LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentska lektira

10 filmova koje bi svaki student psihologije trebao pogledati

Donosimo deset zanimljiv psiholoških filmova koje ne bi trebali propustiti.

Donosimo deset zanimljiv psiholoških filmova koje ne bi trebali propustiti.

Memento (psihološki triler)

Film prati Leonarda Shelbyja, osobu koja ima gubitak pamćenja. Pokušava riješiti ubojstvo svoje žene, a način na koji se suočava sa svojim stanjem je zapisivanje svega na papir i tetovaže.

Let iznad kukavičjeg gnijezda (drama)

Ovaj klasik daje šokantnu sliku mentalnih institucija 1960-ih, kao i uvid u disfunkcionalni oblik grupne psihoterapije.

Bilježnica (drama, romantika)

Romantični film iz 2004. godine prikazuje kako se mlad, ali siromašan čovjek zaljubljuje u bogatašicu. Kroz film se može gledati kako se ljubav i veza mijenjaju preko vremena.

Paklena naranča (distopija)

Film je adaptacija istoimenog romana Anthonyja Burgessa, a bavi se delikventnom mladeži, nasiljem i pojavom kontrakulture.

Crni labud (psihološki triler)

Nina želi biti najbolja balerina i napravit će sve da se domogne glavne uloge u Labuđem jezeru. Priča prati perfekcionisticu koja pod stresom polako upada sve dublje u probleme. Uz to, prikazuje se i obiteljska dinamika, poremećaj ličnosti i zlouporaba droge.

Joker (psihološki triler, kriminalistički film)

Jedan od najpoznatijih DC negativaca 2019. godine dobio je svoju priču. Izmaltretiran i odbačen od društva, propali komičar Artur Fleck odluči se okrenuti svijetu kriminala, te s vremenom postaje slavni Joker.

Psiho (psihološki triler)

Hitchcockov film i nezaobilazni klasik iz 1960. godine ima sve, od jezive atmosfere, neizvjesnosti, horora, tajni do tame ljudskoga uma.

Platforma (horor, znanstvena fantastika)

Tko prvi njegovo, moto je ovog mračnog filma. Prikazuje što se događa kada ljudi nemaju izbora i polako gube svoj razum.

Nestajanje (triler, drama)

Film prati asocijalnog strojara kojeg muči nesanica. Naglašava pitanje što je san, a što je java.

Otok Shutter (triler, detektivski film)

Pratite Teddyja Danielsa, koji pokušava otkriti tajne mentalne institucije na izoliranom otoku. Pazite, jer nije sve onako kako se čini!

FOTO: UNSPLASH