LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

DAHMER - Monster: neobičan oblik ljudskog stvorenja

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku!"

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku!"

Prema renomiranoj filmskoj platformi, ova serija je broj jedan u Hrvatskoj. Je li stvarno tako vraški dobra?

Osnovne informacije: Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story, 2022., 54min, američka kriminalistička mini serija, IMBD ocjena 8.4/10

Čisto da znaš o čemu se radi: serija istražuje motiv i metode serijskog ubojice Jeffreya Dahmera (Evan Peters) i ubojstva koje je počinio između 1978. i 1991. godine.

Deset epizoda serije prate život serijskog ubojice, kanibala i seksualnog predatora, no ovaj put vidimo ubojstva iz kuta žrtvinih obitelji i prijatelja. Također gledamo previše zakašnjelu reakciju policije jer je Jeff od lica zakona bježao 13 godina. U tom razdoblju je oduzeo 17 života dječaka i muškaraca koje je drogirao, potom ubio te secirao i izvodio pokuse, a potom i konzumirao njihove organe. U javnosti poznat pod „Milwaukee Monster/Cannibal“ na kraju je dobio kaznu od 941 godinu. Uspio je odslužiti samo tri godine jer je preminuo nakon napada zatvorenika Christophera Scarver.

Prema filmskoj platformi serija je dospjela među 10 najboljih u 92 zemlje, prikupivši gledatelje diljem cijelog svijeta. Unatoč ovom, izdana su upozorenja kako bi sadržaj kod ljudi mogao izazvati negativne osjećaje i utjecati na mentalno zdravlje.

Glavni glumac utjelovljuje urednog, normalnog momka koji se pokušava uklopiti u društvo slušajući svakodnevne svađe živčanog oca i majke koja konzumira veliki broj tableta. No, tu se krije serijski ubojica koji ima krivične prijave koje policajci i sud ostavljaju po strani otvarajući put ka novim ubojstvima.

Meni su osobno scene bile odvratne i tužne jer prije samog ubojstva vidiš kakav život su vodile žrtve i dobivaš uvod u njihovu životnu priču koju je Jeff nepravedno završio. Ti dečki su mogli odrastati i živjeti zajedno u obiteljskom domu okruženi dragim ljudima. Svoje mlade živote završavaju u ubojičinim rukama raskomadani i odlagani u kiseline, vreće za smeće ili podlegnuti bolesnim eksperimentima.

Gotovo sam bila sigurna da serija ne posjeduje niti jednu svijetlu točku, ali nadu za bolje sutra daje lik Jeffove susjede Glende čiji pokušaji raskrinkavanja stravičnih događajima kojima i sama svjedoči ne dopiru do policijskih službenika unatoč smradu i zvukovima s kojima živi. Na kraju pokušava vratiti svoj život u normalu noseći na leđima grižnju savjest istodobno tragajući za pravdom.

Ali nisu sve reakcije pozitivne. Obitelji žrtava ističu kako su neki dijelovi lažni, izmišljeni ili iskrivljeni kako bi se dobilo na dramatičnosti. Uz njih se javila i LGBTQ zajednica ukazujući na to kako je serija dobila njihovu oznaku na platformi što je tehnički točno, ali ne reprezentira prikaz i način takvog života.

Naposljetku, serija o najgorem u čovječanstvu ne bi trebala biti nužno zabavna za gledanje, ali čini se da je oduševljenje koliko je i neugodna. Jezivo je, uznemirujuće i precizno u ponovnom stvaranju Dahmerove povijesti i legende koja je nastala oko njega. Netko se zgrožava, netko uživa, pa samo ostaje: je li publika ipak gladna krvi?


 

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose