LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hrvatski klasici

7 hrvatskih filmova koje svakako vrijedi pogledati

Danas imamo mnogo poznatih i kvalitetnih hrvatskih naslova, a mi smo izdvojili njih 7 koje svakako vrijedi pogledati.

Danas imamo mnogo poznatih i kvalitetnih hrvatskih naslova, a mi smo izdvojili njih 7 koje svakako vrijedi pogledati.

Prvi film koji je nastao u domaćoj produkciji igrani je Brcko u Zagrebu iz 1917. godine. U vrijeme Drugog svjetskog rata pokreće se sustavna proizvodnja filmova, a ona se intenzivira u socijalističkoj Jugoslaviji i u kasnijim razdobljima. Danas imamo mnogo poznatih i kvalitetnih hrvatskih naslova, a mi smo izdvojili njih 7 koje svakako vrijedi pogledati.

H-8 

Proglašen jednim od najboljih filmova hrvatske kinematografije, H-8 je melodrama koja je nastala 1958. godine u režiji Nikole Tanhofera. Temelji se na istinitoj priči o prometnoj nesreći iz 1957. godine koja se dogodila na zagrebačkoj autocesti gdje su se sudarili kamion i autobus. Sudar je uzrokovao nepoznati vozač automobila koji je nakon toga pobjegao s mjesta nesreće. Jedini poznati podatci o njemu su početni znakovi registarskih pločica H-8. Radnja filma smještena je unutar autobusa i kamiona te prati događaje prisutnih putnika sve do trenutka nesreće. 

Breza

Snimljen 1967. godine, ovaj se film svrstava među najbolje hrvatske filmove. Prati priču plavokose djevojke Janice koja je zbog svog lijepog izgleda prozvana brezom među bukvama. U braku je sa suprugom Markom koji je stalno zanemaruje i većinu vremena provodi u krčmama, opijajući se i zavodeći žene. Jednog dana Janica umre, a njezin muž ne žali za njom sve dok se nakon jedne tučnjave na svadbi ne nađe u šumi pred brezom i požali za svime što je učinio.

Tko pjeva zlo ne misli 

Ljubavna komedija iz 1970. godine režisera Kreše Golika smatra se najpopularnijim hrvatskim filmom koji je oduševio publiku. Smješten u 1930-e godine, opisuje tadašnji zagrebački život i tradiciju, a u fokusu je zapetljana ljubavna priča Ane Šafranek, nesretne udane žene, i šarmantnog gospodina Fulira koji želi osvojiti njezinu ljubav na razne načine.

Kako je počeo rat na mom otoku 

Radnja ovoga filma iz 1996. godine odvija se u vojarni Minerska nedaleko Šibenika. Vraća nas u 1991. godinu kada hrvatske vojske još uvijek kontrolira JNA koja ne želi priznati hrvatsku suverenost. Tada na otok dolazi Blaž Gajski s namjerom da izvuče svoga sina iz kasarne JNA. Na otoku vlada napetost, a pripadnici lokalne vlasti zauzimaju vojarnu kako bi natjerali zapovjednika kasarne i njegove vojnike da se predaju.

Maršal

Još jedan poznati hrvatski film je Maršal iz 1999. godine. U njemu su mještani malog otočnog mjesta uvjereni su da se na otoku pojavio duh pokojnog maršala Tita. Nakon što se vijest o tom događaju proširi, stari članovi partizanskog pokreta pretvaraju mjesto pojave njegova duha u hodočasničko odredište koje posjećuje veliki broj umirovljenih boraca. Ovu situaciju želi iskoristiti gradonačelnik mjesta, nastojeći pokrenuti otočni turizam na neobičan način. U svrhu povećavanja profita, koristi kulise, uvježbane govore i kolektivne rituale kako bi reanimirao nekadašnje komunističke vođe Honeckera, Staljina i Maoa. 

Što je muškarac bez brkova?

Ovaj je film nastao 2005. godine prema istoimenom romanu Ante Tomića. Radnja je smještena u Dalmatinsku zagoru, a u njenom središtu je zaljubljeni par – mlada udovica Tatjana i novi župnik Don Stipan. Osim njih, u filmu se pojavljuje još nekoliko likova oko kojih se stvara prava ljubavna, ujedno i zabavna drama. 

Zvizdan 

Više puta nagrađivano filmsko djelo Dalibora Matanića nastalo je 2015. godine. Radi se o emotivnom naslovu koji prikazuje realne situacije nekadašnjih prepreka i ograničenja u ostvarivanju ljubavi. Podijeljen je na tri dijela od kojih je svaki smješten u drugo vremensko razdoblje te prati tri različite ljubavne priče. Bit je filma istaknuti kako ljubav ne poznaje granice i kako ju ništa ne može spriječiti, pa čak ni drugačija nacionalna pripadnost.
FOTO: PIXABAY