LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Recepti za studente

Dvanaest ukusnih jela koje možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici

Neovisno o tome znate ili ne znate kuhati, ovo su jela koja ćete obožavati pripremati. Osim što su ukusna, pripremaju se u svega nekoliko minuta.

Neovisno o tome znate ili ne znate kuhati, ovo su jela koja ćete obožavati pripremati. Osim što su ukusna, pripremaju se u svega nekoliko minuta.

Tijekom studentskoga života svaka je minuta izrazito važna pa često nemamo vremena za kuhanje, ali zahvaljujući modernoj tehnologiji moguće je pripremiti kvalitetan obrok za svega deset do petnaest minuta. Donosimo vam nekoliko jednostavnih, brzih i ukusnih recepata koje možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici.

1. Pizza iz mikrovalne

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 4 žlice brašna
  • 1  žličica praška za pecivo
  • 1/16  žličice sode bikarbone ( ¼ mjerne žličice od ¼)
  • 1 žličica soli
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 žlica umaka od rajčice
  • 1 žlica naribanoga mozzarella sira (može Gauda ili Edamer)
  • 2-3  šnitice nasjeckane salame ili šunke
  • ¼  žličice bosiljka ili origana

Priprema:

U šalici pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol te dodajte mlijeko i ulje. Na tijesto stavite umak od rajčice pomiješan s origanom ili bosiljkom te na kraju dodajte salamu i sir. Pecite u mikrovalnoj minutu i 15 sekundi dok tijesto ne naraste. Ako je potrebno, produljujte vrijeme pečenja po 15 sekundi.

2. Tjestenina sa sirom

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 dl vode
  • ½ čašice tjestenine po želji (čašica od jogurta)
  • 2 žlice parmezana

Priprema:

U šalicu stavite makarone i vodu (o veličini šalice ovisi koliko ćete vode staviti, važno je da voda prekrije tjesteninu) te kuhajte u mikrovalnoj pećnici osam minuta. Napravite pauzu na pet minuta i još dvije kako biste promiješali tjesteninu i dodali vode ako je potrebno. Nakon što je tjestenina skuhana, dodajte parmezan i ostavite dvije do tri minute da se sir rastopi, po potrebi i duže.

3. Omlet

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 jaja
  • 1 žličica mlijeka
  • 2 žlice parmezana
  • jedna paprika
  • 2-3 šnitice salame
  • sol i papar

Priprema:

U šalici umutite jaja, mlijeko, sol i papar te kuhajte minutu u mikrovalnoj. Zatim dodajte parmezan ili naribani sir po želji, papriku i salamu narezanu na kockice. Kuhajte još 30 do 60 sekundi, odnosno dok jaja nisu posve skuhana.

4. Riža s brokulom

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 žlice riže
  • 4 žlice vode
  • 2 žličice parmezana
  • 4-5 smrznutih cvjetova brokule
  • 1 žličica vode

Priprema:

Rižu i vodu stavite u šalicu te kuhajte u mikrovalnoj tri minute. Ako riža nije mekana, produljujte vrijeme kuhanja po 15 sekundi. U drugu šalicu stavite parmezan, brokulu i žličicu vode te kuhajte dvije minute. Zatim vilicom zdrobite brokulu te pomiješajte s rižom.

5. Juha od krumpira

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 170g vode
  • 1 krumpir
  • 1 žličica luka
  • ½ čašice naribane Gaude (čašica od jogurta)
  • 2-3 šnitice slanine
  • 2 žličice kukuruznoga brašna
  • pileća ili povrtna kocka
  • 56g mlijeka
  • sol i papar
  • vrhnje za kuhanje po želji

Priprema:

Krumpir narežite na kockice i s vodom stavite u veliku šalicu te kuhajte u mikrovalnoj 3 do 4 minute, odnosno dok se krumpir ne omekša. Zatim dodajte slaninu, sir, nasjeckani luk i kukuruzno brašno. Sve promiješajte te dodajte kocku za kuhanje, mlijeko, sol i papar. Kuhajte 2 do 3 minute te na kraju dodajte vrhnje za kuhanje po želji.

6. Čokoladni muffin

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 žlice brašna
  • 2 žlice kakao-praha
  • ¼ žličice praška za pecivo
  • 2 žlice šećera
  • 6 žlica mlijeka
  • 1 žlica maslinova ili suncokretova ulja
  • 1 žlica namaza od čokolade ili lješnjaka

Priprema:

Pomiješajte brašno s kakaom u prahu, šećerom i dodajte prašak za pecivo. Nakon toga ulijte mlijeko i ulje te sve dobro izmiješajte. Smjesu ulijte u šalicu od 2,5 dl pa na vrh stavite namaz. Pecite u mikrovalnoj oko dvije minute, po potrebi produljite vrijeme pečenja.

7. Mini palačinke u šalici

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka
  • 1 žlica biljnoga ulja
  • 3 žlice brašna
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • 2 žličice meda
  • 1 žlica borovnica, svježih ili smrznutih (ili drugo bobičasto voće po želji)

Priprema:

Pomiješajte jaje, mlijeko i ulje pa dodajte brašno i sodu bikarbonu. Kada tijesto postane ujednačeno i glatko, ulijte u zdjelicu te dodajte borovnice. Pecite u mikrovalnoj pećnici minutu do minutu i 15 sekundi, odnosno dok tijesto ne bude čvrsto na dodir na vrhu. Ako je potrebno, produljujte pečenje po 15 sekundi. Na kraju dodajte malo meda.

8. Pržene zobene pahuljice

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 žličice vode
  • 2  žličice soli
  • 1 žlica meda
  • 2 žličice biljnoga ulja
  • 4 ½ žlice zobenih pahuljica
  • 1 žlica sjeckanih oraha (ili neko drugi orašasti plodovi po izboru)
  • 1 žlica kokosovih mrvica
  • 2 žlice jogurta

Priprema:

U velikoj šalici pomiješajte vodu, sol, med, ulje, zobene pahuljice i orahe te stavite u mikrovalnu na minutu i 30 sekundi. Zatim izvadite šalicu i promiješajte da se med ne bi nataložio na dnu. Ponovo stavite u mikrovalnu na minutu, a po potrebi i dulje (po 15 sekundi produljujte vrijeme) dok zobene pahuljice ne poprime zlatno smeđu boju. Vrijeme ovisi o jačini mikrovalne. Na kraju dodajte jogurt i kokos.

9. Mini Nutella cheesecake

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 115 g  krem sira, na sobnoj temperaturi
  • 225 g jogurta ili kiseloga vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije po želji
  • 2,5 žlice šećera
  • 2 bjelanjka
  • 1 žlica brašna
  • 1 žlica Nutelle po šalici
  • 2 nadrobljena Oreo keksa (ili neki drugi čokoladni keks po želji)

Priprema:

U zdjeli miješajte krem sir, jogurt, vaniliju, šećer, bjelanjke i brašno sve dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Zatim u smjesu dodajte Nutellu i sve promiješajte. U tri šalice na dno stavite izmrvljene kekse te smjesu u svaku šalicu. Pecite svaki kolačić 45 sekundi do minute, odnosno sve dok rubovi ne postanu čvrsti, a u sredini se ne pojavi mjehurić.

10. Jagode sa zobenim mekinjama

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • ¼ čašice zobenih mekinja (čašica od jogurta)
  • 2 žličice zobenoga brašna
  • 2 žličice griza od heljde
  • ½ žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • ¼ žličice cimeta
  • ½ žličice vanilije
  • ¼ čašice bademova ili običnoga mlijeka
  • ½ čašice narezanih jagoda

Priprema:

U šalici pomiješajte zobene mekinje, zobeno brašno, griz od heljde, prašak za pecivo, sol i cimet. Zatim dodajte vaniliju i mlijeko te sve promiješajte kako bi se sastojci ujednačili. Na kraju stavite jagode i pecite u mikrovalnoj minutu i 30 sekundi.

11. Brownie iz mikrovalne

Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 2 žličice kakaa u prahu
  • 1 ½ žličice pšeničnoga brašna
  • 2 žličice vode
  • 1 žličica običnoga  jogurta
  • 2 žličice meda
  • 1/8 žličica ekstrakta od vanilije

Priprema:

U jednoj šalici izmiješajte kakao i brašno, a u drugoj vodu, jogurt med i vaniliju. Kakao i brašno dodajte u drugu šalicu te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Šalicu u kojoj će se peći kolač stavite malo maslaca i ulijte smjesu. Pecite u mikrovalnoj oko 2 minute i 15 sekundi.

12. Vruća čokolada

Vruća čokolada Foto: Flickr
 
Sastojci:
  • 4 dl mlijeka
  • ½ čašica kakaa u prahu (čašica od jogurta)
  • 1 ½ žličica ekstrakta od vanilije
  • 1/8 žličica soli
  • 6 ½ žličica vruće vode

Priprema:

U šalici pomiješajte sve sastojke te kuhajte u mikrovalnoj 8 do 10 minuta, pritom promiješajte svake 3 minute.

Napomena: Za većinu recepata rabi se klasična velika šalica za kavu pa za veće porcije udvostručite sastojke. Također, ovi su recepti predviđeni za mikrovalnu pećnicu od 1200 W, a o jačini mikrovalne ovisi i vrijeme potrebno za pečenje ili kuhanje.

FOTO: FLICKR