LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Praksa u CERM-u

Borite se protiv statistike, razvijte na vrijeme potrebne vještine i na jednostavan način dođite do posla

Broj nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj mijenja se iz mjeseca u mjesec, ali ono što se zanemaruje jest činjenica da se iza svake brojke nalazi osoba. Nije lako istaknuti se među ovako velikim brojem kako ne bismo samo postali dio statistike, no uz pravovremeno stjecanje iskustva nije nemoguće.

Broj nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj mijenja se iz mjeseca u mjesec, ali ono što se zanemaruje jest činjenica da se iza svake brojke nalazi osoba. Nije lako istaknuti se među ovako velikim brojem kako ne bismo samo postali dio statistike, no uz pravovremeno stjecanje iskustva nije nemoguće.

Nakon pet mukotrpnih godina na fakultetu napokon ste ugledali svjetlo na kraju tunela i završili svoje obrazovanje. Nije vam u planu ići na doktorski studij jer vam je dosta učenja. Plan je zaposliti se, osamostaliti i postati neovisan. To zvuči sasvim realno dok ne pogledate stranicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ustanovite kako su uvjeti za većinu poslova vještine koje ne posjedujete. S obzirom na to da ste upravo završili svoje obrazovanje, otkud vam iskustvo s kojim ste mogli razviti tražene vještine?

Otvorili smo stranicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i listali po oglasima tražeći potrebne vještine za zaposlenje, a ovo su samo neke koje smo pronašli: napredno poznavanje rada na računalu, poznavanje društvenih mreža (od funkcionalnosti, reklama do digitalnog marketinga i slično), dobro razvijene organizacijske vještine, odgovornost, kreativnost, produktivnost, timski rad, profesionalnost, poštivanje rokova, komunikacijske vještine, izražena proaktivnost, pouzdanost, pedantnost, usmjerenost na detalje, snalažljivost i slično.

Neke od ovih vještina razvijamo tijekom života, neke se definiraju kada se razvijamo kao osobe, no postoje i one koje razvijamo tek praksom, i to radom na raznim pozicijama ili volontiranjem. Sama diploma nakon završetka fakulteta neće značiti previše ako se za vrijeme studija ne priključite nekim projektima, udrugama, a teoretsko znanje ne primijenite u praksi sudjelovanjem na raznim projektima ili uključivanjem u udruge koje se bave područjem vašeg interesa.

Prema Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutni je broj registriranih nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj 141 tisuća i 181 stotina ljudi, a broj slobodnih radnih mjesta 13 tisuća i 130 stotina. Zbog ponude koja je neizmjerno manja od potražnje, odgovor na pitanje na koji način ćemo se istaknuti i kako ćemo dobiti posao iz snova postaje sve teže za dati.

Ukoliko tijekom traženja posla naiđete na posao iz snova, utoliko je cilj zadovoljiti što veći broj potrebnih vještina. Pošaljete li prijavu u kojoj zadovoljavate tek jednu od nekoliko navedenih vještina nećete konkurirati za posao jednako uspješno kao osoba koja posjeduje sve vještine.

Ako si zbog financijske situacije to možete dozvoliti, volontiranje tijekom fakulteta ponekad može biti bolja opcija od zapošljavanja jer ćete imati veću fleksibilnost radnog vremena i vaši će vam nadređeni sigurno više izlaziti ususret jer znaju da ste dobrovoljno izdvojili vrijeme i posvetili ga onome što vas zanima, umjesto da ste ostali kući gledati serije. Također, nije isključena ni opcija volontiranja uz posao ako za to imate vremena jer će volontiranje imati veliku važnost u životopisu i omogućiti vam da razvijate talente koje možda niste ni znali da posjedujete, ali i da usavršavate ono u čemu ste dobri.

Najtraženije vještine potrebne prilikom zapošljavanja i daljnjeg rada možete steći volontiranjem na Studentskom.hr, najvećem studentskom portalu u Hrvatskoj te ostalim volonterskim programima Centra za razvoj mladih (CERM) u nekima od timova kao što su novinari, lektori, marketing, odnosi s javnošću, community management, društvena suradnja, ljudski resursi, web-administracija te multimedija i dizajn. Svaki od navedenih timova u potrazi je za novim članovima, a nakon jednogodišnje prakse na portalu gore navedene vještine postat će dio vaše svakodnevice, dok će posao iz snova biti udaljen samo jednim klikom.

Prijave su otvorene do 23. listopada, a detalje možete pronaći na poveznici. Postanite dio mladih, ambicioznih i kreativnih studenata koji se svakoga dana trude iskoristiti najbolje od mogućnosti koje su im pružene. Prijavi se jer – tebe tražimo.

FOTO: PIXABAY