LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kaos, anarhija i eksplicitne scene

20 nezaboravnih trenutaka koje nam je priuštila „Igra prijestolja"

Epske bitke, ubojstva, eksplicitne scene i fantastični zapleti samo su dio onoga što čini „Igru prijestolja" tako zanimljivom i intrigantnom. Za vas smo izdvojili listu najzanimljivijih i najšokantnijih trenutaka koji su obilježili ovu televizijsku seriju.

Epske bitke, ubojstva, eksplicitne scene i fantastični zapleti samo su dio onoga što čini „Igru prijestolja" tako zanimljivom i intrigantnom. Za vas smo izdvojili listu najzanimljivijih i najšokantnijih trenutaka koji su obilježili ovu televizijsku seriju.

Igra prijestolja pravi je svjetski televizijski fenomen koji nas oduševljava i šokira od 2011. godine Za sve one koji su mislili da će to biti još jedna srednjovjekovna serija u kojoj je najzanimljiviji trenutak borba dva viteza u sjajnim odijelima uslijedilo je pomalo neugodno iznenađenje. Sve ono pred čime prekrivamo oči i vrištimo doživjeli smo gledajući borbe za Željezno prijestolje među glavnim plemićkim obiteljima kontinenta Westerosa. Već se u uvodnim epizodama pokazalo da u seriji neće nedostajati krvi, posebno odrubljivanja glava ili eksplicitnih scena golotinje, incesta i seksa.

Dok s nestrpljenjem isčekujemo povratak serije, a ujedno i zadnju (osmu) sezonu čija je premijera najavljena za 2019. godinu, nije na odmet prisjetiti se nezaboravnih trenutaka jedne od najpopularnijih televizijskih serija te vam stoga u nastavku donosimo scene koje su obilježile sedam sezona u omiljenom nepostojećem svijetu. 

Incest između blizanaca, S01, Ep01

U prvoj sezoni, na samom kraju prve epizode, dječak Brandon Stark, sin Eddarda i Catelyn Stark, otkriva incestualni odnos kraljice Cersei Lannister i njezinog brata blizanca Jaimea. Naizgled zanimljiva scena u kojoj dijete otkriva najveću tajnu dvaju glavnih protagonista izazvala nam je grč u želucu kada smo shvatili da se radi o incestu. U nastojanju da sakriju njihovu prljavu tajnu, Jaime gura Brandona s kule u kojoj su uhvaćeni, no dječak preživljava ostajući paraliziran.

FOTO: Pinterest

Konjsko srce za ručak, S01, Ep06

Daenerys Tagraryen, jedna od glavnih nositeljica radnje tijekom sezona, od plave uplašene djevojke postaje žena koja ruši i pali sve pred sobom. Kao jedan od rijetkih preživjelih potomaka kuće Targaryen, ona i njezin brat Viserys priču započinju među plemenom Dothraki u svojstvu totalnih autsajdera. Daenerys postaje Khaleesi plemena udavši se za Khal Droga te tako u jednoj sceni mora na ceremoniji u glavnom gradu plemena Dothraki pojesti čitavo konjsko srce, a da ga priotom ne povrati. U tome je uspjela te tako zadobila poštovanje svih onih koji su je smatrali nedostojnom titule Khaleesi. 

Rođenje zmajeva, S01, Ep10

Nastavit ćemo s Daenerys koja u desetoj epizodi prve sezone dobiva titulu Majke zmajeva. Na vjenčanju s Khalom Drogom na poklon je dobila tri zmajeva jaja, a kulminacija cijele priče oko zmajeva događa se upravo na kraju epizode kada gola Daenerys sa zmajevim jajima ušeta u lomaču pripremljenu za ženu koju Dany krivi za smrt supruga i gubitak djeteta. Jutro nakon što se vatra stišala, vidimo Daenerys s trima zmajevima koji su se izlegli u vatri. 

FOTO: Pinterest

Rođenje bebe demona, S02, Ep04

U Igri prijestolja svjedočili smo još jednom rođenju, bizarnijem od zmajeva – rođenju djeteta demona. Glavni krivci za ovaj bizaran trenutak jesu crvena svećenica Melisandre i Stannis Baratheon. Ukratko, Melisandre obećava Stannisu da će mu roditi sina, ali dijete koje napokon donosi na svijet jest sve samo ne malo, slatko ljudsko biće. Scena se odvija u mračnoj spilji u kojoj iz tijela Melisandre izlazi sjenovito čudovište s licem Stannisa Baratheona koje kasnije ubija njegova brata.

FOTO: Screenshot

Prva epska bitka, S02, Ep09

U drugoj sezoni konačno smo svjedočili pravom okršaju epskih razmjera. Osvrćući se sada na Blackwater bitku koja se odigrala pred kraj sezone, sve to čini se kao mačiji kašalj za one koje su uslijedile u narednim sezonama. Mjesto na listi nezaboravnih trenutaka zaslužuje zahvaljući mnogim dobrim efektima i dobro odigranom scenariju kako glavnih glumaca, tako i stranih statista. 

