LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

Zašto je dobro čitati u slobodno vrijeme?

Osim što proširuje naš rječnik i razvija našu maštu, čitanje knjiga ima i brojne druge prednosti koje se prvenstveno odnose na duševno zdravlje svih nas, a koje je ključno za naše fizičko zdravlje.

Osim što proširuje naš rječnik i razvija našu maštu, čitanje knjiga ima i brojne druge prednosti koje se prvenstveno odnose na duševno zdravlje svih nas, a koje je ključno za naše fizičko zdravlje.

Poslovica koja je u trenutnim pandemijskim okolnostima i više nego aktualna glasi – U zdravom tijelu zdrav duh! Higijena je tek pola zdravlja, dok druga polovica zasigurno pripada ni više ni manje negoli – čitanju. U nastavku vam donosimo nekoliko dobrobiti čitanja za naše mentalno zdravlje.

  • Čitanje razvija empatiju

Iako je ovo već davno poznata stvar, biti empatičan i voljan pomoći drugima u nevolji je sukus nas kao ljudskih bića. Da upravo čitanje razvija empatiju dokazano je u jednom od istraživanja Sveučilišta Emory iz 2013. godine skeniranjem mozga ispitanika koji su čitali i onih koji nisu čitali knjige. Osim što je naše glavno obilježje, pomaganje drugima može uvelike doprinijeti našoj osobnoj sreći, a time i zdravom načinu života.

  • Čitanje smanjuje razinu stresa

Kao idealan bijeg od često zamorne stvarnosti knjige nam pružaju kvalitetan odmor uz šalicu kave ili čaja te slušanje omiljene glazbe. Zanimljivo je da, prema istraživanju iz 2009. godine, samo 6 minuta čitanja smanjuje količinu stresa za čak 68%. Usto, čitanje knjiga doprinosi razvoju analitičkog mišljenja koje nam uvelike može pomoći pri nošenju sa zahtjevnim zadacima u svakodnevnici. Stoga pronađite vrijeme za sebe i knjigu u ruke!

  • Čitanje ublažava depresiju

Nesumnjivo je da riječi imaju nevjerojatnu moć na čovjekovu dušu. Zbog toga su nastale mnoge pjesme, napisane su mnoge priče i drame, ali i knjige za samopomoć. U jednom istraživanju u Velikoj Britaniji 76% ispitanika izjavilo je da im čitanje knjiga poboljšava kvalitetu života te im pomaže da se osjećaju dobro u svojoj koži. Zahvaljujući čitanju, engleski pisac i novinar, Matt Haig prebrodio je depresiju s 24 godine, a 15 godina kasnije sve svoje strahove, očekivanja i zadovoljstva ukoričio je u knjizi Razlozi zbog kojih vrijedi živjeti.

Mentalno zdravlje: U redu je ne biti u redu – kako i zašto potražiti pomoć?


  • Čitanje jača naše kognitivne sposobnosti

Na opće oduševljenje mnogih studenata, redovito čitanje neke dobre knjige ( ne nužno i publicističke ) može u velikoj mjeri ojačati naše kognitivne sposobnosti, a ponajprije naše pamćenje i koncentraciju. Tako je Sveučilište Rush provelo studiju kojom je dokazano da stalno održavanje mentalnih aktivnosti, kao što je čitanje, može smanjiti pad kognitivnih sposobnosti za 32%. Takav pad se događa zbog toga što čitanjem razvijamo sivu tvar u mozgu i moždane sinapse koje su zadužene za jačanje pamćenja, ali i koncentracije koja je pak zadužena za našu produktivnost. Samim time, čitanje knjiga je i savršena prevencija protiv demencije i Alzheimerove bolesti. Dakle, dragi studenti, da biste bili uspješniji u vašem studiranju, do 15 minuta čitanja omiljene knjige svakog dana sasvim je dovoljno da rasturite sve vaše ispite u roku. Ugodno čitanje!

Trinaestogodišnjak osvojio titulu „Najčitatelja” s 221 pročitanom knjigom u 2023. godini


 

FOTO: UNSPLASH