LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svijet astronomije

Dobra vijest za studente astronomije: otkriveno oko 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta!

U galaksiji koju do sada poznajemo postoji i do 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta – gruba je procjena NASA-inih znanstvenika i istraživača iz raznih međunarodnih agencija.

U galaksiji koju do sada poznajemo postoji i do 300 milijuna potencijalno naseljivih planeta – gruba je procjena NASA-inih znanstvenika i istraživača iz raznih međunarodnih agencija.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Astronomical Journal u našoj Mliječnoj stazi, odnosno u onoj galaksiji koju do sada poznajemo, postoji više od 300 milijuna planeta koji pod određenim uvjetima mogu biti potencijalno naseljivi. Kako prenosi CNN, poznati svemirski teleskop Kepler u devet je godina svojega svemirskog puta otkrio tisuće egzoplaneta, sve do 2018. godine kada mu je nestalo pogonskog goriva. Međutim, pitanje je koliki njihov broj predstavlja pogodne uvjete za razvoj života u bilo kojem obliku.

– Iako je ovaj rezultat daleko od konačne vrijednosti, a voda na površini planeta samo jedan od mnogih čimbenika koji podržavaju život, izuzetno je uzbudljivo što smo izračunali da su ovi svjetovi toliko česti s tako visokom pouzdanošću i preciznošću. – navodi Steve Bryson, NASA-in vodeći znanstvenik, a prenosi CNN

Riječ je, dakle, o gruboj procjeni te velike brojke proizašloj iz globalne suradnje NASA-inih istraživača koji su radili s Keplerom i znanstvenika iz raznih međunarodnih agencija. Istraživači tvrde da bi planeta zapravo moglo biti još i više, a da su neki od njih toliko blizu Zemlji da bi ih se praktički moglo promatrati kao susjede.
 
Ova bi vijest mogla biti dobra za studente koje zanima astronomija i proučavanje svemira. Možda baš oni jednoga dana otkriju o kojim je konkretno planetima riječ i je li uopće moguće opstati na njima.
FOTO: PIXABAY