LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi počeci

5 savjeta za lakše upoznavanje novih ljudi

Anksioznost vas koči prilikom upoznavanja novih ljudi? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati upoznavanje s novom ekipom na faksu ili novom radnom mjestu.

Anksioznost vas koči prilikom upoznavanja novih ljudi? Donosimo nekoliko savjeta koji će vam olakšati upoznavanje s novom ekipom na faksu ili novom radnom mjestu.

Svaki početak je težak, bilo da ste odlučili krenuti na ples, upisujete se na fakultet ili ste pronašli studentski posao u našoj rubrici Poslovi. Doticaj s ljudima neizbježan je na takvim mjestima, ali ljude ne treba izbjegavati. Mogli biste propustiti priliku za dobro, možda i doživotno prijateljstvo.


Gledajte ljude u oči


Iako se naprvu čini strašno, uspostavljanje kontakta očima uz blagi smiješak, dobar je način za početak komunikacije. Ako je osoba s kojom ste neverbalno stupili u kontakt ekstrovert, velike su šanse da će vam ona prići. Vježbajte ovaj način komunikacije dok se ne budete osjećali dovoljno ugodno da priđete i predstavite se drugoj osobi.
 

Čavrljanje ili small talk


U Francuskoj devetogodišnja djevojčica piše prijemni za fakultet


Najlakši način da upoznate nekoga je da pokušate pronaći zajedničke točke. Pitajte ih kakvu glazbu slušaju, vole li crtati, imaju li neki hobi i slično? Na poslu je lagano započeti razgovor pitanjima oko stvari koje vam nisu sasvim jasne, tako ćete dobiti priliku za razgovor, ali i odgovore na važna pitanja.
 

Poziv na kavuNajlakši način da upoznate nekoga na fakultetu je da ga pozovete na kavu. Najbolja je prilika pauza između predavanja, a možete pozvati i nekoliko ljudi odjednom ako se bojite da nećete imati dovoljno zajedničkih tema s drugom osobom.

Ako ste izabrali neki od najtraženijih fakulteta, ovo su troškovi upisa


 

Svakodnevna vježba


Vježbom do savršenstva. Pokušajte svakodnevno ostvariti kontakt s ljudima oko sebe, bilo to verbalno ili neverbalno. Nakon nekog vremena primijetit ćete koliko vam je lakše prići ljudima i koliko ste manje nervozni prilikom upoznavanja novih osoba.
 

Pokrenite razgovor o aktualnim temama


Nije važno hoćete li pričati o klimatskim promjenama i vrućini koja je bila nepodnošljiva ovog ljeta ili ćete razgovarati o novom kafiću koji se otvorio u blizini. Otvaranje barova, restorana i slično, super je tema za razgovor jer može potaknuti odlazak na ta mjesta i druženje.

Kako se riješiti loših navika kod prelaska iz srednje škole na fakultet?Najvažnije je zapamtiti da se ne trebate tjerati na razgovor ili kontakt s ljudima ako vam je to izrazito neugodno, možete pokušati malo više razgovarati s obitelji ili prijateljima koje već imate pa od toga krenuti. No, neće biti smak svijeta ako priđete nekoj osobi na fakultetu ili poslu koja vam se čini kao da bi mogla imati slične interese poput vaših.
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA