LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Hanom Kilijan

Studentica otkrila detalje o funkcioniranju Volonterske skupine HKS-a

Pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje jako zanimljiva i vrlo aktivna volonterska skupina. Studentica Hana Kilijan objasnila nam je kako funkcioniraju i opisala akcije u kojima su već sudjelovali.

Pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje jako zanimljiva i vrlo aktivna volonterska skupina. Studentica Hana Kilijan objasnila nam je kako funkcioniraju i opisala akcije u kojima su već sudjelovali.

Pri zagrebačkom Hrvatskom katoličkom sveučilištu djeluje Volonterska skupina koja okuplja studente svih njegovih odjela. Formalno je nastala 2013. godine, a otkad postoji, stalno je aktivna iako se svake godine broj aktivnih članova mijenja, što je i očekivano s obzirom na period diplomiranja. Trenutno broji oko 20 studenata odjela za psihologiju, sociologiju, komunikologiju, povijest i sestrinstvo.

FOTO: Volonteri HKS-a

Aktivnosti kojima se bave kao i način njihova djelovanja objasnila nam je studentica Hana Kilijan. Tvrdi da članovi skupine sudjeluju u organizaciji i dogovoru akcija, a za provedbu samih akcija pozivaju sve studente Sveučilišta. Imaju podršku Sveučilišta u svakom smislu – organizacijski i financijski. Jednom u godini ono im omogući zajednički izlet na neku od lokacija u Hrvatskoj, što ih posebno razveseli jer se svi još više povežu.
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 

Zbog „proceduralnih razloga” poništeni izbori za studentski zbor na HKS-u


Hana tvrdi da je cilj skupine razvijanje svijesti o važnosti volontiranja kod studenata HKS-a, zatim poticanje na volontiranje na Sveučilištu i izvan njega te promicanje kršćanskih i općeljudskih vrijednosti karitativnim radom. Misija je promoviranje volonterstva, stvaranje mogućnosti za volontiranje, aktivno djelovanje te stalna prisutnost Volonterske skupine u sveučilišnoj i društvenoj zajednici. Mnogi se studenti prije nisu susreli s volontiranjem, a djelovanjem u Volonterskoj skupini ono ih je privuklo te su nastavili volontirati neovisno o skupini, što je posebno važno. Često mnogi od nas imaju želju nekamo se uključiti, ali ne znaju kako i kamo krenuti. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a
 
Studenti u svakoj akademskoj godini stavljaju naglasak na dvije volonterske akcije: Božićna (tijekom došašća) i Korizmena akcija (tijekom korizme). Svake se godine skupina dogovara i zajedno odlučuje kojom će se akcijom baviti i u koje vrijeme. Ako se pruži prilika, volontiraju i neovisno o tim akcijama, što dogovaraju na mjesečnim susretima.
 

Papin izaslanik blagoslovio novoobnovljenu knjižnicu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu


Neke od provedenih akcija koje je važno spomenuti jesu: božićna radionica za djecu iz doma Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, sudjelovanje na projektu 72sata bez kompromisa kao Volonterska skupina HKS-a, prikupljanje sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, prikupljanje čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma, prikupljanje hrane i volontiranje u Socijalnom dućanu, prikupljanje hrane za Caritas župe sv. Antuna Padovanskoga, prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima, organiziranje okruglih stolova socijalne i karitativne tematike, suradnja s Kućom bl. Alojzija Stepinca za nezbrinutu djecu u Brezovici, prikupljanje odjeće za beskućnike i druženje s njima te suradnja s dječjim domom Laduč. 
 
FOTO: Volonteri HKS-a

– Meni su osobno najdraže one akcije u kojima sudjeluju svi studenti i profesori. Smisao je da cijela sveučilišna zajednica sudjeluje i konkretno čini nešto za druge. Izdvojila bih akciju prikupljanja sredstava za djecu iz sirotišta Mali dom u Keniji, kada je svaki odjel i svaka godina prikupljala za svoje dijete i za njegove potrebe. Uz akciju smo održali i tribinu o životu djece u sirotištu te preko volontera koji djeluju u Keniji pobliže upoznali njihov život i mogućnosti obrazovanja u Keniji. – kaže nam Hana. 

Za kraj izdvajamo prikupljanje i odnošenje hrane potrebitim obiteljima u došašću, gdje su studenti i profesori doživjeli iskustvo susreta s potrebitima. Smisao je svakog volontiranja konkretno djelovanje, a susret s onima koji su u potrebi daje mu dodatnu čar. Ove aktivne, vrijedne studente koji provode hvalevrijedne akcije možete potražiti i podržati na društvenim mrežama

FOTO: FACEBOOK / VOLONTERI HKS-A