FOTO: Pinterest

Jon ipak zna nešto, S03, Ep05

You know nothing Jon Snow poznata je rečenica koju divljakinja Ygritte izgovara Jonu Snowu tijekom treće sezone. No izgleda da Jon ipak zna nešto, a Ygritte se nije opirala kada su se zajedno našli u spilji gdje su se prepustili strastima. Jedva smo dočekali ovaj trenutak, bravo za Jona Snowa! 

FOTO: Pinterest

Crveno vjenčanje, S03, Ep09

Vjenčanja su trenuci na kojima plačemo od sreće, no na vjenčanjima prikazanim u Igri prijestolja suzdržavamo se da ne povratimo od količine krvi koja bude prolivena. Pokušat ćemo ovo vjenčanje prikazati u par kratkih rečenica. Mladoženja je Robb Stark, a trudna mlada zove se Talisa. Tu je naravno i neizostavna svekrva koja ne podržava vezu. U 5-6 minuta scene događa se sljedeće: trudna mlada biva probodena u trbuh, a mladoženja u srce uz rečenicu Lannisters send their regards. Kakva je smrt stigla namrgođenu svekrvu? Prerezali su joj grkljan. Sve se to odvija dok pred vrata dvorca dolazi djevojčica Arya (Robbova sestra) spremna da se ujedini sa svojom obitelji nakon što su ih razdvojili.

FOTO: Screenshot

Ljubičasto vjenčanje, S04, Ep02

Nastavit ćemo u ovom slavljeničkom tonu i na listu uvrstiti još jedno vjenčanje. Ovog se puta vino točilo za, vjerojatno svima, najomraženijeg lika u Westerosu – Joffreya Baratheona. Crveno vjenčanje savršen je primjer kako devastirajuće može biti kada u seriji umiru glavni protagonisti, no Ljubičasto vjenčanje, suprotno prvom, dokaz je kakav osjećaj zadovoljstva u nama izaziva surova smrt najomraženijeg zločinca u Westerosu. Joffrey je bio jedan od najstrašnijih likova u povijesti serije, a gušenje vinom na vlastitom vjenčanju trenutak je koji smo s užitkom gledali.

FOTO: Pinterest

Ubojstvo na WC-školjci, S04, Ep10 

Viđali smo razne scene ubojstava u serijama tijekom godina, no ubojstva na WC-školjci, prikazanog u zadnjoj epizodi četvrte sezone, ne bi se sjetila ni Aghata Christie. Oprostili smo se od još jednog omraženog lika imena Tywin Lannister, a ubio ga je ni manje ni više nego njegov vlastiti sin ispalivši u njega par strijela dok je obavljao nuždu. 

FOTO: Pinterest

Ukazanje zaleđenih čudaka, S04, Ep10 

Kakva bi to lista nezaboravnih trenutaka bila da ne spomenemo skupinu koja se zove White Walkers. Svi znamo da je riječ o badass likovima koji šute, samouvjereno hodaju i ubijaju sve što im se nađe na putu. Na kraju četvrte sezone konačno smo, pa bar i nakratko, imali prilike donekle se upoznati s njima kada njihov vođa Night King prilazi novorođenčetu, prislanja svoje ruke na njegovo lice, a djetetove oči u tom trenutku postaju plave. 

FOTO: Pinterest

Nudistički hod srama dubrovačkim ulicama, S05, Ep10

Vratit ćemo se malo na incestuoznu kraljicu Cersei. Osim što je spavala sa svojim bratom, spavala je i sa svojim rođakom. Natjerana je da prizna kako je počinila taj grijeh, a kao kaznu zbog priznanja ošišana je na ćelavo i doslovno ogoljena pred masom stanovnika glavnog grada. Gola i bosa šetala je ulicama dok su je stanovnici vrijeđali, pljuvali i bacali povrće po njoj. Iako je Cersei učinila strašne stvari i koliko god smo uživali jer je na nekin način zaslužila možda još i goru kaznu, promatranje ove scene bilo je bolno ne samo zbog njezinog dostojanstva i ponosa već i zbog činjenice da ima likova koji su učinili strašnije stvari i ostali nekažnjeni. 

Ćaća se vraća, S06, Ep02

Ovisno o tome koga pitate, uskrsnuće Jona Snowa bio bi logičan zaključak ili masivni šok. Mišljenja su o ovom trenutku u seriji bila podijeljenja. Neki su navijali za povratak, dok su se neki olako pomirili sa smrću jednog od glavnih likova bez nade da bi se mogao vratiti među žive. I vratio se. Očekivalo se to u prvoj epizodi šeste sezone, no serija nas je mudro držala u neizvjesnosti samo kako bismo još budnije pratili drugu epizodu. U priču je ponovno upletena Melisandre koja pokazuje da je njezina moć daleko iznad rađanja ubojitih demonskih beba i postavljanja niza spletki.

