LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kratki pregled

Top mjesta u Dubrovniku iz studentske perspektive

Donosimo vam iz studentske perspektive kratak pregled mjesta za izlazak, kulturnih znamenitosti, mjesta za opuštanje kao i slatkih kutaka koje ne smijete zaobići u Dubrovniku. Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko pogodnosti kao studenti imate. 

Donosimo vam iz studentske perspektive kratak pregled mjesta za izlazak, kulturnih znamenitosti, mjesta za opuštanje kao i slatkih kutaka koje ne smijete zaobići u Dubrovniku. Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko pogodnosti kao studenti imate. 

Dubrovnik, iako tradicionalno smatran isključivo turističkim gradom koji je u sezoni prepun posjetitelja, sve više postaje studentski grad. Svake godine sve veći broj studenata dane provodi baš u ovom gradu. Zahvaljujući ponudi studentskih ili low budget izleta, moguće ga je posjetiti i po pristupačnim cijenama.

Nije loše čuti koja se mjesta ne smiju propustiti – iz studentske perspektive. Donosimo vam kratak pregled mjesta za izlazak, kulturnih znamenitosti, mjesta za opuštanje kao i slatkih kutaka koje ne smijete zaobići! Vjerojatno ćete se iznenaditi koliko pogodnosti kao studenti imate. 

Ulica Iva Vojnovića nalazi se kraj studentskog restorana, a rezervirana je za niz kafića u kojima studenti vole provoditi popodneva, ali i večeri s obzirom na glazbu i tematske zabave koje se organiziraju. Trebate samo istražiti gdje vam se najviše sviđa. Ulice u starom dijelu grada također imaju puno kafića u koje se tradicionalno ide prije izlaska. Ljeti ih je otvoreno puno više, ali i u drugim godišnjim dobima ćete se moći zabaviti. Šetnica Uvala Lapad također ima niz kafića. Neki od njih su: Whats'up, Street, La Bodega, Exit, Buzz, Belfast, Culto.

Kino dubrovačkih kinematografa nalazi se u srcu Grada – na Stradunu. Na ulazu s jedne strane je dvorana Visia, a kraj zvonika Sloboda. Ljeti su tu i dva dodatna mjesta – otvorene pozornice Jadran i Slavica. Dobra vijest za sve dubrovačke studente – uz iksicu možete besplatno pogledati koji god film želite, a na repertoaru su svi oni kao u komercijalnim kinima. 

I dubrovačko kazalište Marina Držića u povijesnom je dijelu grada, a i ovdje studenti uz iksicu imaju pravo na besplatne karte. Ljubitelji kulture će uživati! 

Zidine koje opasuju Grad najpoznatiji su simbol Dubrovnika, prikazan na gotovo svim razglednicama. Predstavljale su jak obrambeni sustav u prošlosti, a njihova gradnja bila je najintenzivnija u 15. i 16. stoljeću, iako se s njom započelo već u 8. stoljeću. Idealno ih je posjetiti u jesenskim ili proljetnim danima, ali otvorene su za posjetitelje tijekom cijele godine Dobra je vijest da svi studenti uz iksicu imaju popust, pa ćete za dobru pješačku turu (računajte oko 2 sata) izdvojiti 50 kuna. 

Ulaznica koju platite uključuje posjet tvrđavi Lovrjenac, koja se nalazi na Pilama. Posjetite ju u popodnevnim satima, a potom se spustite u obližnji park i uživajte u pogledu. To je jedno od omiljenih mjesta dubrovačkih srednjoškolaca i studenata prije večernjih izlazaka! 

Za više kulturno-povijesnog doživljaja Knežev dvor idealno je mjesto – možete se prošetati sobama u kojima su dubrovački knezovi provodili po mjesec dana svojeg vladanja, koliko im je trajao „mandat''. Za to vrijeme nisu smjeli izlaziti iz tih odaja. Postoje povoljnije kartice koje uključuju posjet svim gradskim muzejima, a kao studenti imate popust, pa možete razmisliti i o toj opciji. 

Obilazak stare jezgre Grada možete završiti na najslađem mjestu u gradu – slastičarnici Dolce Vita. Po mnogima je to omiljeno mjesto i domaćih ljudi i turista, a najpoznatija su slastica palačinke (pogotovo one s vanilijom i višnjom). Cijene su pristupačne, za porciju ćete izdvojiti 20-ak kuna. 

Pizzeria Tabasco na glasu je da ima najbolje pizze, a nalazi se odmah kraj žičare, poviše zidina.

Za kraj navodimo imena nekih dubrovačkih udruga mladih ili info-centara, od kojih svi imaju svoje stranice na društvenim mrežama, a organiziraju niz aktivnosti. Provjerite što vam se najviše sviđa i svakako se uključite – znate da možete steći samo nešto dobro i novo – prijatelje, iskustva, ideje. To su: Udruga mladih sveti Mihajlo, Udruga mladih Orlando, Info centar za mlade – INFORMADUR, Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika.

FOTO: UNIDU