LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlozi za uživanje

10 nezaboravnih iskustava na putovanju koje morate doživjeti u 2020.

Od jahanja deva do maženja tigrova, iskustva koja steknemo na putovanjima uspomene su i obrazovanje za cijeli život. Donosimo 10 stvari koje vrijedi iskusiti u 2020. godini.

Od jahanja deva do maženja tigrova, iskustva koja steknemo na putovanjima uspomene su i obrazovanje za cijeli život. Donosimo 10 stvari koje vrijedi iskusiti u 2020. godini.

Nova godina tek je počela i sada je pravo vrijeme da stavite svoje putne želje na papir i sve ih ostvarite. No, gdje se najbolje provesti nije ono što je jedino bitno. Najbitnije je što ustvari radite. Koja su to iskustva koja vam se rijetko pružaju, a tako su daleko od vaše sigurne zone da niste skoro nikada ni pomislili na njih donosimo u prilogu sačinjenom od 10 nezaboravnih iskustava koji će učiniti 2020. godinu posebnom.

FOTO: Pixabay
 
Putovanje automobilom istok – zapad te zapad – istok po Americi

— Na kraju, nećete se sjećati dana koje ste proveli radeći u uredu. Penji se na tu planinu. J. Kerouac

Tim je riječima Jack Kerouac približno opisao svoj stil života. Živeći u trenutku, punim plućima, putujući od istoka do zapada Amerike, slušajući jazz u svim zadimljenim rupčagama i provodeći ga s prijateljima. Cilj njegovih putovanja bio je jednostavan – napustiti sve i živjeti. Koliko toga vas čeka na tom spontanom putovanju bez ikakva plana, saznat ćete samo ako sjednete u automobil (nakon aviona) i odete.

FOTO: Pixabay
 
Aurora borealis

Za one željne zime i svjetlosnih efekata, Iako vidljiva u polarnim krajevima, a rijetko kada i šire, polarna svjetlost oduzima zrak ne samo kao vizualno, već i kao akustično iskustvo. Priče narodnih običaja govore čak i o pucketanju polarne svjetlosti. Sam fenomen bio je i predmet istraživanja Ruđera Boškovića u 18. st. Aurora borealis nezaboravan je događaj koji se jednostavno mora osjetiti.

FOTO: Pixabay

Pomaziti tigra

Za one iznimno hrabre Damnoen Saduak Tiger Zoo u Bangkoku nudi jedno od zaista nenadmašivih životnih iskustava – maziti tigra. Tigrovi su spašeni iz divljine te su se razvijali unutar zoološkog vrta. Trip advisor rangira ovaj zoološki vrt kao broj 1 destinaciju onog što trebate raditi u Damnoenu, a iskustva posjetioca vrlo su pozitivna.

FOTO: Wikipedia
 
Wingsuit Gliding

Ekstremno opasan sport i ekstremno opasno zadovoljstvo pri spustu, Wingsuit Gliding vrhunac je letačkih adrenalinskih sportova koje morate iskušati. Razlog je jednostavan – možete letjeti. Prije svakog leta potrebna je stručna obuka i otprilike 200 profesionalnih skokova, no možda će upravo ovo iskustvo od vas stvoriti novog prvaka u ovoj disciplini. Najveća brzina ikad dosegnuta u ovom sportu je 107 m/s.

FOTO: Pixabay

Jahanje deva

Ako zanemarite vrućinu, škorpione i kobre, jahanje deva upravo je neprocjenjivo iskustvo kojim upijate običaje starih civilizacija u njihovoj cjelini. Ekskurzije se organiziraju u državama poput Maroka, Jordana, Australije i Egipta. Ako je Egipat vaša destinacija, možda ćete se čak osjećati i kao faraon na svom putu.

FOTO: Pixabay

Božić u Australiji

Božićni praznici u Australiji počinju sredinom prosinca i traju do početka veljače. Razlog takvim dugim praznicima je taj što se u Australiji u to doba spremaju toplinski valovi. Iskusiti božićno i novogodišnje slavlje uz pijesak među prstima, sunce na obrazu i koktel u ruci zvuči kao idealan način za dovršiti 2020. godinu, ma kakva god da je ona bila.

FOTO: Pixabay

Kina i kineska kultura aplikacija

Iako Kina ima svoju dugu tradiciju koja se nekad čini kompleksnom i kulturno ju iskusiti pozitivno je iskustvo, skrećemo vam pažnju na iskušavanje njihova načina života s ograničenim pristupom internetu. Kako su aplikacije poput Instagrama, Youtubea i Facebooka zabranjene u Kini, alternativa se mora pretražiti preko njihovih aplikacija. Ako će vas ikakvo iskustvo spremiti za apokalipsu, onda je to ovo.

FOTO: Pixabay

Volontiranje u Africi

Nezaboravno je iskustvo svakako otići na putovanje samo s namjerom da pomognete nekom. S 54 države koje sudjeluju u volonterskim projektima, organizacije su postigle značajan napredak u svrhu unaprjeđenja života ljudi zemalja Trećeg svijeta. Iskustvo koje vas trenira za biti otvorena, odgovorna osoba od neprocjenjive je važnosti kako za vas tako i za okolinu u koju svoja nova iskustva prenosite.

FOTO: Pixabay

Shaolin redovnici

Zen budizam filozofija je koja se osnovala u 5. stoljeću te je kao takva i do danas sačuvana. Ekstremni treninzi fizičke i psihičke snage iz ruku velikih majstora kineskog zen budizma učinili bi od vašeg sljedećeg putovanja transcendentno iskustvo koje biste sigurno htjeli ponoviti.

FOTO: Pixabay

Kulturna baština Istre i Dalmacije

Naravno da su i naše hrvatske destinacije jedne od najpoželjnijih u svijetu, i zato smatramo da zaslužuju mjesto na ovoj listi. Dalmacija i Istra vječni su suputnici razvitka zapadne kulture, u jednoj mjeri istočne također, a kao takve nezaobilazan su dio vaših putovanja. Uz same kulturne spomenike koji će vam dati novi kulturni utisak, pa sve do plaža i otoka, dalmatinska obala čini sastavni dio hrvatskog, ali i svakog većeg svjetskog iskustva.

Na koje se god iskustvo usmjerili u svojim putovanjima, važno je upravo nastavljati se kontinuirano penjati po planini života koja vas zapravo ne može umoriti svojom neograničenošću. 

FOTO: PIXABAY