LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Postavite si ključna pitanja

Zimski semestar nije prošao dobro? Umjesto očajavanja, razmislite o pogreškama i rasturite drugi dio akademske godine

Prije svega, najvažnije je odrediti razloge zbog kojih ste podbacili u prvom dijelu akademske godine.

Prije svega, najvažnije je odrediti razloge zbog kojih ste podbacili u prvom dijelu akademske godine.

Ispitni su rokovi završili i danas na brojnim fakultetima službeno kreće ljetni semestar. Studenti koji su ispunili većinu svojih obaveza, vjerojatno u naredni period kreću uz startnu motivaciju, imajući na umu da su pola posla za ovu godinu uspješno obavili. S druge strane, manjak motivacije, pa čak i lagana studentska depresija, može se javiti kod studenata koji su zimski semestar jednostavno zabrljali. Posebice su ugroženi brucoši koji su u proteklim mjesecima po prvi put iskusili što zapravo znači studirati te njima nepoloženi ispiti mogu biti ravni smaku svijeta.


Ako zimski semestar nije protekao kako ste planirali, to ne znači da u ljetnom ne možete rasturiti. 

Prije svega, najvažnije je odrediti razloge zbog kojih ste podbacili u prvom dijelu akademske godine. Najbolje je biti iskren sam prema sebi pa si možete postaviti pitanje - jesam li uložio dovoljno truda u proces učenja? Ako je odgovor NE, eto vam glavnog razloga vašeg akademskog neuspjeha.

Zatim, potrebno je detektirati vanjske utjecaje zbog kojih niste dovoljno pažnje i vremena posvetili odslušanim kolegijima. Je li vas u tome sprječavao studentski posao, konstanti izlasci ili pak nemate nikakvog interesa za studij koji ste upisali?

Ako je vaš odgovor na posljednji dio pitanja afirmativan, morate biti svjesni da niti jedna promjena neće dovesti do motiviranosti za učenjem nečega što vas uopće ne zanima. Jednostavno, ne postoji čarobni štapić i trebali bi razmisliti o promjeni studijskog programa.

No, ako vremena za grijanje stolice niste imali zbog nekih drugih vanjskih utjecaja, kao što je primjerice posao, morate u glavi posložiti prioritete. Tada će vjerojatno biti potrebno stisnuti džep, smanjiti izlaske i posvetiti se studentskim obavezama.

Najvažnije od svega - jedan manje uspješan semestar ne mora nužno obilježiti studiranje, ispitnih rokova je mnogo i sve se da ispraviti na vrijeme, samo je potrebno prethodno utvrditi izvor problema. 
FOTO: PIXABAY