LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
10 Najpodcjenjenijih božićnih filmova

10 Najpodcjenjenijih božićnih filmova: Svi znamo za Sam u kući, ali što je s onim manje poznatim filmovima?

Ova lista korisna će biti onima koji su se pomalo već zasitili filmova o Grinchu, Kevinu McCallisteru, Buddyju i ostalim božićnim likovima koji su otišli u povijest kao najsimboličniji.

Ova lista korisna će biti onima koji su se pomalo već zasitili filmova o Grinchu, Kevinu McCallisteru, Buddyju i ostalim božićnim likovima koji su otišli u povijest kao najsimboličniji.

Htjeli to ili ne, božićni dani često su ispresijecani obiteljskim druženjima, obilnim obrocima, dekoriranjem borova, slušanjem božićnih klasika, ali i gledanjem božićnih filmova koji se vrte ovih dana na TV programima. Pa ipak, dok su filmovi o Kevinu McCallisteru ili Grinchu šarmantni, lako je zasititi se recikliranja istog filma kroz godine, stoga je uvijek poželjno otkriti neki novi božićni film koji prođe 'ispod radara'. Tim povodom, izdvojili smo deset božićnih filmova za koje se smatra da su podcijenjeni, a kriteriji za to su činjenice poput one da se premalo priča o njima, filmovi koji su nešto poznatiji, no nepravedno su na udaru loših kritika gledatelja i kritičara ili su jednostavno ostali zaboravljeni pod otiračem ostalih klasika koji su ostvarili svoju prominentnost. 


10. The Bishop's Wife (1947)


Film koji se može okarakterizirati kao simbioza "tupe" fantastike s elementima suvremene fikcije u centar zbivanja stavlja incognito anđela Dudleyja kojega tumači znameniti glumac Cary Grant. Njega priziva biskup Henry Brougham (David Niven) kojemu je primordijalna misija obnova gradnje nove katedrale za koju treba pronaći izvor prihoda. Dudley odjeven kao civil dolazi u grad da bi pokušao stanovnike usmjeriti na pravi moralni put uključujući Henryja koji je zbog svoje brige oko izgradnje katedrale potpuno zapostavio svoj odnos sa svojom ženom Juliom (Loretta Young) i kćerkom Debby (Karoly Grimes). Upravo zbog tih elemenata prigušene fantastike, film djeluje vrlo humano, a istovremeno i magično što je idealna kombinacija za nadolazeće blagdane. 


9. Mrs. Santa Claus (1996)


Angela Lansbury još je jednom dokazala zašto je miljenica malih ekrana. Igrajući pivotalnu ulogu u TV mjuziklu koji umjesto Djeda Mraza, u fokus stavlja njegovu ženu- Gospođu Mraz, Lansbury donosi potrebnu karizmu i glazbene vještine koji čine ovaj film toliko simpatičnim. Radnja se odvija u prosincu 1910. godine kada Gđa Mraz sleti u New York nakon što jedan od njenih sobova, točnije Cupid, biva ozlijeđen. Onesposobljena za povratak na Sjeverni pol, gđa Mraz stječe lokalne prijatelje i odlazi u tvornicu igračaka u kojoj vlasnik vrši eksploataciju djece koja su njegovi radnici zbog čega gđa Mraz pokušava stvari promijeniti nabolje netom prije Božića, ali i steći neka nova poznanstva za pamćenje.  


8. Prancer (1989)

Dok mnogi znaju priču o znamenitom Rudolfu i njegovom svjetlećem nosu koji je dobio više svojih filmova i crtića sa svojim likom u centru pozornosti, puno manje ljudi zna imena ostalih sobova kao što su Dasher, Cupid, Vixen i ostali, a kamoli filmove u kojima oni imaju pivotalnu ulogu. Upravo tu devijaciju radi film iz 1989. godine koji ovoga puta stavlja naglasak na još jednog soba imena Prancer. 

Također jedan film s elementima "tupe" fantastike govori o djevojci Jessici Riggs i njenom ocu Johnu koji se suočava s problemom siromaštva zbog farme koja propada i tugom koja ga prati radi preminule supruge. Teška životna priča odlazi u drugi plan jednom kada djevojka sretne soba u šumi za kojeg se ispostavi da je ranjen. S obzirom na to da božićni filmovi najčešće budu ispunjeni bojama, vedrom tematikom i dinamičnim radnjama, ugodno je za promjenu vidjeti film koji djeluje 'privatnije', suzdržanije i humanije.  


7. Shchelkunchik (1973)


Malo kome je poznata činjenica da zasluge za jedne od najljepših božićnih animiranih filmova pripadaju upravo Sovjetskoj Rusiji. "Snegovik-pochtovik", "Moroz Ivanovich", "Khrabryy zayats" tek su neki od indikatora unikatnosti ovih zaboravljenih božićnih animiranih dragulja, a jedan od onih prominentnijih jest revitalizacija baleta iz 1892. godine o drvenom vojniku koji oživi na Badnju večer. Iako kroz filmsku povijest mnogobrojne filmske interpretacije Orašara nisu doživjele pretjerano pozitivnu reakciju od strane publike i kritike, ovaj animirani kratki film iz prošlog stoljeća ostvario je možda najkonkretniju realizaciju Orašara u filmskome obliku. Raskoš boja, grandiozna animacija te minuciozni detalji uz pratnju glazbe iz baleta čine ovo najboljom filmizacijom priče o drvenoj drobilici oraha. 


6. Krampus (2015)


Da je Amerikancima strana i morbidna europska tradicija dokazuje intervju s austrijskim glumcem Christophom Waltzom iz 2014. godine u emisiji Jimmyja Fallona u kojoj Waltz objašnjava blagdan Svetog Nikole i Krampusa. Gledatelji osupnuti konceptom antropomorfiziranog bića s vražjim rogovima i papcima omotanog lancima koji djecu stavlja u vreću i odnosi od doma natjerali su Fallona da razvedri publiku tako što je na stol stavio znamenit ornament američkih domova naziva Elf on the Shelf

Stoga, hollywoodska verzija godinu dana nakon tog intervjua nimalo je otrježnjujuća činjenica. Dječak Max i njegova obitelj dočekuju svoje rođake koje nimalo ne podnose netom prije Božića, a njihovi odnosi se dodatno pomute jednom kada Maxove sestrične pronađu njegovo pismo Djedu Božićnjaku od kojega rade sprdnju. Dječak, unatoč očevim intencijama da ga umiri, drapa to isto pismo iz ljutnje i baca ga u snježnu noćnu oluju nesvjestan da će cijelu obitelj posjetiti stranac koji će poljuljati njihovo (ne)vjerovanje u nadrealno. Film je prigodan za cijeli mjesec prosinac tim više jer je idealno odmjerena mješavina horor filma s božićnim elementima. 


5. Čovjek koji je izumio Božić (2017)

Uglavnom svi znaju klasičnu priču "Christmas Carol" o Ebenezeru Scroogeu autora Charlesa Dickensa, anti-blagdanskom škrtcu kojega na Badnju večer posjeti duh njegovog prijatelja Marleyja koji mu najavi dolazak tri duha tijekom noći uz pomoć kojih Scrooge doživi katarzu i shvati prave vrijednosti života. No, mnogi i dalje ne znaju da postoji film koji služi kao uvertira u Dickensov život i njegovu ideju o pisanju ovoga klasika. Dan Stevens tumači samog autora dok Christopher Plummer glumi Scroogea. Iako možda sami film nije toliko zanimljiv kao mnogobrojne verzije "Christmas Carol", svejedno je zanimljivo vidjeti interakciju između Dickensa i njegovog lika koji je ostvario autorov meritum, ali i Dickensov put kroz stvaranje božićnog klasika koji je ostao bezvremensko djelo s važnim porukama za čovječanstvo. 


