LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Život nakon školovanja

Sve s čime ćeš se boriti prvu godinu nakon završetka studija

Godina nakon završetka studija jedan je od najvećih izazova s kojima se moramo nositi. Pronalazak posla, veće odgovornosti i život u novome gradu samo su neki od problema koji muče većinu ljudi.

Godina nakon završetka studija jedan je od najvećih izazova s kojima se moramo nositi. Pronalazak posla, veće odgovornosti i život u novome gradu samo su neki od problema koji muče većinu ljudi.

Tijekom studiranja stvarni svijet nam se ne čini toliko strašan, dok ne dođu obaveze koje nas spuste na zemlju. Period nakon završetka studija mnogima je najteži dio sazrijevanja jer se od nas očekuju nove dužnosti i odgovornosti. Prvo kreće traženje posla koje mnogima u našoj državi može biti veliki stres, zatim prilagođavanje na njega i financijske obaveze koje su nas odjednom snašle. Mnogi se studenti upravo takvih stvari i plaše kada razmišljaju o budućnosti, ali dobro je što kroz to ne moraju prolaziti sami. Navodimo vam neke od najvećih problema s kojima ćete se vjerojatno nositi u godini nakon završetka svojega školovanja, kao pripremu ili jednostavno utjehu da niste jedini koji to proživljavaju.

FOTO: Pixabay

Prilagodba novoj okolini

Onima koji se nakon studija odluče preseliti u drugi grad ili jednostavno vratiti u svoje rodno mjesto jedan od problema bit će prilagodba novoj okolini. Može se pojaviti uobičajena nervoza oko novoga života u nepoznatome gradu, ali već za nekoliko tjedana sigurno ćete se naučiti na sve novitete te razgledati grad do detalja kako biste znali gdje popiti najbolju kavu ili pojesti najfiniji ručak. Osobama koje se vraćaju u svoj rodni grad takva prilagodba neće biti potrebna, ali će se vjerojatno i oni osjećati kao turisti u mjestu u kojem nisu provodili mnogo vremena punih pet godina. Mnogo se toga može promijeniti zbog čega je potrebno stvoriti novu naviku na novo mjesto prebivališta.

Kako bi vam bilo lakše u novoj okolini, pokušajte naći stvari koje će vam stvarati osjećaj ugode, kao što je najdraži kafić ili hobi kojime ćete si popuniti slobodno vrijeme i naći novo društvo. Novim prijateljstvima i komfornim mjestima nakon nekoga vremena stvorit ćete si osjećaj doma. Oni koji se vraćaju u roditeljski dom mogu promijeniti interijer svoje spavaće sobe koja će ih onda prikazivati na drugačiji, odrasliji način.

Stvaranje novih prijateljstava

Tijekom studiranja nije toliki problem naći nove prijatelje s obzirom na to da smo većinu vremena okruženi svojom generacijom. Ipak, to nije slučaj i nakon završetka studija kada se nalazimo u novome gradu i na novome poslu gdje su nam suradnici uglavnom stariji od nas.

Pomoći vam može pronalazak prijatelja koji su s vama završili srednju školu ili fakultet, a nalaze se u istome gradu kao vi. Možete i proširiti svoje društvo tako što ćete se družiti s njihovim prijateljima, a već navedeni pronalazak hobija također je od velike koristi kada je u pitanju želja za novim prijateljstvima. Pokušajte izaći iz svoje poznate zone i otiđite na kavu s nekime s kime ste do sada samo bili poznanici.

Postavljanje novih ciljeva u karijeri

Veliki je problem većini ljudi nakon završetka studija pronalazak posla, a i kada ga pronađu često to nije onaj savršeni posao kojega su zamišljali. Normalno je da tijekom godina težite sve većim ciljevima te je pozitivno da radite na ostvarivanju svih svojih ciljeva u karijeri. Ne postoji točno određen način kako biste trebali voditi svoju karijeru te je bitno da ne osjećate pritisak što možda u jednome trenutku nemate ciljeva ili jednostavno ne znate u kojem smjeru bi nastavili graditi svoje iskustvo.

Najbolje je da budućnost sagledavate u manjim razmjerima, kao što je mjesec po mjesec, kako biste ispunili manje ciljeve koji će vam onda pomoći ostvariti one veće. Korisno je vizualno prikazati svoje ciljeve na nekoj ploči ili zidu kako biste se svakodnevno podsjećali da je sve što ste zamislili ostvarivo.

FOTO: Flickr

Sumnja i propitivanje

U isto vrijeme dok razmišljate o svojim ciljevima, moguće je da će doći do propitivanja odluka koje ste do tada napravili, kao što je zanimanje koje ste odabrali ili posao s kojim ste krenuli. Zbog takvih misli može se razviti i veća anksioznost jer vam se počinje činiti da ne upravljate svojim životom onako kako biste htjeli.

Morate se pomiriti s time da svoju prošlost ne možete promijeniti, već se onda radije fokusirajte na stvaranje što bolje budućnosti. Koliki god klišej to bio, vaš studij bio je najbolji odabir za vas te radom na sebi možete postići sve što ste si zacrtali, samo morate biti uporni u ostvarenju svojih ciljeva.

Ljubavne veze

Ljubavne veze čest su problem i kod osoba nakon završetka studija iako većina nas misli da će do tada već biti s onim savršenim ili savršenom te o tome neće morati ni razmišljati. Istina je takva da je velik broj onih koji i nakon studija još nisu pronašli svoju srodnu dušu, ali i onih koji su u vezama te sada počinju razmišljati je li ta osoba stvarno ona s kojom će stvoriti nešto više.

U oba je slučaja važno shvatiti da godine nisu bitne te da nije potrebno do svoje dvadeset i pete ući u brak i početi stvarati obitelj. Nemojte si stvarati pritisak da morate naći onog pravog ili pravu, već se usredotočite na stvari u životu koje vas čine sretnima i uzbuđenima, a prava ljubav doći će u pravo vrijeme. Iako vam se sada to čini kao velika drama, u budućnosti ćete se smijati onome što vas je tada zabrinjavalo.

Vjerojatno svaka osoba prolazi kroz navedene probleme tijekom svoje prve godine nakon završetka studija. Nemojte da vas ovakve stvari previše obuzmu, već uživajte u pozitivnim stranama koje nosi život te se fokusirajte na vlastite ciljeve koji će vam pomoći u stvaranju karijere koju želite. 

FOTO: PIXABAY