LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvena platforma

6 najgledanijih videozapisa na YouTubeu

Od samih početaka YouTube niže brojne uspjehe te se smatra jednom od najpopularnijih društvenih mreža širom svijeta. Milijuni korisnika svakoga dana pristupaju različitim sadržajima, a neki od njih pomeli su konkurenciju te se ugnijezdili na listi najgledanijih videozapisa.

Od samih početaka YouTube niže brojne uspjehe te se smatra jednom od najpopularnijih društvenih mreža širom svijeta. Milijuni korisnika svakoga dana pristupaju različitim sadržajima, a neki od njih pomeli su konkurenciju te se ugnijezdili na listi najgledanijih videozapisa.

Popularna društvena mreža za razmjenu i pregledavanje videozapisa, YouTube, stvorena je 14. veljače 2005. godine te je jučer proslavila 14. rođendan. Ova platforma omogućava povezivanje ljudi na globalnoj razini, pridonosi širokom obrazovanju, a istovremeno služi i kao izvor zabave. Do danas ju je na svoje mobilne uređaje instaliralo preko 5 bilijuna korisnika, a kako navodi DMR svakoga dana ondje se postavlja više od 576 000 sati videosadržaja. Osim toga, krajem 2017. godine izračunan je statistički podatak prema kojem se u prosjeku na dnevnoj bazi pregledava 1 bilijun sati videosadržaja. 

Utemeljilo ga je troje bivših zaposlenika tvrtke PayPal, Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim. Budući da je besplatan i dostupan svima, kritičari ga ocjenjuju kao demokratski moćan medij za prenošenje informacija i formiranja javnog mišljenja. U nastavku Vam donosimo listu najgledanijih videozapisa objavljenih na YouTubeu.

1. Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

Gotovo da nema osobe koja nije čula za vrući hit objavljen još početkom 2017. godine Suradnja pjevača i repera, Fonsija i Yankeeja, urodila je plodom te im donijela visoko prvo mjesto na ljestvici globalnih pregleda, a trenutno broji gotovo 6 milijardi pregleda.

2. Ed Sheeran – Shape of You

Svoje mjesto u mnogim noćnim klubovima i ljetnim barovima pronašao je i rad popularnog britanskog pjevača, Edwarda Christophera Sheerana. Naime, pjesma Shape of You obavljena je 30. siječnja 2017, a začinila je mnoge ljetne avanture te svome autoru priskrbila drugo mjesto s nešto više od 4 milijarde pregleda.

3. Wiz Khalifa – See You Again ft. Charlie Puth

Iako je objavljena još sredinom 2015. godine, ova je pjesma planetarnu popularnost postigla zahvaljujući detektivsko-kriminalističkom filmu Brzi i žestoki 7. Kraj filma obilježen je emotivnim rastankom Vina Diesela i Paula Walkera, a scena je popraćena pjesmom koja je s oko 4 milijarde pregleda zauzela treće mjesto na ljestvici najgledanijih videa.

Paul Walker / FOTO: IMDb

4. Mark Ronson ft. Bruno Mars – Uptown Funk

Još jednu uspješnu suradnju ostvarili su američki pjevač, tekstopisac i producent Bruno Mars i britanski glazbenik Mark Daniel Ronson. Pjesma Uptown Funk na Youtubeu je objavljena krajem 2014. godine, a danas broji gotovo 3 i pol milijarde pregleda.

5. Masha and the Bear: Recipe for Disaster

Iako ne spada u kategoriju pjesama, animirani videozapis koji donosi slatke i destruktivne nezgode malene Mashe koja boravi u kući dobroćudnog medvjeda osvojio je gledatelje širom svijeta. Videozapis danas broji, vjerovali ili ne, nešto manje od 3 i pol milijarde pregleda.

Masha and the Bear / FOTO: YouTube

6. PSY – Gangam Style

Park Jae-Sang, južnokorejski tekstopisac i reper poznatiji kao PSY, sredinom 2012. godine objavio je pjesmu Gangam Style i time oborio sve dotad poznate rekorde te postao prvi autor čiju je pjesmu pregledalo više od 1 milijarde ljudi. Pjesma ponešto drugačija od onih na koje smo navikli, uz vrlo kreativan spot, zaradila je oko 3 milijarde pregleda i 6. mjesto na ljestvici najgledanijih videozapisa.

FOTO: PIXABAY