LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iz akademskog života

Tipovi profesora koje ima svaki fakultet

Na fakultetima ima različitih profesora i profesorica, svaki se po nečemu ističe. Ipak, može se izdvojiti 8 tipova koji su prisutni na svakom fakultetu.

Na fakultetima ima različitih profesora i profesorica, svaki se po nečemu ističe. Ipak, može se izdvojiti 8 tipova koji su prisutni na svakom fakultetu.

Sto ljudi, sto čudi – sto profesora, sto čuda. Na svakom fakultetu postoje različiti tipovi profesora i profesorica, pa su i njihova predavanja raznolika, što studentima daje dozu zanimljivosti u svakodnevnoj rutini. Neki profesori oštro su kritizirani na studentskoj kavi poslije predavanja, a neki, naprotiv, dobivaju sve pohvale i oduševljenja. No upravo ta različitost profesora zaslađuje studiranje. Ovo je 8 tipova profesora koje ima svaki faks.

Onaj koji uvijek kasni

Žurite na tramvaj ili bus, neki čak i potrče da ne bi zakasnili na predavanje – i onda on kasni. Prvi ushit veselja kad shvatite da niste zakasnili ubrzo se pretvori u buru razočaranja i ljutnje jer profesora nema ni nakon 5 ni 10 uobičajenih minuta kašnjenja. I profesori su ljudi, pa isprva nalazite razumijevanja za njih kad zakasne, no tijekom godine shvatite da kasne baš svaki put. Međutim, obično je takvo pravilo da kad vi produžite spavanje, odete na kasniji tramvaj ili popijete kavu jer svejedno profesor kasni, taj put on dođe na vrijeme!

Onaj čija su predavanja vjeroispovijesti

Postoje i takvi profesori koji se neće uhvatiti srži predmeta na svojim predavanjima, već govore o svojoj djeci, suprugu, kućnim ljubimcima. Ponekad se vraćaju na gradivo, no takvo što ne potraje dugo. Neka asocijacija na sebe dovoljna je da se vjeroispovijesti nastave. Studentima to ponekad dođe kao olakšanje, no nakon nekog vremena, posebice kad se priče počinju ponavljati, zažale što su uopće došli na predavanje.

Onaj kojemu se ne da

Obično su profesori koji nemaju volje održati predavanje stari profesori koji čekaju mirovinu. Takvi su obično studentima najdraži. Evidentiran ti je dolazak, predavanje traje pola sata, a profesor ni ne očekuje mnogo na ispitu. Takvi profesori doći će na predavanje i izgledat će ozbiljnim u namjeri obrade gradiva. No već nakon pola sata njegova euforija naglo će opadati, a najkasnije nakon 45 minuta profesor će naći opravdanje u bolu grla i prekinuti predavanje, što će studenti objeručke prihvatiti. Ako postoji situacija kad studenti nalaze razumijevanje za profesora, onda je to zasigurno u ovoj situaciji.

Strah i trepet

Na svakom faksu i u svakoj generaciji kruže priče o barem jednom profesoru koji izaziva mučninu kod studenata. Izrazito strog, ne pušta na ispitu bez stopostotnog znanja, a studenti ga se skanjivaju i na ulici. Ponekad mu šalju i ispriku na mail ako ga nisu pozdravili u gradu. Bolje je ne zamjeriti se takvom profesoru.

FOTO: Facebook

Onaj koji nikad ne popisuje

Na njegovom je predavanju obično desetak studenata. Je li popisivao studenti prestaju pitati svoje kolege nakon nekog vremena jer su odgovori uvijek niječni. Neki se studenti nikad ni ne pojave na njegovom predavanju, stoga kad se piše kolokvij, učionica ispadne premala za sve studente. Da nije kolokvija i završnog ispita, neki studenti ne bi ni znali kako taj profesor izgleda.

Modno osviješteni

Obično su profesorice te koje plijene pažnju studenata zahvaljujući svojim inovativnim modnim kreacijama. No nije isključivo da i poneki profesor bude modni mačak. Na njihovim predavanjima studentima ne može biti dosadno jer ako popusti zainteresiranost za gradivo, pozornost premjeste na profesorovu modnu kreaciju.

FOTO: Facebook

Zgodni profesor

Na njegovom su predavanju uvijek sva mjesta popunjena, pozornost studentica uvijek je na vrhuncu, no ne i koncentracija. O njemu se itekako priča na kavi ili u menzi, raspituje o njegovom životu, posebice ljubavnom statusu, a i predmet se zavoli upravo zbog zgodnog predavača.

Normalan profesor

Osim svih ovih tipova uobičajeno je da svaki faks ima i normalnog profesora: onog koji dolazi na faks redovito i na vrijeme, održava predavanje u propisanom vremenu, na ispitu ako znaš, prolaziš – dakle, sve je kod njega po pravilu. Ovakav bi se tip profesora morao nalaziti na prvom mjestu, no poznato je da studenti prije uočavaju lude tipove nego one normalne.

FOTO: FACEBOOK