LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Božićni filmovi

10 nezaobilaznih filmova koji će vratiti vaš božićni duh

Napokon je došao i taj dio godine kojega svi rado čekamo. Naravno, radi se o Božiću, a što bi on bio bez filmova koje gledamo u društvu naših najdražih. No, određeni filmovi s božićnom tematikom posebice potiču dobrotu, radost i veselje, a mi vam donosimo njihov popis.

Napokon je došao i taj dio godine kojega svi rado čekamo. Naravno, radi se o Božiću, a što bi on bio bez filmova koje gledamo u društvu naših najdražih. No, određeni filmovi s božićnom tematikom posebice potiču dobrotu, radost i veselje, a mi vam donosimo njihov popis.

Polako ali sigurno ušli smo u prosinac, mjesec u kojem svi rado iščekujemo Božić. To je vrijeme u kojem uživamo u raznim kreacijama napravljenima od svjetlucavih lampica, osjećamo mirise slasnih kolačića te pripremamo poklone za svoje najdraže. Nije ni čudo što se advent naziva najljepšim dobom godine jer se upravo tada osjeća najveća prisutnost ljudskog zajedništva. A što bi bilo pravo obiteljsko druženje u vrijeme Božića bez dobroga filma? Zato smo za vas pripremili deset nezaobilaznih filmova kojima ćete vratiti božićni duh u svoj dom, a idealni su za gledanje s ostatkom obitelji.

Divan život (1946)

Za početak, film koji je odavno dobio status klasika te se smatra jednim od najboljih svih vremena. Divan život (It's a Wonderful Life) uči nas kako svatko ima veliku ulogu u ovom svijetu te da nitko nije nebitan. U SAD-u je ovaj film dobio takav kultni status da ne može proći advent bez gledanja, a naša je preporuka da ne zaobiđe ni vašu filmsku večer.

Zapravo ljubav (2003)

Sjajna romantična komedija redatelja Richarda Curtisa oduševit će vas svojom dinamičnošću i humorom, ali i predivnim završetkom, koji će ispuniti vaša srca ljubavlju i srećom, što bi zapravo i trebao biti cilj svakog božićnog filma. U svojoj glumačkoj postavi Love Actually ima brojne zvijezde koje su na fenomenalan način odradile svoje uloge te će vas zbog toga film uvijek razveseliti, a najbolje djeluje na ljude upravo u ovo doba godine

via GIPHY

Najluđi Božić (1989)

Još jedan humorističan film koji je treći dio franšize National Lampoon's Vacation, a prati ludu obitelj Griswald za vrijeme njihovih godišnjih odmora. Ovaj božićni specijal nasmijat će vas do suza ukoliko volite obiteljske komedije. Glavnu ulogu ima Chevy Chase, koji se kao glava obitelji najviše izdvaja u svojim duhovitim ispadima, a film donosi klasične probleme koji mogu nastati u jednoj obitelji za vrijeme Božića, naravno prikazane na jedan drugačiji i originalan način.

Sam u kući (1990)

Da, istina je da nam je vrlo vjerojatno već svima pun kufer ne samo prvog dijela, već cijele franšize filmova ovog naziva, ali, budimo realni, što je Božić bez Kevina i njegovih spački koje priprema zločestim lopovima koji pokušavaju pokrasti njegovu kuću? Ipak se u ovom serijalu ističe original iz 1990. godine, a ako ga niste ove godine već pogledali, pod hitno ga stavite na svoju listu, makar samo testirali koliki postotak filma znate napamet.

Djed Božićnjak (1994)

Kada glumac Tim Allen u filmu slučajno ubije Djeda Božićnjaka, on mora zauzeti njegovo mjesto te odraditi sve dužnosti koje su njemu predviđene. On se definitivno našao u teškoj situaciji, ali nakon nekog vremena ju prihvaća te kroz radnju filma otkrije sve čari Božića koje biste trebali otkriti i vi nakon što ga pogledate.

Edward Škaroruki (1990)

Oduvijek je Tim Burton imao vrlo bujnu maštu, a kao proizvod nje pojavio se i ovaj film, u kojemu ulogu istoimenog glavnog lika tumači Johnny Depp. Iako u sebi sadrži dio creepy elemenata, uostalom kao i većina djela 60-godišnjeg američkog redatelja, Edward Škaroruki će vas naučiti pravim vrijednostima te ćete nakon njega dobiti određeni osjećaj sreće i zadovoljstva s obzirom na to da je poruka filma da sve stvari s vremenom sjednu na svoje mjesto.

Božićna priča (1951)

Filmska adaptacija Dickensove knjige A Christmas Carol govori o važnosti božićnog duha. Protagonist radnje jest Ebenzer Scrooge, koji kao mrzovoljan čovjek odbija slaviti Božić te mu nije u interesu pomagati ljudima kojima je to potrebno. Nakon što ga posjete tri duha, on će vidjeti veselje i radost koje u obitelji donosi jedan od najvećih kršćanskih blagdana, a isti ćete osjećaj doživjeti i vi gledajući ovaj vrlo poučan film.

Kako je Grinch ukrao Božić (2000)

Još jedan film koji čini neizostavan dio svakog adventa. Iako postoje mnoge njegove verzije, najupečatljivija je ona s Jimom Carreyem u glavnoj ulozi. Grinch ima plan upropastiti praznike svim građanima mjesta Whoville, unutar kojeg svi obožavaju Božić, dok ga on zbog loših uspomena iz prošlosti jednostavno ne podnosi. Ovo vrlo originalno djelo definitivno pripada među klasike u ovoj rubrici, a ni u njemu definitivno ne manjka ispunjenja božićnim duhom.

Vilenjak (2003)

Willa Ferrella definitivno možemo smjestiti u sam vrh svjetskih glumaca u žanru komedije, a jedna od njegovih prepoznatljivijih uloga upravo je u ovom filmu. S obzirom na to da se od ostalih vilenjaka oduvijek razlikovao svojom izrazitom visinom, Buddy odlazi u SAD kako bi pronašao svoj pravi identitet, a pritom upada u brojne nevolje jer život na Sjevernom polu ne sliči baš onome na američkom kontinentu. Ipak, on je pravi primjer osobe s dobrim namjerama i čovječnosti, a njegova radost sigurno će se iz ovog filma prenijeti na sve vas.

Predbožićna noćna mora (1993)

Po naslovu filma možete odmah zaključiti da prste u njemu ima Tim Burton, koji mu je osmislio priču, a njoj je u fokusu lik Jacka Skellingtona, koji u svoj Halloween Town pokušava unijeti božićni duh, i to nakon što je otkrio Christmas Town, koji mu se izuzetno svidio. No, on nije dobro interpretirao ideju Božića te time uzbuni svoje građane, a u ostatku ovog animiranog filma ispravlja svoje pogreške te uspije unijeti radost u svoj grad, baš kao što će dati radost svojim gledateljima ispred malih ekrana.

FOTO: FLICKR