sam, a tamo susreće ni manje ni više nego dječaka kojeg je u prvoj epizodi prve sezone gurnuo s prozora – Stvari koje činim iz ljubavi. Kako će se stvari odvijati između ova dva lika, ostaje nam vidjeti. 

Foto: Printscreen

Sve u svemu, dočekala nas je jedna nadasve mirna premijera. Izvedba iste pristojno je odrađena, glumci po običaju odrađuju sjajne nastupe, a epizoda sadrži nekoliko sjajnih vizualno primamljivih dijelova. Ono što treba izdvojiti kao najimpresivnije jest način na koji epizoda glatko teče i provlači se između malih scena. S obzirom na to da je riječ o uvodu koji je postavio stolnjak za ono što tek slijedi, oprostit ćemo mali nedostatak krvoločnosti na koji smo se naviknuli gledajući Igru prijestolja

Kao i svaki put, na iglama je do sljedeće nedjelje ostalo pola svijeta. Za kraj ostavljamo najavu za epizodu koja slijedi, a u kojoj možemo vidjeti kako će Jaime Lannister dobiti jezikovu juhu od Daenerys i Starkovih, ali i da se polako počinjemo pripremati za dolazak Night Kinga u Winterfell. 

 

FOTO: PRINTSCREEN