LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska potraga za smislom života

Čudni i bizarni filmovi koji potiču na promišljanje o životu

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.

Futuristički filmovi, "pomaknuti" mjuzikli, psihološki trileri, sve su to filmovi koji tjeraju na velika promišljanja o svijetu, smislu života i traženje odgovora na pitanje – što je bilo prvo, kokoš ili jaje.

Čudni filmovi - jako je teško definirati što je to točno čudno, podrazumijeva li bizarno, poremećeno, ili više ide u onom čudno filozofskom smislu gdje se po završetku filma počnemo pitati koji je smisao života. Iako, kada proguglamo čudni ili bizarni filmovi dolazimo do poznatih, kvalitetnih imena poput Kubrickove Paklene naranče, Lynchova Eraserheada ili poremećenih današnjih filmova poput Spasojevićevog Srpskog filma te Sixove Ljudske stonoge, odlučili smo se na stvaranje našeg popisa izuzimajući ove popularne. Izdvojili smo nama najčudnije pozitivne filmove, na vama je da odlučite spadaju li u vašu skupinu pomaknutog.

Filth (2013)

Prljavština je škotska kriminalistička drama i komedija snimljena po knjizi Irvinea Welsha – Trainspotting. Redatelj Jon S. Baird donosi priču o pomaknutom i korumpiranom policajcu koji se pod svaku cijenu pokušava domoći promaknuća. Problem nastaje kada se policajac, kojeg tumači James McAvoy, počne zaplitati u kaos koji je sam napravio.

Predestination (2014)

Jedan od onih koji te iznenade i ostave širom otvorenih usta. Australski SF film snimljen po kratkoj priči Roberta Heinleina ­­­­­­­­­­- All you zombies. Ovaj niskobudžetni film je dosta spor, zasnovan na ponegdje originalnim dijalozima vezanim uz česte tabu teme, ali izvrstan u pogledu scenografije i montaže svjetla te izaziva wow-efekt na kraju.

Across the Universe (2007)

Rock-mjuzikl koji ustvari ni ne bi trebali stavljati na ovaj popis, no par scena je toliko LSDirano da vam se zavrti u glavi. Film prati 60-te godine u Americi za vrijeme Vijetnamskog rata. Ako ste ljubitelj The Beatlesa onda je to dodatan plus za vas.

Dicso pigs (2001)

Irski film o odnosu dviju osoba Pig-a koje tumači Cillian Murphy i Runt koju glumi Ellain Cassidy. Ekranizacija velikog, poremećenog prijateljstva dvoje ljudi koji su ujedno, mogli bismo ih nazvati, srodne duše. Priča koja je iznad stvarnog svijeta ili našeg poimanja, izvrsno prikazana u ovom zanimljivom i čudnom filmu.

Cloud Atlas (2012)

Njemački film temeljen na romanu britanskog pisca Davida Mitchella i koji su režirali brat i sestra Wachowski (Matrix). Jedan od najskupljih nezavisnih filmova s budžetom od 102 milijuna dolara koji prati šest vremenski i prostorno odvojenih priča koje su u potpunosti povezane. Tip filma koji te ostavi u naknadnim promišljanjima o smislu životu, Halle Berry i Tomu Hanksu.

After the Dark/The Philosophers (2013)

Ovo je SF psihološki triler u kojem profesor filozofije g. Zimit svojim učenicima daje zadatak koji će ih pripremiti za budućnost. Iako sam film završava čudno i totalno besmisleno za ostatak filma, ostatak je jako zanimljiv i potiče na razmišljanje što bismo mi učinili u tom slučaju.

 

FOTO: STUDENTSKI.HR