LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Doku-izolacija

Besplatno dostupan film o Leonardu Cohenu koji se godinama smatrao izgubljenim – „Ptica na žici”

Potpuno besplatno na 48 sati bit će dostupan film koji se gotovo 40 godina smatrao izgubljenim. „Ptica na žici” govori o legendarnoj europskoj turneji velikog Leonarda Cohena.

Potpuno besplatno na 48 sati bit će dostupan film koji se gotovo 40 godina smatrao izgubljenim. „Ptica na žici” govori o legendarnoj europskoj turneji velikog Leonarda Cohena.

U tijeku kampanje za mjere doku-izolacije posvećene olakšavanju života za vrijeme pandemije uz 20 potpuno besplatnih naslova na platformi volimdokumentarce.net Restart priprema još novosti. Naime, donosi najbolje s repertoara zagrebačkog Dokukina KIC s novim naslovima iz tjedna u tjedan. 

– Svoj virtualni rad Dokukino započinje s tri među svojom publikom vrlo popularna naslova, od kojih se ističe biografski dox Ptica na žici, snimljen tijekom europske turneje Leonarda Cohena iz davne 1972. kada je ovaj legendarni pjesnik i kantautor bio na početku svojih tridesetih, ali s već postignutim kultnim statusom među ljubiteljima njegova specifičnog izričaja melankoličnog folk-šansonijera. 
Takvom statusu usprkos turneja održana u brojnim europskim gradovima, uključujući i Jeruzalem, bila je sve samo ne lagana. Obilježili su je strahovi od nastupa, problemi s tehnikom i zvukom, nesporazumi s publikom, ali i nevjerojatni katarzični trenutci. Iako je redatelj Tony Palmer film dovršio 1974, Cohen je odlučio stopirati njegovo prikazivanje smatrajući ga previše kontroverznim. Gotovo četrdeset godina vjerovalo se da je original trajno izgubljen, sve dok menadžer Franka Zappe slučajno nije pronašao desetke prašnjavih kutija s natpisom Bird on Wire. Restauracija je trajala godinama, a film je u konačnici sastavljen od tri tisuće oštećenih fragmenata. Njegovo prikazivanje prije smrti je odobrio i sam Cohen, naglasivši kako mu je drago da je taj nesporazum napokon riješen. – navode predstavnici.

Ovaj film neočekivane ljepote i nikad dosad viđenih materijala koji će oduševiti ne samo zagrižene ljubitelje Cohenova lika i djela već i one manje upoznate, dodaju, bit će dostupan na 48 sati potpuno besplatno počevši od danas, 8. travnja.

Na platformi je dostupan i film Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom.

– Na platformi je dostupan još jedan intrigantni biografski dox – film o švedskom novinaru i istraživaču Stiegu Larssonu, najpoznatijem kao autoru bestselerske trilogije Milenijum. Trilogija je svjetsku popularnost dobila tek nakon Larssonove prerane smrti u 51. godini, dok je istovremeno potpuno zanemareno sjećanje na njegovu životnu misiju – rad na praćenju i prokazivanju različitih neonacističkih i ekstremističkih desničarskih organizacija, ne samo u Švedskoj već i čitavoj Europi. Dokumentarni film Henrika Georgssona (redatelja globalno popularne skandinavske serije Most) Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom prati karijeru Larssona kao urednika antifašističkog tjednika Expo u kojem su on i njegovi suradnici opsesivno objavljivali rezultate svojih istraživanja zbog čega su se nerijetko izlagali životnoj opasnosti. Lov na neonaciste, nacionaliste i rasiste bila je Larssonova opsesija i strast duboko ukorijenjena u ideji da je demokracija iznimno krhko i nestabilno društveno uređenje za koje se treba uvijek i iznova boriti.

Popis besplatnih naslova i detaljne upute za gledanje nalaze se na poveznici

FOTO: WIKIPEDIA