LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Laura Bartolić i Sklonište za nezbrinute životinje

Studentica dizajna proglašena najboljom volonterkom Dumovca 2017.

Volontiranjem jedna osoba ne može promijeniti cijeli svijet, ali može svoj pogled na njega te doprinijeti svojoj okolini. Takav je primjer i Laura Bartolić, mlada studentica dizajna, koja je u Skloništu za pse Dumovec 2017. proglašena najboljom volonterkom.

Volontiranjem jedna osoba ne može promijeniti cijeli svijet, ali može svoj pogled na njega te doprinijeti svojoj okolini. Takav je primjer i Laura Bartolić, mlada studentica dizajna, koja je u Skloništu za pse Dumovec 2017. proglašena najboljom volonterkom.

Prije 17 godina u malenom naselju Dumovec, na samom istoku grada, osnovano je Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ono odzvanja lavežom više od 200 pasa koji tu borave. Svi su oni pronađeni na zagrebačkom području, većina ih je osjetila toplinu doma i ljudske ruke pa se teško nose s odlukom da su postali višak i izgubili ljubav i pažnju koju im djelatnici ne mogu u potpunosti nadoknaditi.

Ali, budući da su volonteri oni koji nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov rad neprocijenjiiv, kako je rekao Sherry Anderson, mnogo je uloga koje oni svojim volontiranjem mogu zauzeti i tako popuniti praznine koje sklonište ima. Iz Dumovca kažu kako je najznačajnija uloga volontera šetanje pasa. Osim toga, mogu doprinijeti radom na akcijama, promoviranjem skloništa i privremenim udomljavanjem tzv. čuvanjem nezbrinutih životinja. Skloništu trenutno pomaže 25 stalnih i 10 povremenih volontera.

FOTO: Azil Dumovec/Facebook
 
Jedna je od njih studentica dizajna Laura Bartolić koja je 2017. proglašena najboljom volonterkom Dumovca, a počela je volontirati u 10. mjesecu 2016. godine Želja za pomaganjem životinjama rodila se kada je udomila svog psa iz šinteraja godinu dana prije. Tada nije imala vremena početi zbog mature i svih školskih obveza, ali znala je da će napraviti nešto konkretno čim joj vrijeme to dopusti.
– Nisam imala puno iskustva sa psima, no brzo se sve nauči. U početku sam dolazila otprilike jednom tjedno, no kasnije sam počela dolaziti 2 do 3 puta tjedno po više sati. Treba samo uskladiti volontiranje s drugim obavezama i bez problema se može dolaziti. – kaže Laura. 

FOTO: Laura Bartolić/privatni album

Loše Work&Travel iskustvo: „Očekivala sam puno veću radnu etiku od Amerikanaca”


 
Ispričala nam je  kako se prvenstveno bavi šetnjom pasa koja je ujedno i socijalizacija. Šetnja puno pomaže psima: kreću se i istražuju. No pomaže i volonterima i potencijalnim udomiteljima jer se kroz šetnje najbolje upozna pas. Okolina jako puno utječe na njih i na njihovo ponašanje, zato im treba dati priliku. Tvrdi da je jako puno emocija uključeno u volontiranje i da nije nimalo lako. Ali, osjećaj kad se pas sretno udomi najlijepši je osjećaj koji volonter može doživjeti.

– Pozivam sve koji vole pse i žele im pomoći da se pridruže našem volonterskom timu. Pasa je jako puno i svaka je pomoć dobrodošla. Ako netko nema iskustva sa psima, a želi pomoći i volontirati, neka ga to ne sprječava. Potrebno je samo imati ljubav prema životinjama, malo vremena i puno dobre volje. I najvažnije – zaista nije nemoguće uskladiti volontiranje s obvezama! –

FOTO: Azil Dumovec/Facebook
 
Iz Skloništa su nam rekli kako postoje  dva pisana uvjeta koja moraju zadovoljavati svi volonteri: moraju imati navršenih 15 godina i ne smiju biti kažnjavani za zlostavljanje životinja. Treći je onaj koji zovu nepisanim, a to je ljubav prema životinjama. U skloništu volontiraju ljudi svih uzrasta, uključujući i puno drugih studenata uz Lauru.

– Možemo se pohvaliti činjenicom da, osim studenata Veterinarskog fakulteta, pomoć dobivamo i od studenata s drugih fakulteta – Tekstilno-tehnološkog, Učiteljskog , Tehničkog veleučilišta i brojnih drugih. – kažu iz Skloništa Dumovec. 

Na pitanje kako privuku volontere tvrde da je odgovor vrlo jasan: ne privlače ih oni, već samo i isključivo psi. Postati volonter jako je jednostavno: ispuni se Upitnik za volontiranje koji se na nalazi na internetskoj stranici skloništa te se odradi sastanak upoznavanja s uputama i osnovnim informacijama o skloništu. Zatim se potpisuje ugovor o volontiranju. 

FOTO: Laura Bartolić/privatni album
 
Nemojte čekati nekog drugog da promijeni svijet, krenite od sebe i napravite nešto dobro u zajednici u kojoj živite! Time nećete pomoći samo onima kojima je pomoć najviše potrebna već i samom sebi. A znate kako kažu – čini dobro i vratit će ti se na mnogo neočekivanih načina
 

Članak je objavljen u sklopu projekta Volontiranjem do znanja za 21. stoljeće. Projekt provodi udruga Studentski informativni kutak, a financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Pronađi stručnu praksu, pripravništvo ili posao na Business Matchmakeru


FOTO: LAURA BARTOLIĆ