LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Odlazak na fakultet

Tipični strahovi svakog brucoša

Svaka osoba nađe se u strahu kada kreće u nove izazove, a odlazak na fakultet upravo je jedan od takvih. Ne brinite jer znamo kako ublažiti tipične strahove s kojima će se susresti svi brucoši prije početka studentske godine.

Svaka osoba nađe se u strahu kada kreće u nove izazove, a odlazak na fakultet upravo je jedan od takvih. Ne brinite jer znamo kako ublažiti tipične strahove s kojima će se susresti svi brucoši prije početka studentske godine.

Mnogi će se sigurno složiti kako je ljeto prije prve godine fakulteta najljepše i najmirnije ljeto. Nakon upisa nemamo više briga ni oko srednje škole, a još niti oko fakulteta. Još jedan veliki plus je taj što se praznici napokon produžuju za mjesec dana pa možemo samo zadovoljno stavljati sol na ranu onim klincima što u rujnu moraju u školske klupe, dok mi još uživamo na nekoj plaži.

Ipak, posljednji tjedni prije početka fakulteta mogu biti prilično stresni za buduće studente koji se boje odlaska u nepoznato, posebno ako idu studirati u drugi grad daleko od svoje obitelji. Ako ste se prepoznali u ovoj priči, ne brinite se jer sasvim je normalno malo paničariti prije fakulteta. Mi vam stoga donosimo nekoliko najvećih strahova s kojima se budući studenti mogu susresti i savjete kako ih ublažiti.

Neću se slagati s cimerima

Prvo što brine mnoge studente koji odlaze studirati u drugi grad je kako će se slagati sa svojim cimerima. Takav strah je razumljiv jer nakon obiteljske atmosfere koju ste imali kod svoje kuće, nije se lagano naviknuti na potpuno druge osobe s kojima morate provoditi mnogo vremena. Mnogi se također odlučuju na traženje cimera preko oglasa ili interneta zbog čega se može dogoditi da do početka studentske godine ne upoznaju osobu s kojom će živjeti. Savjetujemo vam da se nađete s tom osobom preko ljeta, otiđete na kavu i dobro porazgovarate kako ne bi bilo neugodnih situacija prilikom useljenja. 

Ako vam se ipak dogodi da to nije osoba po vašem ukusu i da vam se neke stvari kod nje ili njega ne sviđaju, predlažemo vam da pokušate to riješiti odmah razgovorom, a ne da čekate neke velike sukobe. Vi s tom osobom ne morate biti najbolji prijatelji i neka vam to ne stvara pritisak, ali pokušajte imati normalne cimerske odnose.

FOTO: Imgur

Neću naći nove prijatelje

Najbolji frendovi ne idu na isti fakultet kao i vi? Nema problema. Svatko se od nas našao u situaciji da mu se skupina prijatelja razišla nakon srednje škole, ali to ne znači da ne smijete naći novu ekipu. Na fakultetu ćete upoznati mnogo novih i drugačijih ljudi, kao i u studentskom domu ili u zgradi gdje živite ako dolazite u novi grad. Sjetite se da su i ostali brucoši u istoj situaciji kao i vi pa se nemojte sramiti prići nekome i započeti razgovor. Prve dane ćete sigurno biti sramežljivi i povučeni, ali već nakon nekoliko dana družit ćete se i izvan fakulteta.

FOTO: Imgur

Neću moći savladati ritam učenja

Normalno je imati strah da će vam gradivo na fakultetu biti preteško, ali gledajte to na ovaj način: prije odlaska u srednju školu sigurno vas je ista stvar mučila, i jeste li uspjeli sve savladati? Naravno da će početak biti teži i da će neki predmeti zahtjevati od vas više učenja i koncentracije, ali sve je moguće savladati. Ako budete imali problema s pojedinim predmetom, svakako otiđite profesoru na konzultacije gdje vam on može i objasniti nešto što ste na predavanjima možda propustili. Svakako još jedan plus u odnosu na srednju školu.

FOTO: Imgur

Što ako sam upisao/la pogrešan fakultet?

Početkom studentske godine mnogi brucoši počinju sumnjati u odabir fakulteta. Javlja se nostalgija za obitelji i svojim domom te se događa da to sve poremeti koncentraciju. Kada vam se dogode takve misli, pokušajte se sjetiti svih razloga zbog čega ste odabrali baš taj fakultet. Nemojte uočavati samo negativno i ne sudite ono što ste doživjeli u prvih mjesec dana. Možda će baš drugi dio godine biti bolji, ali ako nakon godinu dana vidite da to nije za vas onda razmislite o drugim mogućnostima. Nije sramota prebaciti se na drugi fakultet i krenuti ispočetka ako se vaš prvi izbor stvarno nije pokazao kao nešto za vas.

FOTO. Facebook

I za kraj, uživajte u prvoj godini fakulteta jer koliko god se neke stvari činile strašnima, ovo je vaš novi početak i ulazak u život onih „malo starijih“. 

FOTO: TUMBLR