LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Revija hrvatskog kratkometražnog filma

Treći listopadski vikend u znaku Filmske RUNDE; ulaz je besplatan

Ovog petka i subote u sklopu Filmske RUNDE moguće je pogledati vrlo bogat program hrvatskog kratkometražnog filma. Ulaz je na sve projekcije besplatan.

Ovog petka i subote u sklopu Filmske RUNDE moguće je pogledati vrlo bogat program hrvatskog kratkometražnog filma. Ulaz je na sve projekcije besplatan.

5. Filmska RUNDA – Revija hrvatskog kratkometražnog filma – u ambijentu osječkog kina Urania i čitav niz zanimljivih kratkiša afirmiranih i (još) neafirmiranih filmaša savršena su kombinacija za ovaj treći listopadski vikend. Program počinje u petak, 16. listopada 2020, u 18 sati s glumcima koji su u ulozi redatelja, odnosno programom Glumci režiraju. Svoju će osječku premijeru imati filmovi Janje redateljice Nine Violić, Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva, Tek tako redateljice Sanje Milardović i Na vodi redatelja Filipa Lozića.

U 20 sati u kino Urania stižu, nakon brojnih europskih i svjetskih festivala, profesionalni filmovi u sklopu Festivalske RUNDE.

– Ove godine u sklopu Festivalske RUNDE predstavit ćemo film Njemački inat, osječke redateljice Silve Ćapin, miksove dokumentarno-animirane i eksperimentalne, poput višestruko nagrađivanih Porvernir i Mačka je uvijek ženska, razigranu estonsko-hrvatsku koprodukciju Demonstracija briljantnosti u 4 čina te nagrađivani debitantski igrani film Druker, redatelja Rina Barbira, kojega do sada znamo po nizu odličnih spotova za Vojka V. – istaknula je Dalija Dozet iz direkcije revije.


Vezano: RUNDA pitanja za studenticu koja predstavlja svoj eksperimentalni film Dnevnik


Osijek je 16. i 17. listopada fokusiran na Filmsku RUNDU, a Filmska RUNDA na kratkometražne filmove i glumu koja je fokus profesija. Uz Croatian.film kao partnera, sjajnog predselektora Maria Kozinu te vrhunski žiri u sastavu Arete Ćurković, Mije Anočić-Valentić, Domagoja Mrkonjića, kojemu se pridružio i glas publike, odabrano je 6 filmova. Koji su to točno filmovi, posjetitelji će otkriti u subotu u 18 sati.


Iz fokusa nisu izašli ni vrijedni studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, a osim njih, Studentska RUNDA ove godine prikazat će i premijere studenata osječke Akademije za umjetnost i kuturu i autorske filmove nastale filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb, i to u subotu u 20 sati. Riječ je o ostvarenjima: Grow up to be a little tree Noemi Ribić, Bez lica Davida Lušičića, Groblje slonova Filipa Mojzeša, Dnevnik redateljice Marije Josipović, Jabuka, tri dvopeka, jogurt Anite Čeko i Južno voće Josipa Lukića.


Aktivnost programa provodi se uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade Kultura nova te grada Osijeka. Ulaz je besplatan za posjetitelje, uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

FOTO: UNSPLASH