FOTO: Pinterest

Još jedna epska bitka, S06, Ep08

Postoje trenuci u seriji koji su značajni jer otkrivaju istine o likovima koje tako željno isčekujemo ili okreću cijelu priču za 360 stupnjeva, a postoje i oni koji su značajni samo zato što su zastrašujući. Takav trenutak jest kraj bitke kod Hardhomea kada se Jon Snow suočava s White Walkersima. Dok Jon bježi u barci, Night King, pozorno gledajući u njega, podiže ruke i oživljava sve one koji su poginuli u bitci formirajući tako brojnu vojsku mrtvih. Ako barem jednom niste sanjali ovu scenu, možete se smatrati sretnom osobom. 

FOTO: Pinterest

Hodor, S06, Ep05

Hodor. 

FOTO: Pinterest

Vizije paraliziranog dječaka, S06, Ep06

Na početku liste spomenuli smo Brandona Starka, dječaka koji je s kule bačen u smrt, no preživljava ostajući paraliziran. Otad je kroz svašta prošao, a taj nam isti dječak kroz svoje vizije prikazuje jedne od najvažnijih trenutaka glavnih likova u seriji koji su prethodili njihovim pričama i trenutnim događanjima. Brandon vidi događaje koji su spomenuti u seriji, ali nisu prikazani na ekranima, kao na primjer tko su pravi roditelji Jona Snowa ili zašto su stvoreni White Walkersi. 

FOTO: Screenshot

Kraljica eksplozija, S06, Ep10

Za kraj šeste sezone ne smijemo izostaviti trenutak kada Cersei u još jednom od osvetničkih pohoda ubije velike mase ljudi. To se upravo dogodilo u zadnjoj epizodi kada je naredila da se raznese jedna od najvećih građevina u glavnom gradu dok se u njoj odvijalo suđenje svima onima koji su se zamjerili upravo njoj. Trenutak u kojem Cersei zadovoljno, ispijajući vino s prozora, gleda detonaciju zgrade jest svakako onaj koji ćemo dugo pamtiti. No karma može biti poprilično zeznuta stvar. U ovom se slučaju za Cersei dogodila možda najgora stvar – posljednji sin počinio je samoubojstvo.

FOTO: Screenshot
 
Trenutak u kojem je Internet izgorio, S07, Ep03

Olenna Tyrell jest lik koji je zapalio internet. To je dovoljno napisati. Ostalo znate. 

FOTO: Pinterest

Susret dviju sestara, S07, Ep04

Čak i oni tvrdog srca moraju priznati da su pustili suzu kada su se dvije sestre, Sansa i Arya Stark, ponovno susrele, to jest ujedinile nakon što su razdvojene još u prvoj sezoni. 

FOTO: Screenshot

Ubili su zmaja, S07, Ep06

Drogon, Viserion i Rhaegal imena su triju zmajeva koji predstavljaju kućne ljubimce Daenerys Targaryen. Koliko god nas ubojstvo ljudskog bića slomi, toliko nas moraju reanimirati kada netko u seriji pomisli da bi naudio zmaju. Upravo se to dogodilo u šestoj epizodi sedme sezone. Jednim glatkim zamahom ruke Night King usmrtio je jednog zmaja. Scena je to oko koje smo bili šokirani, bijesni i tužni. Ne možeš ubiti zmaja. Jednostavno ne možeš.

 

Incest za kraj, S07, Ep07

Kako smo započeli listu, tako ćemo je i završiti. Incestuozno. Na kraju sedme sezone svjedočili smo seksualnom odnosu Daenerys Targaryen i Jona Snowa. Kao što smo napomenuli, Brandon Stark jest dječak s vizijama koji u jednoj od njih otkriva pravu istinu o porijeklu Jona Snowa. Naime, on nije kopile kao što smo mislili šest sezona, već sin Rhaegara Targaryena (Daenerysinog brata) i Lyanne Stark (Jonove tete). Budimo realni, ovaj smo incest svi priželjkivali i bio nam je sasvim normalna stvar. Incest s početka liste i dalje osuđujemo.  

FOTO: Pinterest

 
Nadamo se da smo vam barem donekle olakšali čekanje nove sezone Igre prijestolja, da nismo probudili neke stare traume koje ste možda proživljavali gledajući neke scene i da smo vas bar malo potaknuli na ljetni maraton Igre prijestolja. Treba se prisjetiti svih događaja i spremno dočekati tu zadnju sezonu. 
FOTO: PINTEREST