LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ostavite dobar dojam!

40 nepoželjnih stvari koje turisti rade

Nismo svi isti, svaka država i kultura ima svoje običaje i stvari kojima se razlikuju od drugih. Zato vam donosimo listu 40 stvari koje svaki pravi turist treba izbjegavati ako želi ostati bez kazne i oštrog pogleda lokalnog stanovništva.

Nismo svi isti, svaka država i kultura ima svoje običaje i stvari kojima se razlikuju od drugih. Zato vam donosimo listu 40 stvari koje svaki pravi turist treba izbjegavati ako želi ostati bez kazne i oštrog pogleda lokalnog stanovništva.

Već smo vam pisali o tome što ne treba raditi tijekom svojeg putovanja, a na tom se popisu nalazi i Hrvatska.

Za turiste koji dolaze u Hrvatsku preporučeno je da ne dižu istovremeno palac, kažiprst i srednji prst. A osim ovog, FlyDubai je sastavio listu 40 nepoželjnih stvari koje bi turisti trebali izbjegavati kako bi ostavili dobar dojam diljem svijeta.

Na listi se nalaze neki očiti primjeri, poput nacističkog pozdrava u Njemačkoj, dok se za neke ipak treba pripremiti, poput zabrane kamuflažne odjeće na Barbadosu ili rock on znaka u Italiji.

Neke su stvari ilegalne u određenoj državi, dok su neke jednostavno neprimjerene za kulturu određene države. 

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ne smije se piti u javnosti - Piti ili biti pod utjecajem alkohola u javnosti kažnjivo je djelo u UAE. Sa 18 se može piti u licenciranim prostorima u Abu Dhabiju, dok se u Dubaiju mora navršiti 21.

Pazite s kim spavate - Ako niste u braku, seks vas u UAE-u može koštati i deportacije. Čak je i dijeljenje hotelske sobe sa suprotnim spolom, osim ako niste u rodu ili braku, kažnjivo djelo.

Bez ljubljenja u javnosti - Javno pokazivanje ljubavne nježnosti strahovito je nepoželjno u UAE, ako nekoga poljubite u javnosti, lako možete završiti iza rešetaka.

UAE
 
Izvor: Screenshot/Fly Dubai
 

Zabranjene E-cigarete - Električne cigarete su zabranjene u UAE te će vam biti oduzete na granici ako ih ponesete sa sobom.

Prigodno odjeveni - Ako se nalazite na javnim mjestima, poput dućana, žene moraju biti prigodno odjevene. Gornji dijelovi ruku i nogu moraju biti prekriveni, kupaći se smije nositi isključivo na bazenima i plažama.

Barbados

Bez Kamuflaža - Na Barbadosu je ilegalno nositi bilo koji odjevni predmet kamuflažnih uzoraka, a to se odnosi čak i na djecu. Stoga ostavite takve uzorke doma ako se pakirate za Barbados.

Singapur

Nema pića u kasne sate - Ako planirate piti u Singapuru, morate biti na oprezu i paziti na sat jer je tamo zabranjeno piti u javnosti između 22:30 i 7:00. 

Zabranjeno kućnim ljubimcima - Ako putujete s kućnim ljubimcem, Singapur vam tada neće biti najdraža opcija. Smijete doputovati s njim i držati ga unutra, dok im je pristup javnosti zabranjen.

Ne stvarajte smeće na ulicama - Bacanje i stvaranje smeća po ulici, u Singapuru je kažnjivo djelo. Čak su zbog toga u državi zabranili žvakaće gume, dok je zabranjeno i objedovanje u javnom prijevozu.

Tajland

Bez dizanja nogu - Dizanje nogu na stolicu ili stol smatra se vrlo nepristojnim na Tajlandu. Pokazujući nešto svojim nogama ili diranje nečeg nogama ravno je uvredi.

