„U našem sustavu su bolji češći ispitni rokovi i trebamo biti zahvalni na tome!“
Iako je lokacija izabrana sasvim slučajno, kao i odluka o prijavi na Erasmus, iz intervjua ćemo zaključiti kako je to doista bila super odluka. Anita semestar provodi na Faculdade de Letras, a detalje provjerite u odgovorima.
Iako je lokacija izabrana sasvim slučajno, kao i odluka o prijavi na Erasmus, iz intervjua ćemo zaključiti kako je to doista bila super odluka. Anita semestar provodi na Faculdade de Letras, a detalje provjerite u odgovorima.
Anita Kovačević studentica je druge godine diplomskog studija Odjela za kulturologiju u Osijeku, a trenutno je na Erasmus razmjeni u drugom najvećem portugalskom gradu, Portu. Iako je lokacija izabrana sasvim slučajno, kao i odluka za prijavu na Erasmus, iz intervjua ćemo zaključiti kako je to doista bila super odluka. Anita semestar provodi na Faculdade de Letras, a detalje provjerite u odgovorima.
Kako je tekao proces prijave – je li tu bilo nekog straha od nepoznatog i koliko je sve to otprilike trajalo?
Budući da sam odlučila dva dana prije krajnjeg roka, bilo je poprilično stresno. Sve što sam trebala napraviti moralo je biti gotovo sljedeći dan, tako da sam to odradila uz pomoć prijateljica koje su već bile na Erasmusu.
Koji su bili prvi dojmovi pri dolasku u novu sredinu, koliko ti je trebalo da se snađeš i tko ti je najviše pomogao u tom dijelu?
Mogu reći da je nama bilo vrlo jednostavno jer je prijateljica s faksa bila u to vrijeme također u Portu na Erasmusu i ona nam je pokazala sve što nam treba i upoznala nas sa svojim prijateljima. Što se prvog dojma tiče, svaki korak po ovom gradu nas je sve više preuzimao sebi.
Koliko ti je trebalo da nađeš ekipu, jesu li ljudi pristupačniji prema strancima?
Odmah smo u startu imali ekipu, kao uz neki vip pass upali smo kod prijateljice u ekipu i svi su nas primili kao da smo oduvijek ovdje. Ljudi su stvarno predivni i nismo imale nikakvih problema s upoznavanjem novih ljudi ovdje.
Kako te ovo iskustvo obogatilo – što si novoga naučila?
Obogatilo me toliko da želim ostati ovdje! Nadam se da se svi Erasmus studenti osjećaju tako nakon ovakvog iskustva. Portugalci su vrlo opušteni i jaaaaaako spori ljudi. Imaju vremena za sve i svuda stignu, jedna ne tako lijepa odlika, ali ako si student onda ti odgovara da znaš da ćeš svugdje stići na vrijeme, iako kasniš. Svi su pristupačni i komunikativni, iako ne znaju baš dobro engleski.
Što će ti najviše nedostajati kada odeš?
Sve će mi nedostajati. Apsolutno sve. Počevši od ovog grada koji je toliko poseban i drugačiji od svega što sam vidjela dosad, slastica koje je jednostavno nemoguće sve isprobati, svih ovih ljudi koji su učinili svaki dan novom uspomenom i zbog kojih ćemo se sigurno vratiti ovdje, a nedostajat će mi čak i kiša koja je sastavni dio skoro svakog dana.
Prema svom iskustvu i mišljenju, možeš li nam reći što bi Republika Hrvatska trebala promijeniti u obrazovnom sustavu, a što je bolje od zemlje u kojoj si sada?
Svaki sustav ima svoje mane, kako i naš, tako i ovaj, ali nisam uočila nikakve veće razlike. Jedino što je u našem sustavu bolje su češći ispitni rokovi i mislim da svi trebamo biti zahvalni na tome!
Jesi iskoristila vrijeme i za obilazak zemlje izvan Porta? Što te se najviše dojmilo?
Posjetili smo neke druge gradove, ali Porto nam je idalje sigurno broj jedan. U Lisabonu smo bili najduže izvan Porta, grad nas je oduševio, predivan je, šaren, živ, ali jednostavno nema tu dušu koju ima Porto i uz to je jednostavno ogroman, dok je Porto taman! Sve što smo vidjeli nam je zapravo pokazalo kako nam Porto najviše odgovara.
Preporuke studentima - što raditi, gdje biti, što obavezno probati u tom gradu? ''Must'' svega?
Mislim da je ova lista poduža. Od hrane se mora probati Francesihna, bilo koje jelo s bakalarom, njihova najpoznatija slastica Pastel de Nata i jedna od meni najdražih Rabanada. Raditi se može stvarno svašta, svaki dan možete protegnuti mišiće penjanjem i spuštanjem ulicama grada, recimo do Aliadosa, gdje možete naći hrpu klubova za svačiji ukus ili do Cedofeite, gdje ćete naći birc imenom "77", s pivom za 50 centi i svježom hranom, tako da ćete sigurno ispraznit džep malo više od planiranog - ali isplati se.