LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmske preporuke

20 filmova koje trebate pogledati ako već niste

Donosimo vam listu od 20 izvrsnih filmova koje definitivno trebate uvrstiti na svoj popis za gledanje ako već niste.

Donosimo vam listu od 20 izvrsnih filmova koje definitivno trebate uvrstiti na svoj popis za gledanje ako već niste.

Kad ne znate što biste sa sobom, želite se odmoriti ili pak želite začiniti kućno druženje – gledanje filma uvijek je dobra opcija. A kad ne znate koji biste upalili, neka to bude neki s popisa koji vam donosimo (ako ih već niste sve pogledali).

 
1. A Clockwork Orange

Kubrickova Paklena naranča odvija se u distopijskoj budućnosti prateći život devijanta Alexa. Kubrick na jedan groteskan, čak ironičan način daje pouku kako svako djelo nosi posljedice te da je moć karme velika. Izvrsno, ekscentrično ostvarenje vrijedno svake minute gledanja!
 


2. Vertigo

Kim Novak utjelovila je lik prekrasne Madeleine u koju se opsesivno zaljubljuje policijski detektiv Scottie Ferguson. Hitchcockov triler intrigira um zbog opsesije oko enigmatične žene koju prate skrivene namjere. Kontrast boja u filmu, kostimografija, vertigo-efekt pridonijeli su penjanju na ljestvici najboljih i samom Hitchcocku.

 


 

3. The Matrix

Ovaj je kultni film temeljen na Baudrillardovoj knjizi Simulakrumi i simulacija. Uporište je radnje u konfliktu između samog simulakruma i stvarnosti. Borba protiv dobra i zla, u kojoj zlo predstavlja napredna tehnologija koja tvori simuliranu stvarnost, glavni je cilj Neoa, kojeg je utjelovio svima dragi Keanu Reeves.
 


 

4. Magnolia

Riječ je o drami koja prati devet različitih života koji se tijekom filma isprepliću. Tuga i bol tvore agoniju i destruktivnost likova koja se prožima kroz cijeli film. S odličnim glumačkim setom ukazuje na neobičnost ljudskih sudbina i vječno pitanje: Možemo li se pokolebati vlastitoj sudbini?
 


 

5. Eyes wide Shut

Izrazito misteriozna persona Nicole Kidman i prilično dobar Tom Cruz očito su savršen par za ovu Kubrickovu misterioznu dramu/triler. Ovakav kontroverzan film zbilja je intenzivan u svim aspektima; od pitanja moralnosti, seksualnih želja i frustracija, žaljenja za neostvarenim mogućnostima. Kubrick otkriva jedan potpuno drugi svijet, klasu visokog društva i okultnog. Misterij i intriga prožimaju se svakom sekundom, a tajnovitost koja prati film tvori ljudska želja za traženjem odgovora.
 


 

6. Trainspotting

90-ih godina u Edinburghu Renton (Ewan McGregor) pokušava se odviknuti od droga unatoč utjecaju lošeg društva. Film je tragikomičan, zanimljiv i iskren. Dovoljno dobar da ga se pogleda i više puta.
 


 

7. Requiem for a dream

Za razliku od Trainspottinga, Reguiem for a dream prikazuje vrlo detaljnu psihološku stranu svojih likova ovisnika; kako se osjećaju, kako bi se htjeli osjećati, čega se boje, što žele. Film jasno dočarava svaki stadij ovisnosti. Kako ovisnost utječe na svaku individuu te prolazeći svaki sljedeći stadij, gubi se nada i želja za mogućnost promjene jer čovjek postaje neprepoznatljiva verzija sebe.


 

8. The Big Lebowski

Jeff Lebowski nezaposlen je probisvijet koji većinu dana provodi u kuglani sa sličnim mu društvom. Zamijenjen je za milijunaša s kojim dijeli isto ime i prezime te time počinje njegova uzbudljiva i zabavna avantura.
 


 

9. Mullholland Drive

Vjerojatno najbolji film velikog Davida Lyncha. Lynch je kralj intrige, slagalica koje se ne mogu složiti ili možda potrgane Rubikove kocke. Mullholland Drive film je koji će svakoga od vas ostaviti bez teksta vrlo vjerojatno zato što nećete biti sigurni što ste pogledali. 
 


 

10. Basic Instict

Definicija femme fatale Sharon Stone (aka Catherine Tramell) pod istragom je policijskog inspektora zbog ubojstva. Naravno, i sam inspektor Michael Douglas (Nick Curran) obmanut je manipulativnom ličnosti predivne Catherine.
 


 

11. Lolita

Legendarni Kubrick napravio je film prema istoimenom djelu Vladimira Nabukova. Lolita je djevojčica za kojom postaje zaluđen profesor Humbert. Knjiga izlazi 1955, a film 1962. te izazivaju mnoge kontroverze. No Lolita je više od pukih kontroverzi. Film na Kubrickovski način osvješćuje javnost o učestalom zlostavljanju djece, čime film nosi važnu društveno-aktivističku notu.
 


 

12. Whiplash

Izvrstan J. K. Simmons i vrlo dobar Miles Teller ovom dramom propituju pitanja ljudskih granica i čežnje. Kada upornost u ostvarenju snova postaje opsjednutost, kada tjeranje vlastitih i tuđih granica postaje zlostavljanje samog sebe ili drugog i gdje se nalazi granica?
 


