LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Adventske bajke

Čarobna mjesta u vrijeme adventa koja ste možda previdjeli

Kolokviji traju i zabili ste glave u knjige kao nojevi u pijesak kada se boje, a sve što želite jest prepustiti se blagdanskom raspoloženju koje vas lagano hvata. Na radiju već puštaju božićne pjesme, na televiziji su reklame s Djedom Mrazom i sobovima, a i gradovi se polako ukrašavaju za advent. Odmorite se, zaslužili ste!

Kolokviji traju i zabili ste glave u knjige kao nojevi u pijesak kada se boje, a sve što želite jest prepustiti se blagdanskom raspoloženju koje vas lagano hvata. Na radiju već puštaju božićne pjesme, na televiziji su reklame s Djedom Mrazom i sobovima, a i gradovi se polako ukrašavaju za advent. Odmorite se, zaslužili ste!

Božićno vam je vrijeme najdraže razdoblje u godini i mislite da je savršeno za neko putovanje, koje ste ionako zaslužili jer ste naporno učili, jer su tada svi gradovi ukrašeni i nema ugla do kojeg ne dopire miris kuhanog vina i božićnih kolačića. Ali prekasno ste se sjetili i mislite da nemate kamo otići ovog prosinca, a da nije Zagreb. Međutim mi vam donosimo nekoliko zanimljivih događanja u vrijeme adventa u 3 hrvatska grada.

Plastic free Sajmić

Ako odlučite posjetiti Šibenik, uživat ćete u njihovoj Adventuri. Njihov je advent poseban jer se u sklopu njega održava plastic free sajam, takozvani Sajmić, na kojem na 10 štandova mali obrtnici, članovi udruga i vlasnici kućnih radinosti prodaju svoje radove. Stoga organizatori pozivaju sve građane i posjetitelje da tamo kupuju poklone svojim najmilijima i tako podrže izlagače. Ako vam je do dobrog smijeha na Trgiću će vas zabavljati Vlatko Štampar, a krajem mjeseca u Parkiću ćete moći uživati u koncertu mlade hrvatske nade Mie Dimšić. Također, na blagdan svetog Nikole bit će otvoreno i klizalište na Trgu Ivana Gorana Kovačića.

Božićna priča obitelji Salaj

Ako ste barem jednom poželjeli da vam Božić izgleda kao u američkim filmovima s puno snijega, svjetlećih lampica, sobova, saonica i snjegovića, onda je Božićna priča obitelji Salaj pravi izbor za vas. Zbog te jedinstvene predstave svjetla popraćene božićnim pjesmama, na trenutak ćete pomisliti da ste zakoračili u vlastitu bajku. Ove će godine obitelj Salaj s 4 milijuna lampica okititi biljke, drvene kućice, mostiće i ostale objekte na svom posjedu. Lampice su raspoređene tako da tvore brojne oblike, od zvijezda i anđela do snjegovića, a neke od njih i sviraju svoju melodiju. Organiziran je i vlak iz Zagreba do Ivanić Grada, do Grabovnice se ide autobusom. Da biste izbjegli čekanje na kupnju svoje karte na kolodvoru, predlažemo vam da prije puta ugovorite paket OTP indeks, koji vam omogućuje korištenje besplatnog mobilnog i internetskog bankarstva, kako biste karte mogli kupovati online, ali prije toga trebate otvoriti studentski tekući račun. Paket također nudi besplatnu upisninu i članarinu za Visa web prepaid karticu. Visa kartica omogućava vam sigurniju kupovinu internetom zato što sami određujete njezin limit uplatom na Visa web-račun, a sigurno će vam biti korisna prilikom plaćanja smještaja ili parkirališta ako ste na put krenuli autom. Za besplatno ugovaranje paketa potreban vam je samo indeks ili potvrda o upisanoj tekućoj godini.

Zimski festival

Ako ste se zaželjeli kulturnog uzdizanja uputite se u Dubrovnik. S paljenjem prve adventske svijeće 1. prosinca započet će 5. Dubrovački zimski festival koji će svojim nastupom otvoriti Petar Grašo. Ovogodišnji će se festival najviše okrenuti glazbi, tako da će na Stradunu svoje koncerte održati i Prljavo kazalište, Opća opasnost, Toni Cetinski i Nina Badrić. Osim koncerata, ovaj festival nudi brojne kazališne predstave i umjetničke izložbe. Ono što je posebno kod ovog festivala jest da ne završava u siječnju kao i svaki drugi advent. Njihov advent završava u veljači Dubrovačkim karnevalom.

FOTO: PIXABY