LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski život

Vrijeme leti, a ti stojiš?

Gotovo 60 dana 2024. godine je već prošlo. A ti, kako si?

Gotovo 60 dana 2024. godine je već prošlo. A ti, kako si?

Već je prošlo skoro 60 dana u ovoj godini, a kao da je jučer bio doček 2024. Već su prošli i zimski ispitni rokovi. Počela su predavanja, a uskoro će i prva runda kolokvija u drugom semestru. Studentski život prekratko traje ili prebrzo prođe. Ni ne okreneš se, diploma je tu i kreću nove životne, poslovne avanture. Ne pišemo ovo da te bacimo u očaj, nego da te potaknemo da ga proživiš punim plućima!

Za početak – okani se lijenosti i ne da mi se stanja. Nemoj životariti, živi. Nekad to znači da ćeš iz izlaska ići direktno u smjenu jer radiš i želiš da ti stanje na studentskom bankovnom računu omogući poneki gušt. Nekad to znači da ćeš par tjedana zapeti s učenjem i srediti kolokvije/ispite da imaš slobodno ljeto. A nekad da ćeš jednostavno zamijeniti ležanje i gledanje serija sjedenjem ispred paviljona i druženjem s ljudima. Vjeruj nam i pobijedi lijenost jer mi sad pomalo žalimo što nismo više toga uživali u studentskim danima, a mogli smo.

Ne boj se. Možda ti sad izgleda nerealno da odeš u neku drugu državu na Erasmus razmjenu ili na drugi kraj svijeta raditi studentski posao preko ljeta – ali, zašto ne? Pokušaj! Napravi plan i ostvari ga. Možeš položiti ispite do ljeta, možeš raditi koji dan više i uštedjeti novac na računu za početne troškove, možeš porazgovarati s nekim koga znaš, a da je to prošao. Idi.

Volontiraj. Možda misliš da je besmisleno jer ionako nemaš baš vremena, a ako i imaš vremena radit ćeš da popraviš stanje na studentskom računu. I istina je da ti volontiranje neće napuniti novčanik, ali dobit ćeš neprocjenjivo iskustvo. I ovo govorimo iz vlastitog iskustva. Kontakti, vještine, znanja, navike koje stekneš volontirajući vrijede zlata i onda kad ti diploma dođe u ruke. I ne mora volontiranje biti u struci, radi ono što voliš i idi tamo gdje te stvarno veseli biti.

Uvedi malo reda u ove dane koji prebrzo prolaze jer uz malo truda i organizacije stigneš baš sve. A teško da ćeš ikad kasnije u životu imati toliku slobodu da upravljaš s toliko vremena. Iskoristi to. Uživaj!

FOTO: PEXELS