 

13. Mommy

Mladi redatelj Xavier Dollan pokazao je kako ima dovoljno vještina i kreativnosti za stvaranje kvalitetnog filma temeljenog na životu i problemima običnih ljudi. Samohrana majka koja odgaja svog problematičnog sina u novom susjedstvu priča je o životu kao borbi, svakodnevnom životu radničkog sloja te životu samohranih majki. Film je postavio visoke standarde Dollanu i dao emocionalnu dubinu, čime je filmska kvaliteta ostvarena.
 


 

14. Moonlight

Duboka je ovo drama koja propitkuje pitanja seksualnosti i traženja vlastitog identiteta. Međutim, nije samo tipična drama koja prati život jednog homoseksualca, već prikazuje život homoseksualca i dilera droge Chirona koji živi u vrlo ekstremnoj sredini. Dočarava njegove faze djetinjstva, adolescencije i odraslog perioda života. Moonlight izlazi iz okvira stereotipnih viđenja homoseksualnosti te zbilja daje jednu osobnu, emocionalnu dubinu i želju za razumijevanjem drugih.
 


15. The Royal Tenenbaums

Ova humoristična drama bogata je izvrsnim glumačkim timom, poput Billa Murraya, Anjelice Huston, Gwyneth Paltrow, Bena Stillera, Luka i Owen Wilsona. Ti su glumci realizirali tipične Andersoonove osebujne likove te su izvrsno prikazali atmosferu disfunkcionalne obitelji i probleme koji ih slijede. Naravno, u svakom filmu Wesa Andersona, pa tako i u ovom, nije nedostajalo ekscentričnosti, osobitog humora i neobičnih likova koji vode isto tako osobito bizarne živote.
 


 

16. Dazed and Confused

Klasična je ovo američka srednjoškolska komedija koja je za razliku od ostalih filmova toga žanra zbilja dobra. Cijeli sadržaj filma – od nogometne zvijezde škole, kraljica škole, mlađih generacija kojima su stariji strah i trepet, slušanja rock-glazbe, stajanja na hamburger driveu do prvog eksperimentiranja s marihuanom i alkoholom – zapravo prikazuje kulturu američkih tinejdžera 70-ih godina 20. stoljeća. Čak je i Quentin Tarantino uvrstio film među 10 najboljih filmova svih vremena, stoga ga sigurno vrijedi pogledati.


 

17. Beautiful Boy

Svi koji su gledali kultnu seriju The Office sa zadrškom su uzeli činjenicu da Steve Carell tumači vrlo ozbiljnu ulogu roditelja narkomana. No oni koji su pogledali film znaju da je u potpunosti opravdao svoj status glumca A liste i još uz to pokazao kako je više od glumca sitcoma. Uz Carella, koji je dobio ulogu oca mladog tinejdžera koji se bori s ovisnošću o drogama, Timothée Chalamet savladao je ulogu mladog tinejdžera koji se bori s ovisnošću i depresijom. Film je napravljen prema memoarima pisca Davida Sheffa u kojima on iznosi vlastitu mukotrpnu priču ovisnosti i borbe njegovog sina. Jasno prikazuje kako taj problem nikada ne zahvaća samo jednu osobu, već utječe na cijelu obitelj. Iskrena je to, emocionalno kompleksna drama koja prikazuje začarani krug ovisnosti te neuvjetovanu ljubav roditelja prema djetetu.


 

18. Adaptation

Vrhunski scenarist Charlie Kaufman zajedno s Meryl Streep i Nicolas Cageom tvori idealnu kombinaciju za kvalitetan film. Nicolas Cage utjelovio je lik samog Kaufmana i njegovog brata blizanca. Kaufman u filmu pati od nemogućnosti kvalitetnog pisanja, uzrokovanog depresijom te manjkom samopouzdanja. Kada dobiva zadatak predočavanja knjige u film od Susan Orlean (Meryl Streep), dolazi do saznanja kako knjiga nije potpuna te kako su neki događaji zatajeni. Adaptation je film koji zbilja intrigira um zbog prije svega pomnog i pametnog scenarija u kombinaciji s izvrsnom glumačkom postavom.
 


 

19. Being John Malkovich

Riječ je o još jednom filmu kreativnog Charliea Kaufmana. Ovaj put otišao je više u psihu lika (doslovno) te propituje egzistencijalna pitanja. Gledatelja istovremeno zaintrigira o pitanju vlastitog postojanja te nasmije i oduševi pomno isplaniranim detaljima scenarija.
 


 

20. The Silence of the Lambs

Veliki Anthony Hopkins glumi serijskog ubojicu s kojim je detektivka FBI-a (Jodie Foster) prisiljena surađivati kako bi joj pomogao uhvatiti tog ubojicu koji na okrutan način ubija žene. Ovaj film spada u kultne filmove jer nudi odličan glumački tim na čelu s briljantnim Hopkinsom, kao i razrađenu i dovoljno detaljnu psihološku stranu priče. Film je pronašao zlatnu sredinu jer se nalazi na granici između vrhunskog psihološkog krimića i horor-filma, stoga, ako već niste, vrijeme je da ga pogledate.
 


 

FOTO: PIXABAY