LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski vodič za lakši život

Ultimativni popis mjesta koja nude popuste i pogodnosti za studente

Saznajte gdje sve možete ostvariti popuste i različite pogodnosti uz indeks ili iksicu.

Saznajte gdje sve možete ostvariti popuste i različite pogodnosti uz indeks ili iksicu.

Indeks i iksica služe za puno više od prikupljanja petica, odnosno prava na studentsku prehranu. Uz njih možete ostvariti popuste na prijevoz, kupiti jeftinije ulaznice za kazališnu predstavu ili kino, platiti nižu cijenu članarine u knjižnici te još mnogo više. Saznajte koja sve mjesta nude studentske popuste i različite pogodnosti za studente.

„Zlatna iskaznica“

Internetional Student Identity Card iskaznica je koju bi trebao imati svaki student jer pomoću nje ostvarujete popuste diljem svijeta, točnije u 120 zemalja. Osim što je identifikacijska, ona je i putna jer na više od četrdeset tisuća mjesta, od kojih je preko dvjesto u Hrvatskoj, ostvarujete povoljniji prijevoz, smještaj, shopping, povoljnije ulaznice za muzeje, kazališta i kina, rekreaciju, sport te sve ostalo što studentima treba.

Riječ je o jedinoj međunarodno službeno priznatoj identifikacijskoj iskaznici od strane UNESCO-a, The European Council on Culture (Europsko vijeće za kulturu) i The Andean Community of Nations te sveučilišta, akademskih institucija, studentskih organizacija, nacionalnih vlada i ministarstva obrazovanja diljem svijeta. Na stranici ISIC pogledajte koje sve popuste i pogodnosti ostvarujete u Hrvatskoj i svijetu. Sve potrebne informacije o izradi iskaznice možete pronaći na poveznici.

Zabavnije i jeftinije

Osim što su zabavna, putovanja mogu biti i jeftina jer popuste možete ostvariti u autobusima, avionima, vlakovima i taxijima. Zato se prije kupovine karte raspitajte i nazovite prijevozne kompanije kako biste saznali ostvaruju li studenti pravo na popust, o kakvom je popustu riječ te koji su vam dokumenti potrebni da ga ostvarite.

IZVOR: Tumblr

Autobus

Brojni autobusni prijevoznici nude popuste za mlade čak do pedeset posto. A jedan od njih je Autotrans gdje mlađi od 26 godina ostvaruju popust od dvadeset pet posto na jednosmjerne karte te četrdeset posto na dvosmjerne bilo da je riječ o putovanjima u školu, na fakultet ili međunarodnim linijama.

Također, uz a-iskaznicu ostvarujete dodatnih pet posto prilikom kupnje autobusne karte na linijama prijevoznika Autotrans. A popuste uz a-iskaznicu možete ostvariti i na linijama prijevoznika APP Požega i Autoprijevoz Otočac, a visina popusta ovisi o odobrenim komercijalnim povlasticama pojedinog prijevoznika.

Croatia Bus još je jedan autobusni prijevoznik koji daje studentske popuste pri kupovini karte.

Riječki Autotrolej studentima nudi mjesečne studentske karte, s time da je potrebno imati prijavljeno prebivalište ili boravište na području  gradova i općina na kojem KD Autotrolej d.o.o. Rijeka obavlja uslugu prijevoza. Kartu je moguće kupiti na svim prodajnim mjestima Autotroleja ili online.

Splitski gradski prijevoznik nudi mjesečne pokazne karte za studente. Za njezino vam je izdavanje potrebna potvrda o statusu redovnoga studenta ovjerena u referadi, vaša osobna iskaznica te jedna fotografija veličine 3x3,5 cm.

Osječki gradski prijevoznik također nudi mjesečne studentske karte, a za njezino je izdavanje potrebno ispuniti obrazac koji je dostupan na njihovim mrežnim stranicama, te ga ovjeriti u referadi. Ispunjen i ovjeren obrazac, zajedno s jednom fotografijom veličine 3x3,5 cm, potrebno je predati na jednom od prodajnih mjesta prijevoznika.

