LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Njegujte mentalno zdravlje

Studentski život zna biti itekako stresan: uz ove savjete očuvajte mentalno zdravlje

Kao student relativno si odrastao i većina studenata barem u određenoj mjeri tada počinje voditi samostalan život. Više nisi srednjoškolac, džeparac će uglavnom izostati pa se uz brojne akademske obaveze moraš posvetiti i poslu kako bi ostvario barem neki izvor prihoda.

Kao student relativno si odrastao i većina studenata barem u određenoj mjeri tada počinje voditi samostalan život. Više nisi srednjoškolac, džeparac će uglavnom izostati pa se uz brojne akademske obaveze moraš posvetiti i poslu kako bi ostvario barem neki izvor prihoda.

Našim su roditeljima i općenito starijim generacijama studentski dani uglavnom ostali u lijepom sjećanju. No, činjenica je da postoji i druga strana medalje o kojoj se malo govori. 

Kao student relativno si odrastao i većina studenata barem u određenoj mjeri tada počinje voditi samostalan život. Više nisi srednjoškolac, a džeparac će uglavnom izostati pa se uz brojne akademske obaveze moraš posvetiti i poslu kako bi ostvario barem neki izvor prihoda. Dakle, proces studiranja za velik broj studenata nije bezbrižno polaganje ispita, već puno zahtjevnije razdoblje života u kojem se mora voditi računa o financijama, učenju, društvenom životu i sličnome. Kada na to nadodamo stres i ubrzan način života, vrlo se lako naše mentalno zdravlje može narušiti.

No, kao i o fizičkom, tako i o mentalnom zdravlju treba voditi računa. Stoga, u nastavku donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih će vaše mentalno zdravlje ostati očuvano i stabilno.
 

Borba sa stresom


Najvažnije je naučiti živjeti uz pojačan stres. No, nekada je potrebno razinu stresa spustiti na minimum jer, ako se predugo nalazimo pod njegovim utjecajem, može doći do ozbiljnijih zdravstvenih problema kao što su tjeskoba i depresija. 
 

Fizička aktivnost


Tjelovježba može pomoći u smanjenju stresa i podizanju raspoloženja. Vježbanje oslobađa endorfine, hormone sreće, koji mogu pomoći smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Također, jako je važno pronaći ono što vas zanima. Fizički aktivni možemo ostati na razne načine. Neki će uživati u klasičnoj teretani, neki u plivanju, boksu i sličnome... 
 

Prehrana


Zdrava prehrana ima ključnu ulogu u održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Potrebno je jesti uravnotežene obroke s puno voća, povrća, proteina i zdravih masti.
 

Rutina je velika zamka


Ako vam tjedni kontinuirano izgledaju isto (već unaprijed znate što će se kada dogoditi), pojavio se problem koji se krije iza riječi rutina. Mi ljudi smo misaona i društvena bića, rutina uništava našu kreativu i treba ju izbjegavati u širokom luku. Rutinu je najbolje izbjeći aktivnim društvenim životom. Radite nove stvari, izlazite iz zone komfora i ne dopustite da se rutina uvuče u vašu svakodnevnicu.
 

Radite na sebi


Ambicija će vas tjerati naprijed. Postavite si male ciljeve koji će vam pomoći da stignete do određenog velikog zacrtanog cilja. Razvijajte nove vještine i zapamtite da učenje traje sve dok smo živi.
FOTO: UNSPLASH