Kuhajte sa Studentskim
Danas se obilježava Svjetski dan pizze, donosimo recept za genijalnu domaću verziju ovog popularnog jela
Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno.
Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno.
Gotovo da nema osobe na svijetu koja ne voli pizzu, vjerojatno i najpopularnijeg predstavnika fastfooda na cijelom svijetu. Prema nekim izvorima, preteča pizze nastala je u davna vremena kada su Egipćani i Babilonci pripremali okrugle plosnate lepinje.
Hrvati su generalno veliki ljubitelji pizze, a izuzev konzumacije u restoranima, vrlo često se priprema i domaća varijanta. Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno. Stoga, u nastavku donosimo recept pomoću kojeg će vaša domaća pizza ispasti savršeno mekana, prozračna, ne previše debela, a u isto vrijeme dovoljno hrskava.
Sastojci:
- petnaest žlica glatkog i petnaest žlica oštrog brašna
- jedna vrećica suhog kvasca (sedam grama)
- pet žlica maslinovog ulja
- 1 dl mlakog mlijeka
- 1 dl tople vode
- jedna žlica šećera
- jedna žlica soli
- 150 ml pasterizirane rajčice (rajčicu posoliti i dodati origano i/ili bosiljak)
- 150 grama mozzarelle
- po izboru drugi nadjev (šunka, kulen, pršut, šampinjoni itd.)
Priprema:
- pomiješati brašno, dodati sol i šećer
- aktivirati kvasac u mlakom mlijeku, dodati prstohvat šećera
- u drugu posudu dodati toplu vodu i maslinovo ulje
- dodati aktivirani kvasac i promiješati
- lagano dolijevati vodu i razrađivati tijesto (što se tijesto duže mijesi, bit će mekše i prozračnije)
- tijesto mora odležati minimalno sat vremena
- ponovno premijesiti tijesto i odložiti na desetak minuta
- oblikovati tijesto, staviti u nauljeni protvan, i preliti pasiranom rajčicom
- dodati naribani sir i nadjev po želji
- pećnicu pojačati do kraja (što veća temperatura to bolje)
- peći između 7 i 12 minuta (ovisno o jačini pećnici)
OZNAKE:
IZVOR:
RECEPT
FOTO:
UNSPLASH