LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Briga o zdravlju

U sklopu Movembera Sveučilište traži najbolji muški, ali i ženski brk!

Movember je pokret koji je nastao 2003. godine u Australiji, a koji od 2014. aktivno podržava riječko sveučilište. Ono i ove godine održava natjecanje za najbolji brk.

Movember je pokret koji je nastao 2003. godine u Australiji, a koji od 2014. aktivno podržava riječko sveučilište. Ono i ove godine održava natjecanje za najbolji brk.

Ne, Movember nije neki mainstream događaj koji nema nikakvu svrhu – njime se, baš naprotiv, želi skrenuti pažnja na važnost brige o vlastitom zdravlju i pravovremenom odrađivanju pregleda. Ako slučajno netko još ne zna, tijekom Movembera, odnosno tijekom studenog, muškarci puštaju brade i brkove kako bi ukazali na bolesti koje prate prvenstveno mušku populaciju kao što su karcinomi prostate i testisa, duševne bolesti, ali i brojne druge o kojima se ne govori. 

Važnost Movembera još je 2014. godine prepoznalo Sveučilište u Rijeci koje i ove godine održava natjecanje Najbolji brk Sveučilišta. Kako bi privuklo što veći broj studenata, od prošle godine daje i curama mogućnost sudjelovanja u natjecanju uz lažne brkove. Možete sudjelovati tako da pošaljete fotografiju na Facebook stranicu Movember na Sveučilištu u Rijeci. Zatim će se odabrati 12 najboljih brkova za kalendar u svrhu promicanja cijele priče i podizanja svijesti te učvršćivanja stavova o ranije navedenom. 
– Osim natjecanja za najbolji brk, ove će se godine održati i natjecanje za najkreativniju fotografiju na temu Tipično muški gdje će cilj biti potvrditi ili opovrgnuti određeni stereotip vezan uz pripadnike muškog spola. Ukoliko pak želite obraniti titulu jačeg spola, to ćete moći učiniti u online-natjecanju u sklekovima. – stoji u objavi Sveučilišta.
Tim se aktivnostima želi ukazati na važnost stjecanja navika koje jednom mogu dovesti do sprječavanja raznih zloćudnih bolesti. Cilj je cijelog pokreta slobodno pričanje o zdravlju i problemima te pravovremeno obraćanje stručnjacima. Više informacija možete pronaći na poveznici.

Brkovi su zapravo samo simbol izražavanja podrške onima koji boluju od zloćudnih, odnosno raznoraznih bolesti te pokazivanje solidarnosti. Inače, korijeni Movembera sežu još u 2003. godinu kada je nekolicina prijatelja na pivu u Melbourneu počela puštati brkove mjesec dana uz traženje donacija od bližnjih, a cilj je svega bio da muškarci žive sretnije, zdravije, duže, prvenstveno ulaganjem u ono potencijalno opasno i kritično: rak prostate, rak testisa, mentalno zdravlje i prevenciju samoubojstava. Sada je u više od 20 zemalja diljem svijeta više od 5 milijuna podržavatelja toga pokreta i više od 1200 projekata usmjerenih prema zdravlju muškaraca.
FOTO: PIXABAY