LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Danas se obilježava Svjetski dan pizze, donosimo recept za genijalnu domaću verziju ovog popularnog jela

Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno.

Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno.

Gotovo da nema osobe na svijetu koja ne voli pizzu, vjerojatno i najpopularnijeg predstavnika fastfooda na cijelom svijetu. Prema nekim izvorima, preteča pizze nastala je u davna vremena kada su Egipćani i Babilonci pripremali okrugle plosnate lepinje.

Nakon otkrića Amerike, u 16. stoljeću, Talijani su upoznali rajčicu i od tada popularnost pizze samo raste. U 17. i 18 stoljeću pizza se uglavnom konzumirala u Napulju, gdje je lokalnim težacima ovo popularno jelo bilo jeftin izvor energije. Najpoznatija pizza na svijetu, Margherita, ispečena je 1889., a nastala je za vrijeme posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite. Početkom 20. stoljeća talijanski emigranti pizzu donose u Ameriku, a nakon Drugog svjetskog rata, pizza je poput pošasti zašla u gastronomiju doslovno svake države na svijetu.

Hrvati su generalno veliki ljubitelji pizze, a izuzev konzumacije u restoranima, vrlo često se priprema i domaća varijanta. Iako zvuči lako, ispeći pizzu kod kuće i nije tako jednostavno. Stoga, u nastavku donosimo recept pomoću kojeg će vaša domaća pizza ispasti savršeno mekana, prozračna, ne previše debela, a u isto vrijeme dovoljno hrskava.
 

Sastojci:

  • petnaest žlica glatkog i petnaest žlica oštrog brašna
  • jedna vrećica suhog kvasca (sedam grama)
  • pet žlica maslinovog ulja
  • 1 dl mlakog mlijeka
  • 1 dl tople vode
  • jedna žlica šećera
  • jedna žlica soli
  • 150 ml pasterizirane rajčice (rajčicu posoliti i dodati origano i/ili bosiljak)
  • 150 grama mozzarelle
  • po izboru drugi nadjev (šunka, kulen, pršut, šampinjoni itd.)
 

Priprema:

  • pomiješati brašno, dodati sol i šećer
  • aktivirati kvasac u mlakom mlijeku, dodati prstohvat šećera
  • u drugu posudu dodati toplu vodu i maslinovo ulje
  • dodati aktivirani kvasac i promiješati
  • lagano dolijevati vodu i razrađivati tijesto (što se tijesto duže mijesi, bit će mekše i prozračnije)
  • tijesto mora odležati minimalno sat vremena
  • ponovno premijesiti tijesto i odložiti na desetak minuta
  • oblikovati tijesto, staviti u nauljeni protvan, i preliti pasiranom rajčicom
  • dodati naribani sir i nadjev po želji
  • pećnicu pojačati do kraja (što veća temperatura to bolje)
  • peći između 7 i 12 minuta (ovisno o jačini pećnici)
FOTO: UNSPLASH