LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Koncert u Tvornici kulture

Zagrebačkoj publici ponovno će se ukazati Gang Of Four glazbena avangarda

Glazbeni velikani koji progovaraju o socijalnim i političkim bolestima društva ponovno stižu u Zagreb. Koncert benda Gang Of Four možete poslušati 10. rujna u Tvornici kulture.

Glazbeni velikani koji progovaraju o socijalnim i političkim bolestima društva ponovno stižu u Zagreb. Koncert benda Gang Of Four možete poslušati 10. rujna u Tvornici kulture.

Slavni britanski Gang Of Four, jedno od najpoznatijih imena post-punk ere, vraća se u Veliki pogon Tvornice kulture u subotu 10. rujna. Ulaznice u pretprodaji moguće je kupiti po cijeni od 100 kn, a na dan koncerta potrebno je izdvojiti 120 kn.

Gang Of Four za svoju glazbenu genezu bilježi 1979. godinu i kultni album Entertainment! kojeg mnogi svrstavaju visoko na popisu najboljih albuma punk i post-punk ere. Sličan uspjeh ostvaruju i nasljednikom Solid Gold te EP-jevima Yellow i Another Day / Another Dollar na kojem se nalazi odličan singl To Hell With Poverty. Treći Songs Of The Free iz 1982. donosi I Love A Man In A Uniform. Nakon albuma Hard 1983. grupa u sljedećih 20 godina objavljuje svega dva izdanja (Mall 1991. i Shrinkwrapped 1995.), a jači povratak označio je izlazak nanovo snimljenih pjesama na ploči Return The Gift 2005. Album Content izlazi 2011. godine, dok je još uvijek aktualan album What Happens Next iz 2015. godine

Govoreći u okvirima rađanja povezanosti s našim krajevima, godina koja je ostala upisana u povijest svakako je 1981. kada je bend nastupio na Muzičkom biennaleu u Zagrebu u sklopu Solid Gold turneje. Manifestacija je označila dotada neupamćeni prodor nove glazbe u naše krajeve, a uz četvorku, kojoj je to bio nastup pred najviše ljudi dotada, svirali su Električni orgazam, Laboratorija zvuka, Classix Nouveaux, Haustor i Šarlo akrobata. Bilo je jasno da je bend svojom ogoljenom verzijom punk-rocka, funka i duba te upečatljivim tekstovima o socijalnim i političkim bolestima društva, ostavio traga i pokrenuo pravu glazbenu revoluciju.

Tadašnji Polet piše da se radi o najboljem rock bendu koji je održao najbolji koncert u Zagrebu dotada. Impresivan, moćan i uvjerljivi nastup te magični naboj kojeg je četvorka odašiljala kroz Andyja Gilla i njegovu gitaru, karizmatičnog vokala Jona Kinga, te dvojac Hugo Burnham i Dave Allen na bunjevima i gitari, ostavili su u transu. Večer je neupitno označila početak jedne nove ere i veliki utjecaj kojeg će bend ostaviti na cijeli novi val.

Prema pisanju beogradskog Pionirovog glasnika, nastup ovog revolucionarnog benda, kojem je bio zadatak buditi sve oko sebe, prodrmao je i ujedinio cijelu jugoslavensku scenu. Moćno ukazanje Gang Of Four ostavilo je dubok trag u svim budućim događanjima u glazbi i kulturi. Smatra se da je ova glazbena avangarda četvorke kumovala raspadu grupe Šarlo akrobata, ali i utjecala na nasljednike EKV i Disciplina kičme.

Novo zagrebačko ukazanje Gang Of Four ponovili su 2008. godine u Pauku kada su opravdali status glazbenih velikana i pokazali konzistentnost u zvuku. Sedam godina kasnije posjetili su zagrebačku Tvornicu kulture i prezentirali album What Happens Next. Na tom izdanju gitarist, tekstopisac i osnivač benda Andy Gill okupio je postavu koju su uz njega činili vokal John Galoer Sterry, basist Thomas McNiece i Jonny Finnegan na bubnjevima.

FOTO: LAA