LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odabir suputnika

8 tipova prijatelja s kojima se susrećemo planirajući putovanje

Svako je novo putovanje i nova avantura, no ako svoje suputnike ne odaberemo mudro ono može postati triler. Ovo je 8 tipova prijatelja s kojima se susrećemo svaki put kada planiramo pakiranje kofera.

Svako je novo putovanje i nova avantura, no ako svoje suputnike ne odaberemo mudro ono može postati triler. Ovo je 8 tipova prijatelja s kojima se susrećemo svaki put kada planiramo pakiranje kofera.

Zakoračili smo u vrijeme ispitnih rokova te je jedino čemu se veselimo maštanje o slobodnom vremenu, praznicima, ljetu. Kada napokon dođe to vrijeme, mnogi od nas iskoristit će ga za putovanje. Došlo je vrijeme da prebrojimo sve one satnice od 16 kuna i shvatimo da si možemo priuštiti put u Sloveniju (nakon što smo duplo više potrošili na izlaske). Putovati i nije teško, no pronaći partnera za putovanje pravi je izazov. Nerijetko odustajemo od samostalnog odlaska na put jer to otkriva mnogo veći problem – tko će nas slikati za fejs i Instagram? Svako novo putovanje nova je i avantura, no ako svoje suputnike ne odaberemo mudro ono može postati triler.

Ovo je 8 tipova prijatelja s kojima se susrećemo svaki put kada planiramo putovanje:

1. Nešto mi je iskrsnulo prijatelj

Naš je plan bez mane. Imamo destinaciju, smještaj i jeftin prijevoz – sve je razrađeno do najsitnijeg detalja. Naravno da ništa ne može poći po zlu! Pa svi su rekli da idu kad smo zadnji put o tome pričali prije 5 mjeseci. Kofer je već izvađen ili smo u potrazi za novim i samo je pitanje – da ponesemo dvije ili tri majice za svaki dan? Odjednom zvoni mobitel i unutarnji glas nam govori da će to biti poziv koji ne želimo primiti, ali se svejedno javljamo. Čuj stari, ovaj... ja nemrem na put, neš mi je iskrsnulo.

Nekako se tješimo da smo na to i računali jer je to prijatelj kojemu često iskrsnu stvari prije svih važnih događaja. Ipak, znanstveno je dokazano (ne baš) da jedan neš mi je iskrsnulo poziv pokreće lavinu takvih poziva pa na kraju put biva otkazan. Ovo nije način života, ovo je prokletstvo s kojim živimo.

FOTO: Pixabay

2. Autostoper/ica prijatelj

Prijatelj/ica avanturist. On/ona je onaj o kojemu se pričaju priče, a njega/nje nikada nema da ih čuje. Ovim su tipovima profili na društvenim mrežama puni check-inova s lokacija za koje nikada niste čuli. Žive za putovanja i to je jednostavno njihov stil života. Putopisne knjige njihova su ispitna literatura, a kolodvori, autobusni i željeznički, njihove studentske sobe. U svakom smislu riječi oni su savršeni suputnici, ili?

Kada u imeniku prolistate sve prijatelje i oni ostaju jedina opcija, stavljate na stranu sve negativno. Ovo je super prilika da pobijedite neke svoje strahove i uz to učite od najboljih. Iako ste očekivali hotele s makar 4 zvjezdice, na kraju putovanje provodite u prikolicama kamiona koji prevoze voće i povrće, na stanicama ili u boravku nekog hipija. Za sve željne prave avanture, ovo je optimalan izbor suputnika.

FOTO: Pixabay

3. Bio/la sam tamo s mamom i tatom prijatelj

Nešto kao odlazak u kino s onim prijateljem koji je gledao svaki film koji se predloži. Serijski putnici, no često ne istinski avanturisti. Bili su svugdje i posjeduju osnovne činjenice koje im je prepričao turistički vodič, no nisu praktični dodatak vašem timu ozbiljnih putnika. Dok je vaš plan obići sve lokalne centre noćne zabave (teoretski, naravno), oni znaju da se tijekom siječnja nude obiteljski popusti na obilazak muzeja. 

Izgovor bio sam s mamom i tatom često se koristi i kao izgovor da s nekime ne moraju dijeliti sobu par dana.

