LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Uspijevaju svima

5 vrsta biljaka koje se lako održavaju

Ovim biljkama nije potrebno puno pažnje te su idealan izbor za sve zaboravne ljubitelje biljaka.

Ovim biljkama nije potrebno puno pažnje te su idealan izbor za sve zaboravne ljubitelje biljaka.

Za sve one koji vole biljke, ali ne znaju ili nemaju vremena brinuti se o njima adekvatno, izdvajamo 5 onih koje iziskuju minimalnu brigu, odnosno koje se vrlo lako održavaju. 

Aloe vera

Aloe vera spada u skupinu sukulentnih biljaka, odnosno biljaka koje spremaju vodu u svoje listove, stabljike ili korijen. Iako se u njezinim listovima nalazi čak 95 posto vode, nije potrebno zalijevati je češće od jedanput tjedno, a zimi još rjeđe - jednom mjesečno. Potrebno ju je staviti u teglicu koja na dnu ima rupice kako bi višak vode mogao otjecati, a višak vode u tanjuriću odliti. Ako se držite ovoga, ona može krasiti kutak vaše osunčane strane prozora čak 12 godina.

Aloe vera; FOTO: Pixabay


Kaktus

Kao i aloe vera, kaktus pripada sukulentnim biljkama te je jedna od najpopularnijih i najčešćih biljaka u našim domovima. Iako su kaktusi poznati po tome što mjesecima mogu izdržati bez vode, tu i tamo potrebno mu je ipak dati malo pažnje. Preko ljeta ga je potrebno zaliti tjednom tjedno, a zimi jednom ili dva puta mjesečno. 


Kaktus; FOTO: Pixabay


Sanseverija

Sanseverija poznatija kao svekrvin jezik, idealan je izbor za sve zaboravne ljubitelje biljaka. Potrebno ju je držati na sjenovitim i suhim mjestima, podalje od sunca. Visoka vlažnost zraka i zemlje ne odgovara ovim biljkama, stoga ih je ljeti potrebno zalijevati dva do tri puta mjesečno, dok zimi zalijevanje gotovo da nije potrebno. Idealna je biljka za zatvorene prostore jer je izvrstan pročišćivač zraka, a njezini cvjetići svojim mirisom podsjećaju na vaniliju.
 

Sanseveria; FOTO: Unsplash
 

Drvo života

Suhi zrak, rijetko zalijevanje, nedostatak svjetlosti te minimalna briga savršeni su uvjeti za drvo života. Ova je biljka vrlo otporna na zanemarivanje te je savršena za uzgoj u zatvorenom prostoru, izolirana od sunčevih zraka i propuha. Previše vode uništit će je, stoga ju je zimi potrebno zalijevati što rjeđe, a ljeti tu i tamo poprskati vodom te prebrisati njezine listove. Osobe koje imaju kućne ljubimce trebaju pripaziti jer su njezini listovi za njih otrovni.
 


Krasula ili drvo novca

Drvo novca ili krasula slovi kao biljka koja donosi bogatstvo i pozitivnu energiju, a ne traži puno brige. Prije samog zalijevanja potrebno je provjeriti je li tlo vlažno, a ako nije, po pravilu ga je potrebno zalijevati jednom u 20 dana. Ova biljka može narasti do 2,5 metra, a izgledom podsjeća na minijaturno stablo. Vašom (ne)brigom, ova će biljka, prema predaji, uzvratiti privlačenjem materijalnog bogatstva u vaš dom.
 

Drvo novca; FOTO: Unsplash
FOTO: UNSPLASH