Nema zviždanja noću - U Tajlandu je uvaženo mišljenje da zviždanje noću donosi nesreću, a ako to činite, praznovjerno bi lokalno stanovništvo to moglo protumačiti kao dozivanje duhova.

Uvijek poštujte kralja - Protuzakonito je pričati nešto negativno o tajlandskom kralju, ili bilo kojem članu kraljevske loze. I mala pošalica na njihov račun može vas koštati zatvora.

Tajland
 
Izvor: Screenshot/Fly Dubai
 

Ne dirajte tuđu glavu - Samo budistički redovnici u Tajlandu smiju dirati tuđe glave. Tajlanđani smatraju glavu najuzvišenijim dijelom tijela, stoga je diranje ili prikrivanje tuđe glave veoma uvredljivo.

Kina

Bez dodataka u čaju - U Kini čaj poslužuju čist, bez ikakvih dodataka. Stoga nemojte tražiti dodatke poput meda, limuna ili mlijeka jer se to smatra uvredom. Uživajte u čistini, kvaliteti i posebnosti kineskih čajeva.

Izbjegavati poljupce i zagrljaje - Ako ne znate osobu jako dobro, nemojte ju pozdravljati zagrljajem ili poljupcima jer je to u Kini nedolično.

Italija

Izbjegavati jedenje rukama - Iako Italija ima raznu vrstu hrane koju biste rado pojeli rukama, ta se gesta smatra vrlo nepristojnom.

Bez rock on znaka - Nije da Talijani ne vole rock glazbu, već gestikulacija rukom rock on roga u Italiji, blago rečeno znači da ste nekom rekli da mu je žena nevjerna.

Italija i Jamajka
 
Izvor: Screenshot/Fly Dubai
 

Jamajka

Nemojte previše pušiti marihuanu - Iako je Jamajka globalno poznata, osim po sunčanim plažama, i po napušavanju, marihuana je ovdje zabranjena. Ipak smije se koristiti u manjim količinama, stoga bez pretjerivanja. Ukoliko vas uhvate s 50 grama, biti ćete novčano kažnjeni sa 500 jamajčanskih dolara.

Sjedinjene Američke Države

Uvijek prelazite preko zebre - Iako je cesta prazna, prelazite cestu preko zebre i isključivo dok vam je zeleno. Osim što kršite zakon, nepropisni prelazak ceste neuobičajen je u SAD-u. 

Ne zaboravite na napojnicu - Davanje napojnica dio je američke kulture i većini konobara i konobarica napojnice čine većinski dio plaće. Stoga je izbjegavanje istih vrlo nepristojno i zgražajuće.

Zabranjen alkohol ispod 21 - U  Hrvatskoj je konzumacija alkohola dozvoljena sa 18, i mnogi se osamnaestogodišnjaci vole zabavljati uz pokoju čašicu pića. U SAD-u se oni ipak ne bi mogli zabavljati uz alkohol još neko vrijeme.

Njemačka

Bez nacističkih pozdrava - Ni pod kojim uvjetima ne smijete raditi nacistički pozdrav, ni u šali. Kazne su rigorozne, odnosno možete biti kažnjeni i do pet godina zatvora.

Ne poklanjajte Nijemcima njihovo vino - Ako se odlučite pokloniti Nijemcu bocu vina, pazite da nije njihovo. Poklanjanjem vina iz vlastite zemlje shvaćaju kao nepovjerenje u procjeni kvalitete vina.

Grčka

Bez golotinje - Pretjerana se golotinja u bilo kojem dijelu Grčke ne tolerira u javnosti. Pa tako ni neke skupe haljine koje pokazuju više nego li skrivaju, nisu poželjne u Grčkoj.

Indija

Bez grljenja i rukovanja - Fizički dodir sa suprotnim spolom može prouzročiti zgražanje u većem dijelu Indije. Osim ako vas lokalna osoba ne krene zagrliti ili rukovati, preporuča se  izbjegavanje fizičkog kontakta.