Avio prijevoz

U Croatia Airlinesu popust pri kupovini avio karti mogu ostvariti studenti, profesori te svi mlađi od 26 godina koji imaju ISIC, ITIC i Youth iskaznicu, a popust vrijedi za sve relacije unutar Europe na direktnim letovima.

Povoljnije avio karte možete ostvariti i putem agencije STA putovanja koja posjeduje licencu za prodaju avio karte s posebnim tarifama koje vrijede za studente po vrlo povoljnim cijenama. Riječ je o agenciji koja je dio najveće turističke organizacije u svijetu STA TRAVEL, odnosno vodeće kompanije za individualna putovanja s uredima u više od osamdeset zemalja diljem svijeta.

Vlak

I putovanje vlakom prilagođeno je studentskom džepu. Tako svi studenti ostvaruju popust od pedeset posto za neograničeni broj jednosmjernih i dvosmjernih putovanja u unutarnjem prometu te u svim vlakovima tijekom cijele godine Potrebno je izraditi iskaznicu K-33X, čija cijena za akademsku godinu iznosi pedeset kuna. Iskaznica se kupuje na blagajnama željezničkih kolodvora uz predočenje Indeksa ovjerenog za tekući semestar ili potvrde fakulteta o upisanom tekućem semestru.

TAXI

Kao Nextbike korisnici uz predočenje korisničke kartice, ostvarujte deset posto na vožnju  Eko Taxijem. Prilikom poziva Eko Taxi pozivnom centru na 1414, samo naglasite da ste korisnik Nextbike-a.

Izbjegnite švercanje i neugodne susrete s kontrolom

Za sve redovne studente u Zagrebu, ZET omogućuje kupnju mjesečne karte u iznosu od sto kuna. Za izradu karte potrebna je potvrda od fakulteta i ispunjen obrazac koji ćete dobiti na prodajnim mjestima ZET-a. Pravo na besplatnu godišnju ili mjesečnu kartu ZET-a imaju redoviti učenici i studenti, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu obiteljskog domaćinstva jednaki ili manji od 2000,00 kuna.

Bezbrižno i besplatno

Rekrecija je uvijek dobro došla, pa svi oni koji nemaju bicikl mogu ga iznajmiti besplatno. Nextbike nudi različite opcije za studente koje im omogućuju besplatnu vožnju biciklom. Sve što trebate je poslati sliku ili presliku x-ice na info(at)nextbike.hr i ostvariti 60 besplatnih minuta dnevno.

Ako putujete tramvajem na istu adresu pošaljite broj pokaza, mjesečni ili godišnji, ili autobusom, onda u tom slučaju pošaljite scan mjesečnog ili godišnjeg pokaza. S ove dvije opcije ostvarit ćete 60 minuta besplatne vožnje  do kraja godine  Svi studenti koji putuju vlakom mogu ostvariti 150 minuta besplatne vožnje biciklima svaki dan do kraja godine, a sve što trebate je poslati broj mjesečnog ili godišnjeg pokaza na već spomenutu adresu.

Također, studenti koji su članovi udruga eSTUDENT, AIESEC, ESN i TRANS ostvaruju dodatnih 150 minuta besplatne vožnje uz sliku ili presliku kartice udruge. Detaljnije opcije i pogodnosti možete proučiti na stranici Nextbike.

Student na gradskom biciklu, FOTO: Z. Matutinović/Studentski.hr

Filmoljupci

Uz studentsku karticu u kinima CineStar redovni studenti ostvaruju povoljnije cijene kinoulaznica, Index bonus program te Studentski meni po povoljnoj cijeni. Tako za filmove u trajanju do 120 minuta cijena ulaznica iznosi 23 kune, a za filmove trajanja 120 minuta i više cijena je 25 kuna. Za određeni dan možete kupiti dvije povoljnije kinoulaznice.

