LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Put do uspješne karijere

7 savjeta za poboljšanje gotovo nepostojećih radnih navika

Na putu do uspješne karijere najveći nam neprijatelj mogu biti naše radne navike, odnosno njihov nedostatak. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta koji će pridonijeti razvoju vaše karijere.

Na putu do uspješne karijere najveći nam neprijatelj mogu biti naše radne navike, odnosno njihov nedostatak. Donosimo, stoga, nekoliko savjeta koji će pridonijeti razvoju vaše karijere.

Kraj studiranja sve je bliže, a vaše radne navike i dalje su gotovo nepostojeće. Ne brinite, niste sami, no ako dozvolite da to stanje potraje, mogli biste biti u pravom problemu! Već za vrijeme studija dobre su radne navike od ključne važnosti za izgrađivanje uspješne karijere, ali nije tako jednostavno natjerati se da budemo produktivni, a u tome bi vam mogli pomoći savjeti koje donosimo u nastavku.

1. Pristupite svemu ozbiljno

Ako, primjerice, trebate zajedno s kolegom raditi prezentaciju koju ćete morati prezentirati pred drugim kolegama, nemojte od toga napraviti zezanciju. Pokušajte svoj zadatak odraditi što kvalitetnije i što bolje prezentirati svoj rad kako biste, osim na dobroj ocjeni, istovremeno radili na prezentacijskim vještinama. Isto se odnosi i na sve ostale zadatke. Primjerice, redovitim učenjem možete pronaći tip učenja koji najviše odgovara vašem karakteru i tako u budućnosti u što kraćem roku postići znanje potrebno za uspješno odrađivanje nekog zadatka. Iskoristite mladenačke dane za vježbu za ozbiljnije situacije koje vas čekaju nakon fakulteta!

2. Budite točni

Prvi je korak k razvijanju profesionalnosti to da budete točni. Naime, rijetko će vas tko shvatiti ozbiljno ako negdje kasnite 15, 30, 50 minuta ili više. Pokušajte na dogovore doći na vrijeme ili ranije. Možete, također, vježbati tako da zadaće odradite i predate nekoliko dana ili tjedana prije dogovorenog roka umjesto u 23:59. 

3. Stvorite rutinu

Ako stvarate navike, lakše ćete moći složiti svoj raspored. Primjerice, odredite vrijeme u danu u kojem ćete učiti. Umjesto na peti, ustanite na prvi alarm i tako svaki dan dok se vaše tijelo na to ne navikne, ručajte svaki dan u određeno vrijeme, prošetajte svaki dan u isto doba i slično. 

4. Prokrastinacija – nikako i nikada

Ako se prepustite prokrastinaciji, možete zaboraviti na sve što smo do sada spomenuli. Ona je vaš najveći neprijatelj i nešto što biste trebali izbjegavati pod svaku cijenu! Odradite li u 14 sati popodne zadatke koje imate moći ćete, primjerice, od 15 već biti s društvom i uživati u svemu što ste planirali bez da su vam neodrađene obveze teret.

5. Planirajte

Pravite tjedni ili mjesečni raspored svojih obveza i na kraju prođite ono što jeste i niste odradili. Što više toga bude prekriženo s vašeg popisa, sigurno ćete se osjećati bolje i imat ćete želju nastaviti u tom tonu.

6. Družite se i okružite ljudima koji vas inspiriraju

Izbjegavajte isključivo pesimistične osobe koje bespotrebno crpe vašu energiju i okružite se onima koji su i sami ambiciozni, vrijedni i pozitivni. Druženje s takvim ljudima obostrano je zadovoljstvo jer vas oni mogu inspirirati svojim idejama, a vi njih svojima te istovremeno jedni drugima možete uputiti konstruktivnu kritiku.

7. Ne zaboravite uživati

Da biste uopće imali volje i motivacije za rad, važno je da pronađete vremena za sebe. Uživanje u životu pomoći će vam da razbistrite glavu, napunite baterije i ponovno prštite od kreativnosti i ideja. 
FOTO: PIXABAY