Bez ljubljenja - Izbjegavajte i poljupce, u Indiji vas zbog ljubljenja u javnosti mogu uhititi zbog javnog bluda.

Bez dvogleda - Ako volite promatrati ptice ili imate neki sličan hobi koji uključuje dvogled, poput promatranja aviona, radije to nemojte raditi u Indiji. Njihova vlast ne voli kamere i dvoglede blizu vojnih objekata, aerodroma ili kolodvora.

Indija
 
Izvor: Screenshot/Fly Dubai
 

Češka

Bez momačke - Većina čeških kafića i restorana u centru grada ne dopušta većoj razuzdanoj grupici ulazak jer žele izbjeći nedolična ponašanja. Pijano ponašanje u javnosti, također može donijeti tešku novčanu kaznu.

Bez nepropisnog prelaska ceste - Slično kao i u SAD-u, nepropisan je prelazak ceste ilegalan i neuobičajen. Stoga uvijek prelazite preko zebre i pričekajte zeleno ako postoji semafor.

Austrija

Nosite putovnicu sa sobom - Ako poželite otići u drugi okrug u  Austriji, nemojte ostavljati vašu putovnicu u hotelu. Zakonom mora biti u istom okrugu kao i vi.

Švicarska

Oprezno sa cvijećem - Ako želite nekome u Švicarskoj pokloniti cvijeće, izbjegavajte pokloniti crvene ruže osim ako ne želite naglasiti romantične namjere, dok su bijeli ljiljani namijenjeni sprovodima. Također cvijeće poklonite u neparnom broju.

Bez oštrih poklona - Ako želite umjesto cvijeća u Švicarskoj pokloniti neki drugi poklon, izbjegavajte oštre predmete poput noževa. Oštro simbolizira prekid prijateljstva.

Novi Zeland

Nemojte ih mijenjati s Australcima - Možda će vam ovo zvučati čudno, ali Novozelanđane jako iritira i užasno vrijeđa ako njihov naglasak usporedite s Australskim.

Rusija

Uvijek nosite gotovinu - Razna mjesta u Rusiji, od kafića, restorana, pa i dosta dućana ne prima kartice, već samo gotovinu. Stoga je poželjno nositi bar dio gotovine uz sebe.

Ne poklanjajte parni broj cvijeća - Ako želite nekome pokloniti buket, uvjerite se da je u njemu neparni broj cvijeća. U Rusiji je parni broj za pogrebe.

Čile

Uvijek koristite pribor za jelo - Nešto slično kao i kod Talijana, izbjegavajte jesti bilo što bez pribora za jelo. Čak i hranu poput hamburgera ili krumpirića nemojte jesti bez pribora u javnosti.

Japan

Bez grljenja - Nemojte grliti nikoga koga ne poznajete dovoljno dobro, posebice ne stariju generaciju. Japanci se neugodno osjećaju u takvim situacijama.

Ne stojite u pogrešnom smjeru - Pokretne stepenice znaju stvarati problem i prijekorne poglede u Japanu ako stojite na krivoj strani stepenica. U Osaki stanite na desnu stranu, dok u Tokiju na lijevu, ili samo obratite pažnju na kojoj je strani lokalno stanovništvo.

Kenija

Bez imena - Kada posjetite Keniju, njihova etika nalaže da ne zovete nekoga imenom, nego gospodin ili gospođa i njegovo ili njeno prezime, ako ga znate.

Bez seks tema - Izbjegavajte pričati o seksu, ne samo u javnosti, nego i u bilo kojem miješanom društvu u Keniji. Kenijci su dosta religiozni i 80 % stanovništva su Kršćani te se takve teme smatraju vrlo nepristojnim.

Ove su nepoželjne stvari svakako dobar podsjetnik da treba proučiti neke običaje i kulturu zemlje u koju putujete kako vas ne bi iznenadila koja kazna ili oštar pogled lokalnog stanovništva. 

FOTO: FLICKR