4. Jingle Jangle: A Christmas Journey (2020)


Unatoč činjenici da je ovo najmlađi film na listi sa svoje tek dvije godine starosti, a koji još uvijek može steći potrebnu pozornost, svejedno je ostao dosta zapostavljen one godine kada je izašao na platformu Netflix. Mjuzikl koji djeluje kao produkt nastao u tvornici Walta Disneyja prati izumitelja Jeronicusa Janglea (Forrest Whitaker) čiji izum lutke Diega biva interludij u probleme koji će ga dočekati jednom kada njegov pomoćnik Gustafson (Keegan-Michael Key) ukrade njegovu knjigu nacrta. Propali izumitelj 30 godina kasnije živi nesretnim životom koji će mu se promijeniti onda kada upozna djevojčicu Journey (Madalen Mills). Zabavan, dovoljno unikatan i film s vlastitom osobnošću, nažalost, nije stekao dovoljnu razglašenost tijekom godine kada je izašao, ali to nije obezvrijedilo ovaj božićni mjuzikl koji će zasigurno doživjeti popularizaciju s vremenom.


3. Polar Express (2004)


Glavni lik dječak je u plavom ogrtaču okarakteriziran kao okorjeli skeptik koji odbaci svaku nadu da Djed Božićnjak postoji. No, kasno u Badnju večer dječaka probudi trešnja sobe, a potom i vlak koji dolazi ravno ispred njegovog doma iz kojega izlazi kondukter (Tom Hanks) i uvjerava dječaka da je vlak savršen za one koji su izgubili svoju vjeru. Promptno, protagonist biva uvučen u večer za pamćenje koja bi mu mogla promijeniti perspektivu za cijeli život. 

Iz nekog neobjašnjivog razloga, ovaj animirani film iz 2004. godine baziran po slikovnici istog naziva iz 1985. godine autora Chrisa Van Allsburga, nije doživio pretjerano optimistične reakcije od strane gledatelja. Komentari poput onih da je animacija odbojna ili da ne djeluje pretjerano interesantno daleko su od istine jer "Polar Express" jedan je od animacijski najljepših filmova s kadrovima koji oduzimaju dah, dinamičnom radnjom koja nema praznog hoda, likovima koji su upečatljivi i scenama koji nas vraćaju u djetinjstvo kada smo i mi htjeli da po nas dođe prijevoz koji će nas odvesti na Sjeverni pol.


2. The Snowman (1982)


Ova kratkometražna animirana alegorijska balada donosi sve potrebne božićne elemente u narativ, ali ona je istovremeno toliko više od još jednog tipičnog božićnog projekta. Naime, The Snowman je, de facto, priča o eskapizmu, odrastanju u siromašnijem okruženju, usamljenosti, ali i o prolaznosti života u tek nešto manje od pola sata, a dodatan impresivan faktor jest da se cijela radnja odvija uz prisutnost isključivo glazbe, odnosno, bez ikakvih glasova izuzev početnog uvoda koji ovisno o verziji koju netko posjeduje, drže poznati preminuli pjevač David Bowie ili autor slikovnice po kojoj je film baziran- Raymond Briggs. Radnja čije su vrijeme i mjesto anonimni iako se pretpostavlja da se radi o ruralnom naselju u Engleskoj, prate dječaka koji jedno jutro napravi snjegovića koji iste večeri oživi. 


1. Zapravo ljubav (2003)


Diskutabilnost prominentnosti ovoga filma definitivno jest i dalje aktualna jer teško je reći da je Zapravo ljubav toliko podcijenjen, ali mnoge liste na Internetu ipak idu toj teoriji u korist jer se ovaj film rijetko kada nađe na popisu božićnih must-watch filmova u odnosu na neke druge klasike kao što su Sam u kući (1990), Elf (2003) ili Divan život (1946). No, film čiji naslov djeluje kao još jedna generična ljubavna komedija, daleko je više od toga. Predvođen hvalevrijednim britanskim ansamblom s imenima glumaca, odnosno glumica kao što su Hugh Grant, Emma Thompson, Alan Rickman, Liam Neeson, Colin Firth, Keira Knightley, Rowan Atkinson i mnogi drugi zbirka je manjih podradnji koje su sve direktno ili indirektno povezane u božićno vrijeme. Zbog toga, iako ne postoji konkretno glavna radnja što možda jest stranputica, svejedno film obećava mnogo zabave, tužnijih trenutaka, scena u kojima premijer pleše, pisac pokušava zavesti simpatiju na portugalskom ili gdje stariji rocker nastupa potpuno gol u božićnom spotu i upućuje na izvrstan film za Badnju večer. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA