LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zabava u izolaciji

7 domaćih filmova koje svi moraju pogledati

Neke od njih ste već možda gledali, a za neke možda niste ni čuli, no ove filmove svi moraju bar jednom pogledati! Klasici poput „Skupljača perja”, „Što je muškarac bez brkova” i još nekih primjeri su nešto drugačije filmske umjetnosti karakteristične za našu i susjedne države.

Neke od njih ste već možda gledali, a za neke možda niste ni čuli, no ove filmove svi moraju bar jednom pogledati! Klasici poput „Skupljača perja”, „Što je muškarac bez brkova” i još nekih primjeri su nešto drugačije filmske umjetnosti karakteristične za našu i susjedne države.

Kako bolje razbiti monotoniju izolacije nego gledanjem filmova, a pogotovo gledanjem domaćih filmova. Danas se svakako najčešće susrećemo s američkim koji dobro dođu za razbibrigu, ali nemojmo zaboraviti ni domaće klasike od kojih nam nerijetko idu suze od smijeha. Donosimo vam popis nekoliko filmova nastalih u Hrvatskoj i susjednim državama koje ste sigurno gledali kao djeca, a koje vrijedi opet pogledati sada kada ste odrasli i kada ćete ih gledati drugim očima.

Što je muškarac bez brkova, 2005.

Film redatelja i scenarista Hrvoja Hribara bio je hit svojega vremena, ali ako ga odlučite pogledati sada, 15 godina kasnije, zasigurno nećete požaliti. Ljubav između mlade udovice Tatjane i liječenog alkoholičara i župnika sigurno nije nešto o čemu svakodnevno slušamo. Baš kako to Hrvati nerijetko rade u svojim filmovima, i ovdje se na humorističan i dramatičan način progovara o raznim nacionalnim, vjerskim i drugim predrasudama.
 

Mrtav ‘ladan, 2002.

Srpska komedija scenarista i redatelja Milorada Milinkovića, u kojoj je riječ o dvojici braće, Lemi i Kizi, koji žele prevesti svojeg djeda u Vršac, sigurno će vas nasmijati i odvratiti vam misli od trenutne situacije. Ono što je neobično jest da je djed mrtav, a oni ga prevoze, odnosno švercaju vlakom i to je samo djelić njihove avanture.
 

Kako je počeo rat na mom otoku, 1996.

Na ovom filmu možemo zahvaliti vrhunskom redatelju Vinku Brešanu, kao i njegovom ocu Ivi Brešanu koji su zaslužni za scenarij. Radnja filma smještena je na početak 1991. godine, na jedan mali jadranski otok. Major Aleksa zakuhao je cijelu situaciju jer svoje vojnike ne želi pustiti iz vojarne, zbog čega se mještani okupljaju ispred nje i pokušavaju ga navesti da se preda. Film koji svi pamtimo po rečenici Aleksa, vrati se doma, skuvala sam ti paštašutu!, ujedno nas na samom kraju tjera na promišljanje kada rat donese prvu žrtvu – smrt pjesnika zbog koje se smijeh zamjenjuje knedlom u grlu.
 

Prije kiše, 1994.

Makedonski film redatelja Milče Mančevskog sastoji se od triju priča: Riječi, Lica i Slike, koje se bave tragičnom i nesretnom ljubavi, a radnja se odvija na području Makedonije i Engleske. Film se na kraju vraća na svoj početak, vrijeme prije kiše.
 

Kako je propao rokenrol, 1989.

Redatelji su Goran Gajić, Zoran Pezo i Vladimir Slavica, a riječ je o filmu koji se sastoji od triju nepovezanih dijela. Ovo je ostvarenje definitivno nešto što je teško opisati riječima, pa je najbolje da sami pogledate o čemu se radi.
 

Dom za vješanje, 1988.

Uradak redatelja Emira Kusturice, smješten u BiH i Italiji, tiče se mladog Roma s telekinetičkim sposobnostima kojega zavede mogućnost brze zarade u svijetu sitnoga kriminala, što dovodi do uništenja njega samoga i onih koje voli. Ovo je samo dio radnje nagrađivanoga filma, a o čemu se otprilike radi, pogledajte u videu.
 

Skupljači perja, 1967.

Vojvođanski Rom bavi se se trgovanjem guščjim perjem te se, unatoč tome što je oženjen, zanima za mladu Tisu koja je obećana drugom Romu. Međutim, Tisa odbije Roma kojemu je bila obećana jer s 12 godina nije mogao konzumirati brak i pobjegne s vojvođanskim Romom te boravi kod prijateljice – kafanske pjevačice koju glumi Olivera Vučo. Film u sebi krije brojne motive koji nas, u slučaju da ih primijetimo i shvatimo, zapravo natjeraju da dublje promišljanje o problemima o kojima je u njemu riječ. 
 
FOTO: PIXABAY