LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jeste li znali?

Donosimo 15 slavnih osoba s diplomama – među njima su James Franco, Lisa Kudrow i drugi

Sa zavidnim karijerama nijedna slavna osoba ne mora nužno studirati, no mnogi su se odlučili za taj korak. Neki prije karijere, neki za vrijeme. Od bakalara do doktorata – ima svega!

Sa zavidnim karijerama nijedna slavna osoba ne mora nužno studirati, no mnogi su se odlučili za taj korak. Neki prije karijere, neki za vrijeme. Od bakalara do doktorata – ima svega!

Često slušamo generičku priču kako su naši voljeni i slavni odustali od obrazovanja već u srednjim školama i odselili se u Los Angeles. No, ono što možda ne znate jest da se mnogi nisu odlučili za tu sudbinu. Nekolicina poznatih ima čak i doktorate, a većina ih je mijenjala sveučilišta tijekom razina studija. Sastavili smo listu slavnih iznenađenja o pitanju obrazovanja – evo 15 najzanimljivijih.

Lisa Kudrow

Svima nam voljena Phoebe iz Prijatelja zaradila je bakalar iz biologije na Vassar koledžu. Interes za biologiju naslijedila je od oca, kojemu se pridružila na istraživačkom timu u kojemu je ostala 8 godina. Istraživanje se bavilo poveznicom ljevaka i neurološkog poremećaja koji uzrokuje glavobolje.

Ashton Kutcher

Kao srednjoškolac bio je poznati partijaner zbog čega je bio i uhićen nakon provale u svoju srednju školu. No, 1996. upisao je Sveučilište u Iowi, gdje je studirao biokemijsko inženjerstvo. Kako bi si financijski mogao omogućiti studiranje, radio je u postrojenju koje se bavilo žitaricama, a povremeno čak i prodavao svoju krv.

Jodie Foster

Oskarovka je pohađala Sveučilište Yale na kojem je svoj bakalar iz književnosti magna cum laude osigurala 1985. godine. Nešto godina kasnije, točnije 1977, od Sveučilišta je dobila počasni doktorat. Foster je jedna od glumica sa zavidnom karijerom, a barata nekolicinom jezika potpuno tečno, kao što su francuski i talijanski.

James Franco

Definitivno spada u kategoriju obrazovanijih glumaca s vrlo bogatim opusom institucija kojih je bio sastavni dio. Njegov studentski put započeo je 2006. godine kad je upisao engleski jezik na Sveučilištu u Los Angelesu (UCLA). Dozvoljeno mu je da, umjesto 19 propisanih bodova za semestar, može skupiti čak 62 boda. Diplomirao je 2008. godine te je nakon nekoliko godina Franco pauzirao s daljnjim obrazovanjem, no to se sve promijenilo kad se istovremeno odlučio uhvatiti u koštac s čak četirima sveučilištima: Columbia, New York, Brooklyn i Warren Willson – pisanje, filmska produkcija, pisanje fikcije te program za poeziju. Zatim se 2011. odlučio i za doktorski studij na Sveučilištu Yale, a pohađao je i Rhode Island školu dizajna.

Viola Davis

Još jedna oskarovka na našoj listi sa sveučilišnom diplomom. Svoj studentski život započela je na Sveučilištu Rhode Island, na kojem je ostvarila bakalar iz kazališta. Studentsku karijeru zaokružila je diplomom s prestižnog Sveučilišta Julliard.

Meryl Streep

Veliko ime filmskog svijeta, Meryl Streep, svoju je glumačku karijeru započela još u srednjoj školi. Iako nije razmatrala glumu kao svoj stalni posao, to se promijenilo s ulogom Miss Julie na Sveučilištu Vassar. Kasnije joj je uručen počasni doktorat Sveučilišta Dartmouth te magisterij Sveučilišta Yale.

Eva Longoria

Jeste li znali da Eva ima bakalar iz kineziologije? Nismo ni mi! Osim toga ima i magisterij koji je zaradila na Sveučilištu u Kaliforniji. Tema joj je bila Success STEMS From Diversity: The Value of Latinas in STEM Careers.

Kourtney Kardashian

Ponosno drži status jedine Kardashian sestre sa sveučilišnom diplomom. Ona je svoju zaradila na Sveučilištu u Arizoni na fakultetima kazališne umjetnosti i španjolskog jezika.

Lil Wayne

Reper se može pohvaliti diplomom iz psihologije, dok je također na Sveučilištu Huston dobio i počasnu diplomu.

John Legend

Osim što se proslavio kao kralj maturalne zabave i predsjednik studentskog vijeća, imao je pregršt opcija za upisivanje studija. Sveučilišta Harvard, Georgetown i Morehouse nudili su mu upis, no on se odlučio za Sveučilište Pennsylvania, na kojem je studirao englesku književnost s naglaskom na afričko-američku književnost.

Brian May

Gitarist bezvremenske grupe Queen može se pohvaliti doktoratom iz astrofizike. Znanje fizike pomoglo mu je i u glazbenoj sferi s obzirom na to da je pomoću znanja o zvučnim valovima stvarao razne atmosfere i dubine u Queenovim pjesmama.

Oprah

S punom stipendijom 1971. Oprah je počela studirati komunikologiju na Sveučilištu Tennessee. Njezin talkshow 24 je sezone bio proglašen najboljim, dok je Oprah jedna od najpoznatijih ikona američke pop-kulture.

Natalie Portman

Vrlo je studiozna glumica koja je čak propustila premjeru Star Warsa kako bi mogla učiti za ispit. Kasnije je, točnije 2003, završila preddiplomski studij psihologije na Sveučilištu Harvard.

Shaquille O'Neal

Svoju prvu diplomu zaradio je na Sveučilištu u Louisiani u općim studijama, nakon toga je proširio svoje znanje magisterijem na Sveučilištu u Phoenixu te objedinio to doktoratom iz vodstva i edukacije na Sveučilištu Barry.

Steven Spielberg

Fakultet je upisao davne 1968, no završio ga je tek 34 godine kasnije. Pod jedan od svojih studentskih filmova naveo je Schindlerovu listu, koja ni manje ni više ima sedam Oscara. Nikad nije kasno vratiti se studiranju!
FOTO: UNSPLASH