LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

CONTROL Z: ako me odaš sada, nismo više tajna!

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Control Z”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam seriju: „Control Z”.

Ovu seriju sam otkrila na Instagram storiju i bez nekog razloga odlučila ju pogledati. Tada su mi sve moguće tajne došle ispred očiju…

Osnovne informacije: Control Z, 2021., 2 sezone, cca 40 min, meksička teen drama, IMBD ocjena 7/10

Čisto da znaš o čemu se radi: Tijekom školske priredbe u Colegio Nacional (Nacionalna škola), haker otkriva veliku tajnu jednog od učenika. To izazove paniku među svima, ali tu on ne staje. Svakim danom na površinu izlaze mračne tajne što dovodi do raskola između učenika. No, hakeru se pokušava suprotstaviti Sofia (Ana Valeria Beverril), introvertna i inteligentna djevojka koja mu svojim zapažanjima i ideja pokušava stati na kraj, ali nije to tako lako.

Seriju sam pratila onoliko dana koliko ima epizoda u dvije sezone jer mi se prva epizoda odmah svidjela pa nisam željela sve pogledati u pet sati i pritom ostati ukočena naredne dane, te sam teška srca razvukla gledanje. Sada mogu reći da je to bila ispravna odluka jer sam svaku epizodu iščekivala kao da mi život ovisi i to doslovno. Završit će u srpnju 2022. izdavanjem treće sezone. Osim toga, renomirana filmska platforma je najavila da će to biti posljednja sezona serije.

Radnja jako realistično prikazuje napetost među tinejdžerima koji su u strahu da sve što su do sada vješto skrivali može izaći u javnost, a svi dobro znamo kako u tim tinejdžerskim godinama izgleda mogućnost uništenja „reputacije“.

Ovo je vrtuljak stereotipa i okrutnih formula, loše ponašanje nikada nije kažnjeno, ali nije ni u potpunosti istraženo. Intrigantno je od početka uz veliku količinu drame, postoji trokut između već spomenute Sofie i dvojice mladića koji se bore za njezinu pažnju: novog i samozatajnog učenika Javiera (Michael Ronda) te bogatog i popularnog Raula (Yankel Stevan). To me je dijelilo na dvije strane jer sam ja u svojoj glavi zamislila tko treba biti s kim, pa sam stalno navijala za svoju kombinaciju. Također, prijateljstvo između Sofie i Javiera me automatski asociralo na modernog Sherlocka Holmesa i Dr. Watsona. Dok pokušava otkriti tko je krivac, iskače njezina moć zapažanja kakvu ima i Sherlock. Unatoč tomu, Sofia je ipak „vuk samotnjak“  i nema društva, većinu vremena provodi sama sa slušalicama, no u ovoj situaciji prihvaća Javierovu pomoć samo zato što joj dobro dođe njegovo uočavanje i razmišljanje. Moram priznati da sam zavoljela Sofiu, imam mi ono nešto. Za sada su dostupne dvije sezone, treća sezona i njezin datum još nisu potvrđeni, no naravno da će morati doći i treća jer ja moram saznati što se dogodilo.

Tinejdžeri u seriji postavljaju trendove s najnovijim modelima mobitela i dizajnerskom odjećom rugajući se likovima kojima je mjesto u društvenoj hijerarhiji škole najvažnije. Likovi s lakoćom jure u prslucima, zlatnom nakitu i stranim automobilima. Primijetila sam da poruke između učenika se razmjenjuju na engleskom jeziku. Kada se jedan od glavnih likova vrati iz škole u razorenu i napuštenu kuću, nađe ceduljicu svog oca na engleskom jeziku.

Radnja je „pitka“, osjeti se napetost, zapleti su zanimljivi, ima tu i mračne prošlosti, misterioznih i neočekivanih obrata, već spomenutih najdražih Sherlock trenutaka, ali ne sada na nekoj zavidnoj razini, no sasvim dovoljno za takav tip serije. Meni je držala pažnju i želiš saznati u čemu je kvaka i gdje su ti zečevi iz grmova. Također, serija se dotaknula transrodnosti i homoseksualnosti, što je dobro, a o čemu se radi ne mogu ništa reći jer bi to bio spojler samo takav.

A danas opet moji prijatelji dijele koju rečenicu s tobom, da ne prosipam misli samo ja.

„Iako nisam odavno srednjoškolka, super mi je bila za razbibrigu i bijeg od stvarnosti. Napeta je, likovi su mi prirasli srcu i jako me zanima kakav je konačni kraj. “

Jana, 24

„Prva sezona imala je sjajnih trenutaka. Druga sezona počela je također sjajno, ali kako je sezona odmicala, počela se odugovlačiti, no kraj je sve popravio. Likovi su mi zanimljivi i čekam treću sezonu da vidim kakav je kraj isplaniran. “

Sara, 22

Naposljetku, super stvar koja je prvom planu je cyber maltretiranje koje se često ne shvaća kao ozbiljan problem i zbog čega u vodu padaju sve pozitivne stvari interneta. Vrlo često iskaču komentari koji su neprikladni, nepotrebni ili uvredljivi za određenu osobu ili publiku. Vjerujem da je svima preko glave takvih stvari, krajnje je vrijeme da ekipa shvati da maltretiranje nije u modi i nikad neće ni biti, pogotovo ako se kriješ iza lažnog profila. 

Do idućeg puta, Ivana! #čitamose

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA