LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Aplikacija za djecu, mlade i odrasle

Bilježi aktivnih 500 milijuna korisnika. Čemu TikTok duguje popularnost?

Premda u prvom redu namijenjen mladima u dobi između 16 i 24 godina, TikTok koriste kako mlađe, tako i starije generacije. Evo čemu duguje svoju popularnost.

Premda u prvom redu namijenjen mladima u dobi između 16 i 24 godina, TikTok koriste kako mlađe, tako i starije generacije. Evo čemu duguje svoju popularnost.

Iako je TikTok nastao još 2016. godine, i dalje ga možemo smatrati relativno novom aplikacijom. U vlasništvu je jedne kineske tvrtke, što znači da je jedna od rijetkih megapopularnih društvenih mreža koja nije lansirana u SAD-u.

Prema službenim objavama tvrtke, trenutno ima oko 500 milijuna korisnika aktivnih svaki mjesec. U SAD-u je treća najpopularnija besplatna aplikacija, odmah iza Instagrama i YouTubea.

Njezina su ciljna skupina svakako mladi između 16 i 24 godina. Međutim, i starijima služi za zabavu i opuštanje, a činjenica je da je koriste i djeca mlađa od 16, premda ondje mogu naići na sadržaj koji nije u potpunosti primjeren njihovoj dobi.  Pozitivno je pak što TikTok omogućava prijavu bilo kakvog oblika nasilja, govora mržnje ili neprimjerenih scena. 

Ta platforma svojim korisnicima daje mogućnost kreiranja kratkih videosnimki, i gledanja videa ljudi s kojima su povezani, naravno.

Videa obično uključuju glazbu i neki tekst, a za njihovo je pregledavanje dovoljno samo prelistavanje (eng. scroll) gore i dolje. Može ih se komentirati i lajkati. Objavljivati mogu samo oni koji su kreirali svoj profil, odnosno koji su se registrirali na mreži.

TikTok namijenjen je kreativnima. Daje im mogućnost da iz fotografija naprave prezentaciju, da urede već postojeći video iz galerije, a na raspolaganju su im i različiti efekti i filtri.

Korištenje je vrlo jednostavno i svatko se može okušati. Ovakve aplikacije definitivno mogu biti opuštajuće i zabavne, a ponekad čak i poučne – na njima se nađu korisni savjeti za učenje, kuhanje, čišćenje...

FOTO: PIXABAY