Također, studenti imaju i popust u zagrebačkom kinu Europa pa ulaznice mogu kupiti za 22 kune. Postoji i mogućnost kupnje paket ulaznica. Paket od dvadeset projekcija iznosi 250 kuna što je 12,50 kuna po projekciji, a za četrdeset cijena je 450 kuna, što je 11,50 kuna po projekciji. Paket ulaznica vrijedi za redovne programe kina Europa, i to za projekcije u Velikoj dvorani i dvorani Müller. A ne vrijedi za gostujuće programe poput festivala i premijera te posebne programe u produkciji kina Europa.

Daske koje život znače

Uz predočenje indeksa ili x-ice, ostvarujete popuste i u kazalištima. Zato iskoristite popust i jeftinije uživajte u omiljenim predstavama. Zagrebačka kazališta koja nude popuste su:

Kerempuh

U kazalištu Kerempuh ostvarujete povlaštenu cijenu od 45 kuna kupnjom kartice s osam kupona čija cijena iznosi 20 kuna. Potrebno je predočiti Indeks ili iksicu. A za grupni posjet koji uključuje skupinu od najmanje dvadeset osoba uz narudžbenicu cijena iznosi 35 kuna.

Gavella

Ako želite gledati predstave u kazalištu Gavella, morate imati njihovu karticu. Riječ je o Gavellinoj kartici plus koja je namijenjena đacima, studentima, umirovljenicima i osobama s invaliditetom. Cijena kartice iznosi 35 kuna, kao i cijena pojedine ulaznice.

Kazalište Komedija

Kazalište Komedija omogućuje studentima popust od dvadeset posto na jednu ulaznicu za sve predstave uključujući i mjuzikl Mamma Mia! uz predočenje Indeksa ili x-ice. A za grupni posjet za dvadeset i više ulaznica uz narudžbenicu ostvarujete trideset posto popusta.

Teatar Exit

TEATRU EXIT možete ostvariti popuste na ulaznice za predstave uz predočenje ovjerenog indeksa za tekući semestar ili potvrde o statusu aktivnog studiranja dobivene na Studomatu.

Knjiški moljci

Ako uvijek u slobodno vrijeme posežete za omiljenim koricama, svakako iskoristite povoljne cijene članarina u knjižnicama. Tako u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu godišnja iskaznica za redovite studente preddiplomskog i diplomskog studija, apsolvente i studente poslijediplomskog studija sveučilišta u Republici Hrvatskoj, iznosi sto kuna. Dok u Gradskoj knjižnici u Zagrebu uz predočenje osobne iskaznice i indeksa iznosi pedeset kuna.

Kako obrazovanje, koje ti treba biti na prvom mjestu, ne bi patilo, pobrinula se Školska knjiga. Naime, u svim njezinim knjižarama uz predočenje indeksa ili iksice možeš ostvariti 20 posto popusta na sva sveučilišna izdanja i 10 posto popusta na notese, kemijske, bilježnice – sve što će ti itekako trebati u narednom periodu. Kad se već nađeš u knjižari, ne zaboravi zatražiti pristupnicu Kluba Školske knjige jer ćeš uz karticu Kluba ostvariti i dodatne popuste i pogodnosti. Možeš je popuniti na poveznici gdje ćeš naći i sve ono što ćeš moći koristiti kao svoje studentske privilegije.

FOTO: Flickr

Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš

Poznavanje barem jednog stranog jezika neizostavan je dio našeg života. A studentsko doba najbolje je vrijeme za usavršavanje već znanog jezika ili učenje novog jer škole stranih jezika nude različite programe učenja jezika kao što su početnički i napredni po promotivnim cijenama za studente.

Jedna od njih je Vodnikova škola stranih jezika u kojoj redovni studeni ostvaruju deset posto uz predočenje kopije indeksa ili potvrde fakulteta. Dok Škola stranih jezika Studentskog centra najjeftiniji je izbor za učenje stranih jezika jer cijena po semestru iznosi 1050 kuna.

Posjet muzejima

Donosimo vam popis muzeja u Zagrebu s povoljnijim cijenama za studente.

