LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kako do posla?

5 kompetencija koje poslodavci traže neovisno o radnom mjestu za koje se prijavljujete

Poslodavcu nije dovoljna samo vaša diploma. Kako biste ispunili njegove kriterije i pridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 5 ključnih područja.

Poslodavcu nije dovoljna samo vaša diploma. Kako biste ispunili njegove kriterije i pridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 5 ključnih područja.

Do posla danas, bilo onog koji obavljate posredstvom studentskih servisa ili kasnije ugovora o radu, svi ćemo se složiti, nije lako doći, a posebice do posla sa zadovoljavajućim radnim uvjetima. Međutim, brojni primjeri pokazuju da nije nemoguće, ali da je za rad u željenom okruženju i na željenom radnom mjestu potrebno kontinuirano razvijati svoje kompetencije i izvan formalnih obrazovnih institucija.

Kad jednom steknete diplomu, nije dovoljno samo se s njome pojaviti pred potencijalnim poslodavcem – on traži puno više od toga. Kako biste ispunili njegove kriterije i pridobili ga da u gomili kandidata izabere baš vas, poradite na svojim znanjima i vještinama u 5 područja koje donosimo u nastavku članka. 

1. Znanje stranih jezika

Vjerojatno ste svjesni da je danas bez znanja engleskog jezika, i to čak na naprednijim razinama, gotovo nemoguće bilo što raditi. A njegovo korištenje nerijetko se ni ne navodi kao kriterij za zapošljavanje, već se uglavnom podrazumijeva. Sve su češći oglasi u kojima je potrebno znanje barem još jednog stranog jezika. Da biste postali konkurentniji, upišite neki tečaj, barem semestar-dva, ili osvježite znanje iz primjerice talijanskog, njemačkog, francuskog ako ste ih učili u srednjoj školi. Na internetu možete pronaći čak i besplatne aplikacije za te svrhe – Duolingo je jedna od njih.

2. Komunikacijske i prezentacijske vještine

Vješta komunikacija i prezentacija pomoći će vam dvostruko. Prije svega, bolje ćete predstaviti sve svoje kvalifikacije na samom razgovoru s potencijalnim poslodavcem, a to će on prepoznati i kao prednost pri snalaženju u radnom okruženju. Moderno poslovanje, naime, iziskuje komunikaciju i prezentaciju na svim pozicijama jer podrazumijevaju bilo kakve vrste interakcije i izlaganja – od kontaktiranja s kolegama, partnerima, kupcima, strankama, korisnicima, preko održavanja sastanaka, prezentacije proizvoda, pa sve do održavanja govora. I, da, komunikacijske i prezentacijske vještine mogu se naučiti!

3. Informatička pismenost

Ne morate znati programirati ako se ne prijavljujete za takav posao, ali od vas se itekako očekuje vrlo visoka razina informatičke pismenosti, pri čemu se ne podrazumijeva samo bazično korištenje Googlea i društvenih mreža. Ako vam je slučajno promaknulo, podsjećamo da zagrebački Sveučilišni računski centar – Srce u svojoj ponudi ima niz besplatnih tečajeva, online i u učionici – od korištenja MS Officea, preko web-tehnologija pa sve do uporabe multimedijskih alata.

4. Financijska pismenost

Poznavanje financijskih pojmova i vješto upravljanje novcem prijeko vam je potrebno za bilo koje radno mjesto, a nemojmo zanemariti ni činjenicu da poboljšava kvalitetu života i snalaženje u svakodnevici. Ako to prepozna kod vas, potencijalni poslodavac zasigurno će zapisati plusić pored vašeg imena. Kako biste postali odlikaš u upravljanju svojim novcem, svakako proučite edukativni sadržaj pod nazivom Financije za 5 OTP banke. OTP banka, naime, predstavila je sve pojmove s kojima bi se građani nužno trebali upoznati i prilagodila ih populaciji kojoj pripadaju, odnosno učenicima, studentima, zaposlenima i umirovljenicima. Studenti se mogu educirati o temama kao što su sigurnost na internetu, krediti i digitalno bankarstvo te dobiti savjete o upravljanju financijama.

5. Barem nekakvo radno iskustvo

Svjesni smo da studiranje mnogima ne ostavlja previše vremena za rad, a da ujedno poslodavci toga nisu svjesni i da im je izostanak iskustva vrlo često razlog za odbijanje kandidata, čak i ako su sve ispite položili u roku i s izvrsnim ocjenama. Stoga vam savjetujemo da pošto-poto zgrabite barem nekakav studentski poslić, studentsku praksu ili volonterski angažman. 
FOTO: PIXABAY