LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najstarije alkoholno piće na svijetu

12 zanimljivih činjenica o vinu

Donosimo vam zabavne i zanimljive činjenice o vinu, njegovoj prošlosti i savjete za konzumaciju vina u svrhu zdravlja.

Donosimo vam zabavne i zanimljive činjenice o vinu, njegovoj prošlosti i savjete za konzumaciju vina u svrhu zdravlja.

Vino je najstarije alkoholno piće na svijetu, a izumljeno je prije više od 8000 godina. U pogledu zdravlja nekoliko istraživanja na ljudima pokazalo je da je umjerena konzumacija crvenog vina puno bolja nego nikakva konzumacija. Naime, antioksidansi koje posjeduje djeluju protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2. Ovo piće bitno smanjuje i šanse za moždani udar onima koji ga piju redovito i umjereno, u usporedbi s osobama koje ga uopće ne piju. No, ako pijete više nego što biste trebali, činite više štete nego koristi. 

Uz dugu povijest vina vežu se i brojne zabavne i zanimljive činjenice, a mi vam donosimo neke od njih.

1. Postoje ljudi koji imaju strah od vina, a on se zove enofobija.

2. Žene su sklonije učincima vina više nego muškarci, a to je zato što imaju manje enzima u želucu koji je potreban da bi se alkohol jednostavno razgradio.

3. Ritual Živjeli! počeo je još u srednjem vijeku, kada je trovanje bio najčešći način rješavanja neprijatelja. Da bi bili sigurni da je njihova čaša bez otrova, najprije bi u drugu čašu ulijevali malo vina pa ako je u jednoj bilo otrova, sada je bilo u obje.

4. Cork-tease (pluto-zafrkant) naziv je za osobu koja stalno govori o vinu koje će otvoriti, ali ga nikada ne otvori.

5. Kušači vrte vino u čaši kako bi oslobodili sve arome vina, a iz istog razloga ne ulijeva se više od trećine čaše vina.

6. Kako držite čašu za vino? Drška postoji s razlogom! Čaše za vino treba držati za sredinu stalka tako da ruka ne podiže temperaturu vina.

7. Kod spremanja vina, ako se boca uspravi, čep se može osušiti i smanjiti, pa komad može pasti u vino i pokvariti ga – držite vino u polegnutom položaju.

8. Najstariji poznati vinski podrum nalazi se na Titaniku. Kad su ronioci sišli u olupinu, na iznenađenje svih, većina boca još je uvijek bila sačuvana.

9. U ranim rimskim vremenima ako je suprug vidio ženu kako pije vino, bio je slobodan da je ubije.

10. Da biste dobili istu količinu antioksidansa koje nađete u vinu trebate popiti 20 čaša soka od jabuke ili sedam čaša soka od naranče.

11. Neka vina imaju bolji okus kada su starija, ali kada je riječ o zdravstvenom aspektu vina, staro vino nije pretjerano zdravo. Mlada crvena vina sadrže puno veću količinu ljekovitog tanina od bilo koje druge vrste vina.

12. Vino nema ni masti ni kolesterola, potpuno je dijetalno! (Ne, to ne znači da smijete piti bocu dnevno).

Uime zdravlja i ovog fenomenalnog pića koje postoji duže od pisanja, kotača, kozmetike i mostova, natočite si čašu (do trećine!), zavrtite i uživajte! Živjeli!

FOTO: PIXABAY