Tiflološki muzej: 10 kuna

Muzej naivne umjetnosti: 15 kuna, grupe (10-25)- 10kuna

Etnografski muzej: 15 kuna, grupe (min 15)-10 kuna

Muzej prekinutih veza: 20 kuna

Muzej grada Zagreba: 20 kuna, grupe (više od 10)-po osobi 15 kuna

Muzej Torture: 25 kuna

Muzej Mimara: 30 kuna, grupe (20-40)-20 kuna

Zdrav život

Vrlo nam je dobro poznata izreka U zdravom tijelu zdrav duh, stoga izaberite neke od ponuđenih rekreacijskih aktivnosti koje nudi sportski odjel Studentskog centra u Zagrebu. Također, možete birati između tri studentska doma opremljena fitness centrima. A prijaviti se mogu svi redoviti studenti uz predočenje Indeksa ili x-ice. Radno vrijeme fitness centri je svaki radni dan od 10 do 22 sata te subotom od 12 do 22 sata.

Studentski dom Stjepan Radić

Fitness (teretana neograničeno): 100 kuna

Zumba (dva puta tjedno): 100 kuna

Aerobik (dva puta tjedno): 100 kuna

Trbušni ples (dva puta tjedno): 100 kuna

Studentski dom Cvjetno naselje

Fitness (teretana neograničeno): 125 kuna

Zumba (dva puta tjedno): 100 kuna

Aerobik (tri puta tjedno): 125 kuna

Trbušni ples (dva tjedno): 125 kuna

Trbušni ples (tri puta tjedno): 150 kuna

Studentski dom Stjepan Radić

Fitness( teretana neograničeno): 125 kuna

Zumba (tri puta tjedno): 125 kuna

Aerobik (tri puta tjedno): 125 kuna

Funkcionalni kondicijski trening (tri puta tjedno): 125 kuna

IZVOR: Flickr

Povoljan i brz pristup internetu

Svi dobro znamo koliko nam je danas važan Internet jer sve što trebamo odvija se i nalazi na Internetu. Stoga, nam je potreban brz Internet po cijeni pristupačnoj studentskom džepu. Tako kod mnogih operatera možete pronaći tarife i usluge namijenjene studentima.

Jedna od njih je usluga Vipme CARNet koja vam omogućuje surfanje u mobilnoj 4G LTE mreži bez mjesečne preplate i bez potpisivanja ugovora. Za aktivaciju je potreban elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr kao i Mobile CARNet korisničko ime i lozinku, koje zatražite na svojem fakultetu.

Zatim aktivirate podatkovne tarifne modele Vip mobilni Internet S (512 MB za 25 kuna mjesečno), M (3 GB za 79 kuna), L (10 GB za 119 kuna) ili XL (30 GB za 159 kuna). Također, postoji i Tele2CARNet usluga koja omogućuje mobilan pristup mrežnim resursima i na mjestima gdje ne postoji standardan priključak na Internet, na temelju sklapanja pretplatničkog odnosa uz ili bez obveznog trajanja ugovora.

Možete birati između tarife M koja sadrži 3 GB za 40 kuna mjesečno ili tarife L koja sadrži 10 GB za 90 kuna te dodatnih 0,20kn/ MB i 0,29kn/ SMS. Brzine su do 150 Mbit/s unutar cijele 4G mreže, a korisnicima koji se nalaze na području koje nije pokriveno 4G mrežom, osiguran je 3G signal za 97 posto stanovništva te je oko 98 posto autocesta pokriveno 3G podatkovnom uslugom.

U Hrvatskom telekomu možete izabrati tarifu Najbolja za mlade po cijeni od 129 kuna mjesečno. Sadrži neograničene pozive i SMS poruke u HT mreži, 400 minuta ili SMS poruka prema ostalim mrežama, 2 GB po brzini do 262,5 Mbit/s, plus 1 GB samo u webshopu, kroz cijelu ugovornu obvezu.

FOTO: VIKORIA UJČIĆ/STUDENTSKI.HR