LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BESPLATNI HIGIJENSKI ULOŠCI

U prvom mjesecu zasjedanja, najmlađi varaždinski gradski vijećnik osigurao besplatne uloške učenicama

Prvi, a već veliki koraci najmlađeg varaždinskog gradskog vijećnika. Nakon samo nešto više od mjesec dana zastupanja u gradskog vijeću grada Varaždina, najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki založio se za veliki korak naprijed u suzbijanju bitnog, ali nedovoljno popraćenog problema – mensturalnog siromaštva. 

Prvi, a već veliki koraci najmlađeg varaždinskog gradskog vijećnika. Nakon samo nešto više od mjesec dana zastupanja u gradskog vijeću grada Varaždina, najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki založio se za veliki korak naprijed u suzbijanju bitnog, ali nedovoljno popraćenog problema – mensturalnog siromaštva. 

Lovro Lukavečki, SDP-ov gradski vijećnik u Varaždinu, založio se za financiranje higijenskih uložaka za socijalno ugrožene učenice u osnovnim školama na području Grada Varaždina. Predložio je amandman na rebalans proračuna o osiguravanju 40 tisuća kuna za kupovinu higijenskih potrepština koje uključuju menstrualne uloške, a podržali su ga i ostali iz Vijeća te prihvatili njegov amandman. 

Istraživanje pokazalo

Nedavno provedeno istraživanje riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, pokazalo je da je čak trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na ulošcima. Također, rezultati istraživanja dokazuju da gotovo 9% žena ne mijenja svoj uložak ili tampon duže od 6 do 8 sati, dok gotovo 5% njih posuđuje ove higijenske potrepštine od svojih prijateljica. Razlog svega ovoga jest menstrualno siromaštvo, odnosno nemogućnost održavanja odgovarajuće menstrualne higijene zbog nedostatnih osobnih financijskih sredstava za tu vrstu higijenskih potrepština.


Hrvatice kupuju treće najskuplje uloške u svijetu

Europsko vijeće, prema Direktivi 2006/112/EZ, potaknulo je države članice Europske unije na snižavanje PDV-a higijenskim potrepštinama, pa tako i menstrualnim ulošcima i tamponima. No, ovaj slučaj još nije zaživio u Hrvatskoj. Tomu suprotno – Hrvatska je treća zemlja na svijetu prema najvećem PDV-u, što ujedno podrazumijeva da žene u Hrvatskoj plaćaju gotovo najskuplje neophodne higijenske potrepštine. 


Varaždin kao poticaj ostalima

Čelnici prvog grada koji će svojim osnovnoškolkama financirati svakodnevne higijenske potrepštine, a na čelu s inicijatorom Lovrom Lukavečkim i gradonačelnikom Nevenom Bosiljem nadaju se kako će njihova inicijativa biti samo poticaj drugima diljem zemlje da pokrenu iste stvari. 

– Osobno mi je žao da ovakve odluke uopće moramo donositi, ali nažalost siromaštvo je prisutno, a higijena je temeljno ljudsko pravo i drago mi je što je ovaj amandman predložio naš najmlađi vijećnik Lovro Lukavečki te se nadam kako će i druge sredine prihvatiti ovu inicijativu i omogućiti djevojčicama i djevojkama slabijih financijskih mogućnosti ove osnovne higijenske potrepštine. – istaknuo je gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj.


FOTO: Lovro Lukavečki / privatna arhiva

Lovro je u razgovoru sa Studentskim.hr, netom nakon što je izabran u Gradsko vijeće, objasnio da se u svom mandatu želi, između ostalog, baviti poboljšanjem uvjeta obrazovanja. Sada nam, suočen i upoznat s problematikom i važnošću menstrualnog siromaštva, objašnjava i zašto je njegov prvi potez bio upravo ovaj.

– Rezultati nedavnog istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji pokazuju da si jedan dio žena me može priuštiti menstrualne potrepštine potaknuli su me da predložim takav amandman. Menstrualne potrepštine ne smiju biti luksuz, učenice ne smiju biti žrtve menstrualnog siromaštva i zbog propuštati nastavu. Vjerujem da Varaždin može biti odličan primjer koji će slijediti i druge sredine u Hrvatskoj. – objasnio nam je Lukavečki, inicijator i predlagatelj amandmana.

FOTO: PEXELS