LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

1899: idealna serija za ljubitelje misterije

Pazi, raspetljancija serije u tijeku.

Pazi, raspetljancija serije u tijeku.

Osnovne informacije:

1899., 2022., 60 min, njemačka drama/horor, IMBD ocjena 7,9/10


O čemu se radi: kada misteriozni događaji promijene smjer imigrantskog broda koji je krenuo prema New Yorku 1899. godine, njegovim putnicima otkriva se zagonetka koja pogađa um.

Na Netflix platformu 2017. godine stigla je serija Dark njemačkih kreatora Barana bo Odara i Jantjee Friese koja je prikovala fanove diljem svijeta za male ekrane tjerajući ih da iščekuju svaku novu sezonu i epizodu. Istu stvar napravili su i ove godine s 1899. koja je već nekoliko dana na vrhu ljestvice po ocjenama i gledanosti.

Putnički brod prevozi putnike iz Europe u Sjedinjenje Američke Države te svaki od njih ukrcan je s određenim razlogom. Zbog toga na brodu imamo francuski bračni par, njemačkog kapetana, španjolskog svećenika, majku i kći iz Kine te radničku klasu iz Danske i Poljske. No glavnu radnju nosi Maura, studentica iz Engleske koja zbog toga što je žena ne može liječiti oboljele. Likovi na prvu nisu povezani, ali su obavijeni velom mračnih tajni.
Ovo nije klasična serija. Kao i njezina starija sestra Dark", nudi misterioznu i mračnu priču s mnoštvom zagonetki koje svi gledajući pokušavaju riješiti. Kako su likovi iz različitih dijelova Europe, simultano se priča odvija na šest jezika. Engleski, njemački, poljski, kineski, danski i španjolski jezik isprepliću se tijekom cijele radnje.

Svaka epizoda počinje retrospekcijom određenog lika, otkrivajući njegovu pozadinu i razloge ukrcavanja na brod, a završava klasičnom rock pjesmom. Uz oblake i uzburkani ocean, tu su i duhovi te tajanstveni dječak koji se nalazi na napuštenom brodu.

Imala sam osjećaj da likovi vole monologe koji nisu baš najbolji zbog jezičnih razlika. Valjalo bi reći da je to prilično siva i tumorna priča s vrlo malo humora i jednom posebno uznemirujućom scenom seksualnog nasilja.

Naposljetku, radnja svakim odmakom postaje sve bizarnija, a priče svakoga od likova polako se povezuju jedne s drugima. Za ljubitelje misterije, to je idealna vrsta serije. Čak i ako nisi taj tip, zanimljivo je pričati i raspravljati o raznim teorijama s ljudima jer kako je i rečeno u seriji: mozak je širi od neba.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose