LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Korisne strane piva

10 zanimljivih činjenica o omiljenom piću zbog kojih ćemo ga još više voljeti

Osim što je ukusno i osvježavajuće, pivo uvelike pridonosi zdravlju našeg organizma. Prirodan je lijek protiv raka, srčanih bolesti, dijabetesa te bogato vlaknima i vitaminima.

Osim što je ukusno i osvježavajuće, pivo uvelike pridonosi zdravlju našeg organizma. Prirodan je lijek protiv raka, srčanih bolesti, dijabetesa te bogato vlaknima i vitaminima.

Alkohol ima svoju negativnu i pozitivnu stranu. Osim što može stvoriti ovisnost, šteti našoj jetri te može uzrokovati niz ozbiljnijih zdravstvenih problema poput srčanih i bubrežnih bolesti ili ciroze jetre. S druge strane, konzumiranje alkohola čini nas veselijima, uljepšava naše pijanke i izlaske, a ujedno i može koristiti našem zdravlju. Svakodnevna čašica ili dvije pomažu zdravlju našeg srca, potiču socijalnu aktivnost, štite od moždanog udara te smanjuju rizik od razvoja dijabetesa. Kako pivo, omiljeno i najčešće piće svakog studenta, koristi našem organizmu?

Zanimale su nas i pojedinosti vezane za proizvodnju piva, pa smo upitali studenticu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku o nekim specifičnostima i zanimljivostima produkcije ovog alkoholnog pića. Evo što nam je otkrila:

– Uvijek se čini da nas pivo uspava. To je zapravo istina zbog tog što je rađeno od hmelja, a hmelj ima umirujuća svojstva koja nas onda potiču na spavanje. Osim toga, iznenađujuće je da za proizvodnju jedne litre piva potrebno deset litara vode. Zato nikad, ali nikad, ne ostavljajte to dragocjeno pivo.

Osim što je iznimno bogato vodom, ovo omiljeno alkoholno piće bogato je još mnogočime i zapravo prilično pogodno za naše zdravlje i kožu, a evo i zašto ćemo nastaviti konzumirati barem jednu čašu dnevno.

Dobro je za naš mozak 

Jednim pivom dnevno možete izbjeći mogućnost Alzheimerove bolesti i ostalih demencija. Prema jednom istraživanju osobe koje piju jedno pivo dnevno imaju veću šansu za izbjeći Alzheimera i demenciju. To je zbog silicija koje se nalazi u pivu i štiti mozak od aluminija čiji utjecaj može biti štetan za naš organizam.

Pridonosi zdravlju bubrega

Pivo smanjuje rizik od nastanka bubrežnih kamenaca za čak 40%. Osim toga, sadrži između 90 i 95% vode što omogućava tijelu da izbaci toksine i osigura normalnu funkciju bubrega.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti 

Znanstvenici tvrde da pivo može smanjiti rizik srčanih bolesti od 20% do 40%, krvne žile održava čistima i zdravima te tako sprječava zgrušavanje.

Jača kosti

Zbog velike količine silicija pivo utječe na naše kosti. Silicij je zaslužan za čvrstoću kostiju i povećanje njihove mineralne gustoće. No, to ne znači da možemo piti piva koliko nas volja i da ćemo i dalje imati snažne kosti. Pretjeranom konzumacijom piva slabimo naše kosti i povećavamo rizik od prijeloma kostiju. Zato je sigurnije ostati na jednoj ili dvije čaše piva.

Smanjuje rizik pojave raka 

Zahvaljujući velikoj količini antioksidansa i flavonoida, pivo uvelike smanjuje rizik od raka, posebice kod raka prostate kod muškaraca.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Sadržaj piva povećava prag osjetljivosti na inzulin što štiti od pojave bolesti poput dijabetesa.

FOTO: Pinterest
 

Umanjuje opasnost od udara

Moždani udar i mnoge druge bolesti mogu biti uzrokovane krvnim ugrušcima kada je arterija koja vodi do mozga blokirana. Kako biste izbjegli udar, popijte malo piva zato što ono uzrokuje fleksibilnost arterija i poboljšava protok krvi.

Pivo je multivitamin

Da, dobro ste pročitali. Alkoholno piće, poput piva, može biti izvrstan izvor vitamina. Pivo je obogaćeno s nekoliko vrsta vitamina među kojima su najpoznatiji vitamini skupine B, pantotenske kiseline, holin i flavonoid.

Pivo održava našu kožu čistom i potiče rast kose

Upravo zbog svih vitamina koje sadrži, pivo povećava prirodni sjaj kože i smanjuje pojavu akni, a ujedno je i izuzetan sastojak za rast kose. Kosa oprana pivom navodno ima veći sjaj i čini se zdravijom zbog sadržaja hmelja i sladila u pivu.

Bogato je vlaknima

Vlakna, šećer i škrob tri su vrlo važna sastojka potrebna našem tijelu za normalnu funkciju. Pivo sadrži sva tri sastojka i njegovom konzumacijom pridonosimo zdravlju našeg tijela.

Tko bi rekao da pivo ima toliko prednosti i da je zapravo ključno i korisno za naše zdravlje? Počastite se čašom piva i zahvalite na postojanju ovog nevjerojatnog pića koje sada ujedno možemo nazvati i prirodnim lijekom za sprečavanje mnogih bolesti. Živjeli!

FOTO: PINTEREST