4. Kartograf prijatelj

Nisu nužno studenti geografije ili prostornog planiranja, ali mogu biti. Ovo su prijatelji naoružani neograničenim podatkovnim prometom, aplikacijama za najbolja mjesta u gradu, mapama i listom događanja u periodu u kojem posjećujete to mjesto. Često su bolje organizirani od samog organizatora i upućeni u svakodnevicu lokalnog stanovništva. Njihovi su resursi od vitalne važnosti kada se po šesti put izgubimo u centru Ljubljane, no sam put može se činiti bez duha. Praktički nam je raspored kao na faksu kad nemamo faksa.

5. Imam seminarski prijatelj

Proljeće, ljeto, jesen, zima, faks, nema faksa, ovo je prijatelj koji vječno radi na svom seminarskom radu. Nerijetko je to rad iz istog kolegija, onog najtežeg, da tko ne posumnja da je izgovor. Ma koliko ponuda bila dobra, jeftina, vremenski prilagođena, u vrijeme savršene mikroklime, šanse da pođe s nama su minimalne. Ako je parcijala, izgovor imam seminarski povremeno prolazi kroz metamorfozu i postaje znaš da sam parcijala, moram to stisnut ove godine  

Ovi prijatelji često dolaze s određenom dozom savjesti. Tako nas kad se vratimo detaljno ispituju kako je bilo ili predlažu putovanja nekoliko dana nakon našeg povratka.

FOTO: Pixabay

6. Nikada na vrijeme prijatelj

Ovo je porok 21. stoljeća i mnogi smo pokleknuli pred njime, no ima onih koji ovu disciplinu dižu ljestvicu više. Taman u vrijeme dogovora ostaje bez novca na računu, bez megabajta, bez signala, bez karte u tramvaju za vrijeme kontrole. Sva tehnologija svijeta još nije pronašla odgovor na ovu misteriju današnjice. S ovim smo prijateljima oprezni prilikom planiranja putovanja. Štoviše, oprezniji nego s drugim tipovima. Sigurni smo da će doći, no nismo sigurni kada. Vjerojatno ni oni sami nisu sigurni. Tako se putovanje koje je trebalo biti odmor može pretvoriti u iščekivanje Godota.

Ne postoji univerzalno rješenje za protudjelovanje, no ako mi počnemo kasniti njima, situacija se privremeno stabilizira.

FOTO: Pixabay

7. Putujuća apoteka prijatelj

Jedan od roditelja im je zasigurno farmaceut jer količine lijekova koje posjeduju graniče s dozama potrebnim za kaznenu prijavu. Njihova magična torbica ima odgovor na svaki zdravstveni problem. Imenima lijekova barataju kao tablicom množenja, a za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama ne moramo upitati svog liječnika ili ljekarnika – već nju/njega.

Dok se neki od nas muče s jezikolomkama kao što su Petar Petru plete petlju, oni bez problema diktiraju methylethylamylophenylium kao sastojak najdražeg lijeka za otklanjanje bolova.

8. Radim 5 poslova prijatelj

Ovo su jednorozi među prijateljima. Svi smo čuli da netko ima jednog takvog i svi bi htjeli biti oni ili makar s njima. To su prijatelji koji ne otkazuju, nemaju izgovore i ne morate se brinuti da će zadnju kunu potrošiti na izlazak noć prije puta. Dok svi na kavi raspravljaju o nestašici i kako je kava poskupjela dvije kune, on osvježava mobilno bankarstvo i čeka neke uplate. Kad ga se pita gdje radi, najčešće odgovara ma ja ti radim pet poslova. 

Kad ta uplata napokon sjedne, šetate metropolama svijeta dok on samo maše svojim Mastercardom. U redovima na blagajnama prolazi bez čekanja jer eto, ima tu beskontaktnu prepaid karticu. Kako kažu, neke se stvari ne mogu kupiti novcem, a za sve ostalo tu je taj vaš frend. Tako na kraju i kupnju karata za prijevoz uvalite njemu, kad već s njom može i plaćati internetom. Sve u svemu, planirate cijelo putovanje u nadi da će taj prijatelji reći – idemo

FOTO: Giphy