LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Svjetski festival animiranog filma

Animafest Zagreb 2020 odgođen, ali organizatori donose atraktivan online sadržaj

Organizatori Animafesta pripremili su atraktivan sadržaj kako bi javnost stekla uvid u filmove koji se prikazuju na festivalu, ali i da služi kao podsjetnik na iznimne uspjehe koje animacija bilježi posljednjih godina.

Organizatori Animafesta pripremili su atraktivan sadržaj kako bi javnost stekla uvid u filmove koji se prikazuju na festivalu, ali i da služi kao podsjetnik na iznimne uspjehe koje animacija bilježi posljednjih godina.

Organizacijski tim 30. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2020, planiranog od 8. do 13. lipnja, morao je donijeti odluku da zbog prisutnosti bolesti COVID-19 i posljedica nedavnog potresa u Zagrebu odgodi njegovo održavanje. Sukladno razvoju situacije kod nas i u svijetu, poručuje da će na vrijeme objaviti novi termin održavanja.

– Izuzetno nam je žao što Zagreb početkom ovog ljeta neće biti u mogućnosti ugostiti najznačajnije animatore svijeta. No, okolnosti su nas prisilile da festival po prvi puta kalendarski izmaknemo u drugom terminu. Naša obaveza je da se prema nastaloj situaciji odnosimo odgovorno i zrelo, ali se zato nadamo da ćemo uskoro biti u prilici prikazati naš cjelokupni program.  rekao je Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj festivala.

U vremenu iščekivanja novog termina organizatori su ljubiteljima animacije pripremili atraktivan sadržaj Animafest Insights koji će biti dostupan na festivalskoj internetskoj stranici te na društvenim mrežama.

– Program je osmišljen s idejom da šira javnost stekne uvid u filmove koji se prikazuju na našem festivalu, ali i da se podsjetimo na iznimne uspjehe koje animacija bilježi posljednjih godina. Posebnu draž Animafest Insights programa čini i ekskluzivna serija intervjua s autoricama i autorima u sklopu objave filmova kako bi se publika još bolje povezala s umjetnicima i njihovim animiranim hitovima. – poručuju. 

Program se, dodaju, otvara filmom Ježeva kuća nastalim prema istoimenoj priči Branka Ćopića. Djelo je to hrvatske autorice Eve Cvijanović koja živi u Kanadi, a za koje je autorica dobila nagradu za najbolji kratkometražni film po izboru publike na Animafestu 2017. godine te brojne druge nagrade diljem svijeta. Zatim će se predstaviti sljedeće autorice i autori: Alice Guimaraes, Monica Santos (Amelia & Duarte), Alice Saey (Mark Lotterman – Happy), Celine Devaux (Sunday Lunch), Joanna Quinn (Girls Night Out), Max Porter, Ru Kuwahata (Negative Space), Tomek Popakul (Acid Rain), Nikita Diakur (FEST) i Veljko Popović (Biciklisti).

– U organizacijskom i programskom smislu Animafest Zagreb 2020 spreman je za održavanje, no zajedno sa znanstvenim skupom Animafest Scanner VII iščekuje bolje okolnosti. Očekuje se da će novi termin ovogodišnjeg izdanja biti podjednako atraktivan kao i novi festivalski vizualni identitet kojeg minucioznom likovnom poetikom potpisuje Yoriko Mizushiri, jedna od najdistinktivnijih japanskih umjetnica mlađe srednje generacije i animatorica svjetskoga glasa kojoj je s tek nekolicinom filmova jedinstvene i posebne, samosvojne i prepoznatljive estetike i poetike već pošlo za rukom izvršiti nezaobilazan umjetnički utjecaj na globalna animacijska strujanja od SAD-a do Hrvatske. – dodaju iz organizacije.

FOTO: ANIMAFEST / PR FOTO