LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tips for trips

14 trikova za putovanje s manje brige!

Čini se da u današnje vrijeme postoje razni trikovi za sve što radimo. Sakupili smo 14 onih koji će vam pomoći da organizirate što ugodnije putovanje i uštedite nešto više novca.

Čini se da u današnje vrijeme postoje razni trikovi za sve što radimo. Sakupili smo 14 onih koji će vam pomoći da organizirate što ugodnije putovanje i uštedite nešto više novca.

Ako volite putovati, sigurno ste se suočili s raznim nezgodnim situacijama. Donosimo vam savjete kako ih izbjeći, ali i kako na putovanjima proći jeftinije.

 • Putujte kopnom.

Putovanje kopnenim putem pruža mogućnost da vidite što više zemlje u kojoj se nalazite. Također, jeftinije je ići autobusom nego avionom te je puno fleksibilnije za bookiranje jer se možete zaustavljati na nekim željenim lokacijama.

 • Turističke vodiče ostavite kod kuće.

Zašto nositi knjige o raznim mjestima kad možete upoznati lokalne ljude? Postavljajte im pitanja i upoznajte njihov način življenja. Uostalom, upravo oni najbolje poznaju svoje gradove, pa će vam dati i puno korisnije savjete nego turistički vodiči. Ovo je dobar način da poboljšate svoje znanje stranih jezika.

 • Spakirajte manje.

Trebate li zaista sve to? Ako vam nešto ne treba, ostavite to kod kuće. Bit ćete sami sebi zahvalni kad shvatite da imate puno manje stvari koje treba nositi.

 • U avionu birajte vegetarijansku hranu.

Odabirom vegetarijanske hrane dobit ćete svježiju i zdraviju hranu. To vam može pomoći i kod jet-lag efekta, odnosno desinkronizacije u organizmu koja nastaje kao posljedica letenja zrakoplovom kroz vremenske zone.

 • Letove birajte u privatnom web-pregledniku.

Putne kompanije koriste kolačiće za praćenje pregledavanja kako bi mogle podići cijene u skladu s tim. Možete proći jeftinije ako otvorite web-stranicu u Tajnom prozoru.  

 • Ponesite hoodicu.

Vremenska prognoza i podneblje vaše lokacije jako je važno pri pakiranju, ali svakako spakirajte jednu hoodicu. Ona može biti višenamjenska, primjerice, može poslužiti i kao jastuk.

 • Jedite lokalnu hranu.

Ovim ćete prvenstveno izbjeći visoke cijene za turiste. Lokalna je hrana kvalitetnija i, kušajući ju, osjetit ćete autentično kulturno iskustvo.

 • Koristite lokalnu SIM-karticu.

U državama Europske unije ne morate plaćati roaming ako imate određenu tarifu. Ako se nalazite u državama koje nisu članice Europske unije, roaming košta cijelo bogatstvo. Korištenjem lokalne SIM-kartice u vašem pametnom telefonu uštedjet ćete mnogo novca.  

 • Koristite smartphone sendvič-vrećice.

Kad smo već kod pametnih mobitela, koristite vrećice za sendvič, posebno dok ste na plaži. Na taj ćete način zaštititi mobilni uređaj od visokih temperatura, vode i/ili pijeska.

 • Zalijepite natpis lomljivo!

Na svoju putnu torbu zalijepite natpis Fragile (Lomljivo)! To će potaknuti ljude da se pažljivije odnose prema vašoj prtljagi, što znači manje glavobolje za vas. 

 • Birajte letove koji su utorkom ili srijedom.

Uštedite novac. Tražite letove koji su jeftiniji, a to je najčešći slučaj utorkom ili srijedom.

 • Izvažite svoju prtljagu.

Izbjegnite noćnu moru kad vam na aerodromu kažu da vam je prtljaga preteška. Izvažite svoju prtljagu kod kuće i zagarantirano ćete si osigurati laganiji prolazak kroz check in.

 • Iskoristite pogodnosti besplatnoga WiFi-ja.

Nemojte plaćati velike cijene u internetskim kafićima. Jednostavno saznajte gdje su WiFi-hotspotovi i provjerite svoje poruke i mejlove potpuno besplatno.

 • Spakirajte praznu bocu.

Nemojte plaćati velike cijene za bocu vode, ponesite praznu bocu i napunite ju u zahodu ili kafiću. Cijena jedne boce vode (0,5 L) na aerodromu u prosjeku je 3,5 € (više od 20 kuna).

Putovanja su jako zabavna i što više putujete, više ćete i sami naučiti o tome kako lakše putovati i jeftinije proći. Ipak, bolje je učiti na tuđim pogreškama, zato se nadamo da ćete iskoristiti ove savjete. Želimo vam sretan put! 

FOTO: TUMBLR